Teşvik bitti, su faturası iki katını gördü

Otellerin su tarifesindeki indirimin kaldırılması bazı kentlerde faturaların ikiye katlanmasına neden oldu.

Abone ol

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA-Önemli turizm bölgelerinden Bursa’da da 6.05 olan suyun metreküp fiyatı 12.23’e yükseldi. Bursalı otelciler, ağustos ayı itibariyle iki katı fatura ödemeye başladı. Suyun metreküp fiyatının kentlere göre farklılık göstermesi de tartışmaları alevlendirdi. Su tarifesinin İstanbul’da 10.70; İzmir’de 8.95; Antalya’da 4.91 olduğunu iddia eden sektör temsilcileri, fiyatların farklılık göstermesinden ve kent yöneticilerinin tasarrufuna bırakılmasından duydukları rahatsızlığı dile getirerek, standart uygulama talep etti.
 
Güney Marmara Otelciler ve İşletmeciler Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, Turizmi Teşvik Kanunu kapsamındaki “turizm bölgeleri ve turizm merkezlerindeki belgeli yatırım ve işletmelerin su ücretlerini o bölgedeki sanayi ve meskenlere uygulanan tarifelerden en dü­şüğü üzerinden öderler” maddesinin genelgelerle kaduk hale getirildiğini savundu. “Her il kendi fiyatını kendi koyuyor. Standart yok. Bu çok büyük bir problem” iddiasında bulunan Beceren, “Bursa’da da indirim üç ay önce kaldırıldı. Belediye kanununda yer alan suyun maliyetinin altına satılamayacağı maddesi doğrultusunda tarife değişikliğine gidildi. Zaten zor bir dönemden geçiyoruz. Her yerden darbe yedik. Buna bir de su giderleri etkilendi. Örneğin 50 liralık su faturası 70-80 liraya kadar yükseldi. Bu da otel fiyatlarına yansıdı. Girdi maliyetleri ortalama yüzde 14.4 iken, su tarifesi ile yüzde 17’lere çıktı” dedi.
Türkiye’nin diğer illerinde de aynı sorunun yaşandığının altını çizen Beceren, federasyon olarak yakın bir tarihte bu sıkıntılarını ilgili makamlara ilettiklerini aktardı. Beceren, “Standart istiyoruz. Her yerde farklı fiyat çıkmasın. Aydın’daki turistik tesislerde suyun metreküpü 2 lira iken, Bursa’da 12 lira. Mahkeme yoluyla gidip indirim sağlanabiliyor ancak bunu istemiyoruz. Tek dileğimiz yeniden düşük tarifeye geçmek” şeklinde konuştu.
 
Geceleme kaybı yüzde 50’lere ulaştı

Türkiye turizminde olduğu gibi Bursa’da da bu yıl geceleme kaybının yüzde 50’lere ulaştığını aktaran Beceren, Arap turizminde büyük düşüş yaşadıklarını anlattı. “Kaybettiğimiz rakamı geri almamız mümkün değil” diyen Beceren, “Gelecek yıl için de öngörümüz yok. Şu an kış sezonu için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Sonrasında kar yağışını bekleyeceğiz. Ortam müsaitse turist Uludağ’a gelecektir. Maalesef bu konuda da öngörü yapmak mümkün değil” değerledirmesinde bulundu.
 
Oda fiyatları yüzde 35-40 civarında düştü

GÜMTOB Başkan Yardımcısı Ersin Yazıcı da, Bursalı otelciler olarak su tarifesindeki artıştan duydukları endişeyi dile getirdi. “Bu durum içinde bulunduğumuz dönemi daha da zor hale getiriyor” diyen Yazıcı, “Turizme uygulanan indirimlerin kaldırılması sebebiyle normal bir işyeri gibi su parası ödemeye başladık. Oysa konaklama sektöründe havuzlar, duşlar var. Normal bir işyeri gibi bakılmamalı. İndirimlerin üç ay önce kaldırılması sebebiyle Bursalı otelciler çok sıkıntılı. Edindiğimiz bilgiye göre, normalde bu uygulamaya 2009 yılında son verilmesi gerekiyormuş ancak belediyemiz süreyi uzatmış. Bursa’da 6.05 olan suyun metreküp fiyatı 12.23’e yükseldi. Ağustos ayı itibariyle iki katı fatura ödemeye başladık. Sektör temsilcileri olarak teşviğin geri verilmesini istiyoruz. Ayrıca fiyatlar kentlere göre farklılık gösteriyor. Suyun metreküp fiyatı İstanbul’da 10.70; İzmir’de 8.95 iken Antalya’da da 4.91” şeklinde konuştu. Bursalı otelciler olarak bu yıl yüzde 50 kayıp yaşadıklarının altını çizen Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

“AB ülkelerinden gelen turlarımızın hepsi iptal olurken, Uzakdoğulu turist çok azaldı. Üç dört yıldızlı otelleri tercih eden Ortadoğu turistler Türkiye’yi tercih etti. Beş yıldızlı otelleri tercih eden turistler ise Avrupa kentlerine gitti. Pazar daraldığı için oteller potansiyeli artırmak adına ortalama oda fiyatlarını yüzde 35-40 civarında düşürerek günü kurtarmaya çalıştı. Su tarifesindeki değişiklikle Bursalı oteller maliyetlerin altında iyice ezilmeye başladı.”

Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyeye geldi Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi