Yağışlar, GAP çiftçisini umutlandırdı
Şanlıurfa'da, sonbaharda yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle umutsuzluğa kapılan hububat üreticileri, son günlerdeki kar yağışı sayesinde rahat nefes aldı
Abone olTürkiye'nin önemli tahıl üretim merkezi Şanlıurfa'da, kurak geçen sonbahar nedeniyle endişelenen üreticiler, son günlerde etkili olan kar yağışıyla rahatladı.
Sonbaharda yağışların yetersizliği nedeniyle umutsuzluğa kapılan çiftçiler, son dönemde etkili olan yağışlarla hububatta yüksek rekolte beklemeye başladı.
Ekilebilen tarım alanı bakımından Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa'da, Türkiye'deki mercimeğin yüzde 36'sı, buğdayın yüzde 10'u, arpanın ise yüzde 11'i üretiliyor.
Yaklaşık 6 milyon 394 bin dekar alanda hububat tarımının yapıldığı kent, Atatürk Barajı'nın sağladığı sulama imkanları sayesinde bu sektörde önemli bir merkez olmaya aday gösteriliyor.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, AA muhabirine, GAP'la bölgede tarım alanında önemli gelişmeler yaşandığını ve bu durumun çiftçinin refah düzeyini yükselttiğini söyledi.
Sulu tarımın, Harran ve Suruç ovalarında verimi artırdığını vurgulayan Çullu, GAP yatırımlarının bölgenin çehresini değiştirdiğine işaret etti.
"Kar, çiftçiye can simidi oldu"
Sonbaharda yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle ürünlerin yeterince gelişemediğini anlatan Çullu, şöyle konuştu:
"Aralık ayının kurak geçmesi özellikle hububat üreticisini sıkıntıya soktu. Sulama imkanı olmayan bazı kırsal alanlarda tarlalar yeniden sürüldü ve yeniden ekim yapılmak zorunda kalındı. Son dönemde yağan kar ve yağmur ise hububat üreticileri için adeta can simidi oldu. Kar yağışı çiftçilere nefes aldırdı diyebiliriz. Yağışlar uzun bir süre toprağı doyurduğu gibi yer altı suları ve barajlara da faydası oldu. Bundan sonraki yağışlar verim üzerinde daha çok belirleyici olacaktır."
HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen de sıkıntılı bir sürecin ardından gelen yağışla, mutlu bir hasat dönemi geçirmeyi arzuladıklarını ifade etti. Bu dönemdeki yağışların ürünün çimlenmesi için çok gerekli olduğunun altını çizen Öztürkmen, "Geçen yılların ekim-aralık ortalaması 160 milimetre civarındayken bu senenin aynı döneminde 70 milimetre oldu. Kuraklıktan dolayı hububat üreticilerinde büyük kaygı vardı ama kar yağışıyla bu durum büyük oranda azaldı" diye konuştu.
Çiftçilerden Hasan Sarıtaş ise yaklaşık 150 dönüm arazide arpa ve mercimek üretimi yaptığını söyledi.
Geçen yıl bereketli bir dönem geçirdiklerini anlatan Sarıtaş, "Bu sene ise su olmadığından ürünlerimiz çürümeye başlamıştı. Çok şükür son günlerdeki yağış sayesinde ürünlerimizin gelişecek. Kar bize yollarda sıkıntı yaşattı ama ekinlerimize inşallah can verecektir" şeklinde konuştu.