'Üniversitelerde özgür düşünce olmalı'

Uludağ Üniversitesi 3. nesil vizyonu ile 2016-2017 akademik yılına başladı.

Abone ol

ZEHRA ORUÇ


BURSA- Uludağ Üniversitesi 3. nesil vizyonu ile 2016-2017 akademik yılı açılış törenine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ülke genelinde 193 üniversite, 156 bin öğretim elemanı, 6,5 milyon öğrencinin yeni akademik döneme başladığını söyledi.

Konuşmasında “Üniversitelerde özgür düşünce ortamı oluşturulması önemlidir” diyen Çelik, son zamanlarda yaşanan hadiselere dönüp bakıldığında evrensel kavramları değerlendirirken bulunduğumuz coğrafyanın da dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı. Çelik, “Sırf farklı olmak için bir şeyler söylemek gayretinde değil, temelsiz bazı farklı şeyler söylüyormuş atmosferine girmek bilim insanlarının, bilim yuvalarının bakış açısı olmasa gerek. Hiçbir akademik değere bağımlı kalmadan devleti yönetenleri acımasızca eleştirebilirsiniz. Sanki bu coğrafyada devleti idare etmek çok kolay mı! Aileni nasıl idare edebiliyorsun bakalım, sana soralım. Buna rağmen eleştirin ama terör örgütlerine ses çıkaramıyorsanız, bunu nasıl izah edeceksiniz? Nasıl bilim, nasıl bilim adamlığı bu? Çığır açan çalışmalarıyla dünyada adından söz ettiren akademisyenlerimiz olduğu gibi önüne konan her metni imzalamayı marifet sanan akademisyenlerimiz de olacaktır. Elbette atabilirsiniz ancak bir insanın isminin başındaki unvanlar terörü meşrulaştıran cümlelerini mazur gösteremez. Muhalefet ettiğiniz meselenin çözümüne alternatif çözüm yolları üretmez, yalnızca istemeyiz derseniz, kimse size itibar etmez. Aydın olmak için önce insan olmak gerekiyor. Türkiye ancak kürsüden güç alan değil, kürsüye güç katan akademisyenler gayreti ile gelişebilir, kalkınabilir. Bu siyaset için de geçerli. Koltuğuna güç veren bir siyaset anlayışı ile Türkiye kalkınabilir. Toplumlar ancak eğitimin, okulların, üniversitelerin öncülüğünde ilerleyebilirler” diye konuştu.
Gelişmiş ülkelerde yüzde 74 olan üniversite düzeyinde okullaşma oranının İslam ülkelerinde yüzde 25 olduğunun altını çizen Faruk Çelik, güçlü olmak için ideolojiye saplanıp kalmadan bilgiyi üreten bir toplum olmak gerektiğine vurgu yaptı. Bakan Faruk Çelik, üniversite-sanayi işbirliğinin artırılması gerektiğini belirterek, 2010’da yüzde 20 olan vasıfsız istihdamın 2020’de yüzde 14 olacağını, vasıflı istihdamın ise yüzde 29’dan yüzde 35’e çıkacağını söyledi. Çelik, “Tarım alanlarımız daralıyor. Suyun petrolden daha değerli olacağı günler hızla yaklaşıyor. 35 ülkede gıdaya 80 ülkede suya erişimde sıkıntı var. Önümüzdeki savaşlar gıda savaşı olacak. Toprağa, meraya zulüm etmeye devam edersek bugün telefon kuyruğuna giren insanlık yarın ekmek kuyruğuna girecek” dedi.
 
“Arazi benim ekmiyorum dönemi bitecek…”

Tarım ve hayvancılıktan etkinlik ve verimliliğin artırılmasına yönelik teşviklerin sürdürüldüğünü ifade eden Çelik, “Arazi benim ekmiyorum dönemi bitecek. Şahsi mülkiyet ayrı bir şeydir ama toprak milletin hazinesidir. Ya ekeceksin ya da ektireceksin. 14 milyon hektar meramız var. Bunların en sağlıklı şekilde kullanılması için hayvancılık yapan kişilerin kullanmasını sağlayacağız. 184 ova tespit ettik ve buralar sit alanı olarak ilan edilecek. Havza bazlı destekleme sistemine geçiyoruz. Bu havzada şunları ekerseniz destek var diyerek çiftçiyi yönlendireceğiz. Hayvancılık için 22 ili yetiştirici-besici bölge yapıyoruz. Üniversitelerin tarım ve hayvancılık alanında yapacağı tüm çalışmalara kapılarımız ardına kadar açık. Ama sizden de, çiftçimize, eli nasırlı üreticimize kapılarınızı açmanızı istiyoruz” açıklamasını yaptı. Törene katılan Bursa Valisi İzzettin Küçük, sanayide ilk 3’e giren Bursa’da üniversitenin de katkısının büyük olduğunu ifade ederken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de yeni akademik yılda öğretmen ve öğrencilere başarılar diledi.


449 projeye yaklaşık 30 milyon TL destek alındı

Açılış töreninde konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise, “Planlamanın 5 katı öğrencimiz eğitime girmektedir. Önümüzdeki 25 yıllık planlamayı hazırladık. İş dünyasına cevap verebilen, şehir dinamikleri ile işbirlikleri o geliştirmiş örnek bir üniversite kimliğini ortaya koymak için görevdeyiz. Bilimden üretime üretimden ekonomiye diyerek son 1 yılda başlamış devam eden ve başlayacak olan 449 projeye 30 milyon TL’ye yakın destek aldık. Savunma sanayi için 8 savunma firması ile anlaşma imzalayarak çalışmaya başladık. Üniversitemiz ülkemize model olacak bir hal alıyor” dedi. Rektör Ulcay, 3 bin 300 yabancı öğrenci ile 800 bin yüksek lisans ve doktora öğrencisine de eğitim verdiklerini ifade etti.

Meta'dan Narin soruşturması ile ilgili Whatsapp açıklaması İzmir'i sağanak vurdu: Yol çöktü, bazı araçlar denize sürüklendi Pezeşkiyan, ilk yurtdışı ziyareti için Irak’a gitti Gazze'de İsrail helikopteri düştü: 2 asker öldü, 7 asker yaralandı İmamoğlu'ndan Bakan Kurum'la görüşmesiyle ilgili açıklama