Simav'da jeotermal enerjiyle domates üretimine ilgi

Kütahya'nın Simav ilçesinde jeotermal enerjinin kullanıldığı seralarda yılda 7 bin ton domates üretiliyor

Abone ol

Türkiye'nin önde gelen jeotermal merkezlerinden Kütahya'nın Simav ilçesinde, jeotermal seralarda yetiştirilen domatesler iç pazarda büyük ilgi görüyor.

Simav 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bekir Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede bireysel olarak başlayan seracılığın, daha sonra kooperatifleşerek kurumsallaştığını söyledi.

İlçede seracılığın önemli gelir kaynakları arasında olduğunu bildiren Kurt, şöyle konuştu:

"Simav'da seracılık ilk olarak 1996 yılında 'klasik seracılık' olarak başladı. 1998 yılında ise seralarda jeotermal enerjiyi kullanmaya başladık. Eynal kaplıcaları bölgesinde yaklaşık 400 dekar alanda kurulan seralarda jeotermal enerjiyle yılın 12 ayında domates üretimi yapıyoruz. Kooperatifimizin 108 ortağı var. 120 civarında da jeotermal enerjiyle üretim yapan seralarımız bulunuyor."

Kurt, ilçedeki seralarda yılda yaklaşık 7 bin ton domates üretildiğine işaret ederek, domateslerin iç pazara ancak yettiğini belirtti.

Jeotermal seralarda üretilen domateslerin farklı olduğunu dile getiren Kurt, "Ürettiğimiz domateslerde kesinlikle hormon kullanmıyoruz. Ürünlerimiz iriliği, rengi, aroması, yola dayanıklılığı ve kendine özgü lezzetiyle ülkemizde üretilen domateslerden çok farklıdır" dedi.

"Pazar sıkıntısı yok"

Kurt, ürettikleri domateslerde pazar sıkıntısı olmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ürünler İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük illere gönderiliyor. Buralardaki talepleri ancak karşılayabiliyoruz. Topraklı seracılıkta verim düştüğü için topraksız üretime geçmeye başladık. Bundan sonraki süreçte modern seracılığa geçmeyi hedefliyoruz. Devlet bu konuda gerekli desteği sağlarsa kısa sürede üretimi artırarak hem iç pazara hem de dış pazara ürün gönderebiliriz. Jeotermal enerji nedeniyle Simav seracılık alanında büyük bir potansiyele sahip bir bölge."

Toptancıların domateslere büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Kurt, ürettikleri domateslerin toptancıya 2,70 ile 3 lira arasında satıldığını da sözlerine ekledi.

Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi