Van Tekstilkent ile 8 bin kişi iş imkanı bulacak

Van Valiliği, "Tekstilkentte İstihdam Edilecek Kişilerin Eğitilmesi" projesi kapsamında yaklaşık 8 bin kişiye eğitim vermeyi planlıyor

Abone ol

VAN  - Van'da yıl sonuna kadar açılışı yapılması planlanan tekstilkentin kalifiyeli eleman ihtiyacını karşılamak üzere hazırlanan "Tekstilkentte İstihdam Edilecek Kişilerin Eğitilmesi" projesi kapsamında, yaklaşık 8 bin kişiye eğitim verilecek. 

Van-Gürpınar karayolunda yapımı devam eden tekstilkent projesiyle ilgili Valilik Ali Tahirpaşa Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Vali Aydın Nezih Doğan, başlanırken 34 milyon liraya mal olması planlanan projenin, revizelerle birlikte 50 milyon liralık bir projeye dönüştüğünü ifade etti. 

Değişikliklerle projenin 31 bin 500'den 50 bin 400 metre kare kapalı alana dönüştüğünü kaydeden Doğan, kurulması planlanan 32 atölyeye şimdiye kadar 63 firmanın başvurduğunu belirterek, şöyle konuştu: 

"Bu firmalardan 17 tanesi fizibilite raporlarını da gönderdiler. 63 firmanın bize gösterdiği toplam yatırım miktarı 167 milyon lira. Bize fizibilitesini gönderen 17 firmanın da yıllık ciro olarak gösterdiği miktar 136 milyon lira. Bir de isteyen girişimciye hazırlanmış 26 tane parselimizi de verebileceğiz. Dolayısıyla bizim varsayımımız birinci etapta 5 bin 500 ile 8 bin 800 arasında bir istihdam oluşabileceğini değerlendiriyoruz."  

-Yaklaşık 8 bin kişiye iş imkanı doğacak 

Tekstilkentin tamamlanmasıyla birlikte 8 bin 800'e ulaşabilecek bir istihdam beklediklerini belirten Doğan, ancak tamamıyla tekstil alanında uzmanlaşmış firmalarda çalışacak kalifiyeli eleman eksikliğini düşünerek "Tekstilkentte İstihdam Edilecek Kişilerin Eğitilmesi" projesini hazırladıklarını ifade etti. 

Firmalara ihtiyaç duyacakları elemanları sağlamak amacıyla kentin değişik noktalarında eğitim merkezleri kurduklarını ve eğitimlerin 500 kişiyle başladığını kaydeden Vali Doğan, şunları söyledi: 

"Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) internet adresi üzerinden başvurular başladı. Biz seri makineci ile overlok alanında eleman yetiştireceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı'nın devam eden 'Okullar Hayat Bulsun' projesi ile biz elimizdeki okulları bu tür sosyal ve ekonomik projeler için tahsis edebiliyoruz. Bizim 8 okulumuz ile İş Geliştirme Merkezi'nin (İŞGEM) salon atölyesinde hazırlıklar tamamlandı. Toplam 500 genç 2 ay boyunca eğitimden geçecek. Onların sertifika alması sonrası devamında eğitilmiş eleman sayısı artırılacak. Bunun finansman bölümünü İŞKUR, koordinasyonunu İŞGEM, alan ve usta öğretici tahsisini Milli Eğitim Müdürlüğü yürütecek."  

Kentin her yerinden başvuru yapılmasını sağlamak için farklı noktalara atölyeler kurduklarını ve buralarda eğitim vereceklerini anlatan Doğan, tekstilkente yerleşecek firmaların belirlenmesi, firmaların yerleşmesi ve üretim aşaması süresine kadar eğitilmiş eleman ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi. 

Toplantıya, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, İŞGEM Koordinatörü Mahmut Gedik ve ilgili kurum müdürleri katıldı. 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı