Van'da hububat verimi arttı

İl genelinde bu yıl 86 bin 395 hektarlık alanda ekimi yapılan buğday ve arpa hasadına başlandı

Abone ol

Van genelinde bu yıl 86 bin 395 hektarlık alanda ekimi yapılan buğday ve arpanın hasadı yapılıyor. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, ziraat mühendisleriyle Alaköy mevkisinde yürütülen hasat çalışmalarını inceledi.  

Altuner, çiftçilerin birim alandan daha fazla ürün elde etmesini sağlamak amacıyla verilen eğitimlerin yanı sıra teknik ekipman desteği de sağlandığını bildirerek, bunun sonucunda bu yıl buğday ekim alanında 2 hektarlık düşüş yaşanmasına rağmen elde edilen ürünün arttığını vurguladı.  

Kentte hububat hasadının İç ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden bir ay sonra başladığına dikkati çeken Altuner, şöyle konuştu: 

"İlimizde geçtiğimiz yıl 81 bin hektarlık alanda yapılan buğday hasadında 94 bin ton rekolte elde edilmiş. 2015 yılında ise buğday ekilen alanda 2 hektarlık bir azalma yaşanmıştır. Ancak daha az alandan elde ettiğimiz buğday rekoltesi 2014 yılından daha fazla. Bu yıl yaklaşık 118 bin ton civarında buğday elde etmeyi bekliyoruz. Bunun sebebi de yıllara göre değişen yağış miktarıdır. 2014 -2015 üretim sezonunda yağışlar verimi artırdı. Daha önce bir dekara düşen 116 kilogram olan buğday verimi 2015 verilerine göre 150 kilograma ulaşmış durumda." 

Altuner, arpa konusunda da 2014 yılı verilerine göre 7 bin dekarlık alanda yapılan ekimin bu yıl 7 bin 395 dekara çıktığını kaydederek, 11 bin tonluk üretim kapasitesinin de 14 bin ton civarına yükseltildiğini söyledi.  

Arpada da artış yaşandı

Buğdayda olduğu gibi arpada da dekar başına elde edilen üründe artış yaşandığını ifade eden Altuner, şöyle devam etti: 

"Ekmek israfını engelleme konusunda çalışmalar yapıyoruz. Ancak israfın başladığı ilk adım hububatta hasadın başlama anıdır. Burada yapacağınız bazı küçük müdahalelerle birim alanında elde edeceğiniz verimliliği artırabilirsiniz. İlimizde de artık hasatlar biçerdöverlerle yapılıyor. Biçerdöverlerin aksamıyla ilgili bazı ayarlamalar, hasat esnasında biçerdöverin ilerleme hızı, kullanan operatörün biçme konusundaki yeteneği, kapasitesi gibi unsurlar hasat anında tane kaybını artırabilir ya da düşürebilir. Yaptığımız incelemelerde tane kaybının normal seviyelerin altında olduğunu görüyoruz." 

Hasat sırasında kullanılan biçerdöverlerin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerin hasadının ardından kente getirildiğini belirten Altuner, hasat çalışmalarında 50 biçerdöverin kullanıldığını ve bu araçların son teknolojiyle donatıldığını sözlerine ekledi. 

Alaköy'de çiftçilik yapan Mahmut Binici ise yıllar önce tırpanla buğday biçtiklerini anımsatarak, bunun zor ve zaman alan bir çalışma olduğunu aktardı. Daha önce bir ayda yaptıkları işi biçerdöverlerle 2-3 saat içinde tamamladıklarına değinen Binici, bu yıl bereketli bir sezon geçirdiklerini belirtti. 

İstanbul Eğtim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı