Zeytindeki tartışmaları 'teşvik' bitirir

Akhisar Ticaret Borsası Başkan Alhat, zeytin ve zeytinyağı rekolte tespitinde yaşanan belirsizliklerin giderilmesinin teşvikle çözüleceğini bildirdi

Abone ol

MANİSA (DÜNYA)  - Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, zeytin ve zeytinyağı rekolte tespitinde yaşanan belirsizliklerin giderilmesi ve her yıl alevlenen Dahili İşleme Rejimi (DİR)  izni  tartışmalarının ancak zeytine de teşvik verilmesiyle çözülebileceğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta Marmara Birlik Başkanı Hidamet Asa, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ile birlikte Ankara’da Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak ve İthalat Genel Müdürü Kadir Bal’ı ziyaret ettiklerini belirten Alhat, “Çözüm önerilerimizi kendilerine sunduk. Zeytinin dünya pazarlarındaki gelişmelere paralel değerinin artması, ihraç fiyatlarını olumlu etkiliyor. Türkiye’de bu yıl bir önceki yıldan fazla zeytin rekoltesi tahmin edildiği halde fiyatlarının yere düşmemesi çiftçinin ve tüccarın kolektif başarısı” dedi.

Bu yıl daha az ihracat yapılmasına rağmen daha fazla döviz kazandırıldığını belirten Alhat, “Böylece ülkemiz kazandı, çiftçimiz kazandı, fırsat heba edilmedi. Çiftçi ve tüccar bu yıl iyi bir strateji izleyerek ürünü, piyasaya kontrollü verdi. Zeytin ve zeytinyağının stoklanmasını üstlenerek daha az dökme zeytinyağı ihracatı hedefine katkıda bulundu. Ayrıca yeni hasadın  mahsulü  taze zeytinyağları çıkana kadar tüketici ve ihracatçıyı yağsız bırakmayacak stoğu garanti ettikleri için takdiri hak ettiler” diye konuştu.

Türkiye’de iç piyasa zeytin ve zeytinyağı satışlarında kayıtdışı oranının yüksek olması nedeniyle onlarca kişinin günlerce emek verip dağ tepe gezerek hazırladıkları rekolte tahmininin, gerçekleşme kontrolüne bir faydası olmadığını da ifade eden Alhat,  “Ulusal üretim ve tüketim rakamlarımız, tahminden öteye geçmiyor. Bu nedenle spekülasyon ve manipülasyonlara zemin oluşuyor” dedi.   

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın zeytinyağını destekler iken sofralık zeytini  kapsama almadığına dikkat çeken Alhat, “Çiğ zeytin destekleme kapsamına alınırsa  ve sofralık olarak işlendiğinde işletmenin ya da deponun vereceği belgeyle; zeytinyağı ise tasiriye ve depo belgeleriyle kayıt altına alınır ve desteklenirse rekolte tartışmaları son bulur”  dedi. 

Doğru bilgi doğru planlamaya olanak sağlar

Her yıl gündeme gelen zeytin ve zeytinyağında ithalat veya DİR tartışmalarının sektörü gerdiğini ve birlikte takım çalışması yapması gereken tarafları düşman ettiğini söyleyen Alhat, iç tüketim ve ihracat hedeflerinin 10 yıllık bir projeksiyon ile önceden belirlenmesi gerektiğini söyledi. Alhat, her yıl çıkacak  güvenilir rekolte sonuçlarına göre otomatik olarak DİR barajının açılıp kapanmasının sektördeki tereddütleri ve gerilimi ortadan kaldıracağını belirtti. 

Ons ve gram altında yeni rekor Volkswagen'den yeni SUV Tayron: Tiguan'ın yerini alacak Google duyurdu: 720 TL'lik uygulama bedava oldu DSÖ'den M çiçeği virüsüne karşı ilk aşı onayı İBB Meclisi'nden 'cemevi' kararı