Renault'da üretim normale döndü

Oyak Renault Fabrikası’nda, pazartesi gününden bu yana süren işçi eylemleri dün sabah itibarıyla sona erdi. Fabrikada üretim başladı.

Abone ol

Esra Özarfat 

BURSA - Oyak Renault’da, pazartesi gününden bu yana teknik arıza ve işçi eylemleri nedeniyle kısmen yapılabilen üretim, dün sabah itibarıyla tüm birimlerde normal çalışma sistemine döndü.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, yaptığı açıklamada, geçen yıl mayıs ayında yaşanan eylemlerin ardından Renault yönetiminin imza altına aldığı protokolü hayata geçirmemesi nedeniyle eylemlerin yeniden başladığını vurguladı.

İşçi taleplerinin ücret iyileştirmesi ve temsilci seçme hakkını kapsadığını ifade eden Ekinci, “Üzerinden 10 ay geçtiği halde böyle bir iyileştirme yapılmayınca işçide huzursuzluk başladı. Gelinen noktada içeride arkadaşlarımız çalışmaya başladı. Renault işçisi eylemlere devam edilirse işten çıkarılmaların artacağını gördü. Gerekli mücadeleyi içeride vermeye karar vererek iş başı yaptı. İş barışı sağlandı diyemeyiz, çünkü Renault yönetimi kendi verdiği sözün arkasında durmadı. Bu konuda iş barışının sağlanması birkaç yılı alacaktır” dedi.  

Sözleşmeleri feshedilen işçi sayısı 22 oldu

Öte yandan, İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi ekipleri, önceki günkü eylemler nedeniyle “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve polise mukavemet” suçlamasıyla 13 kişiyi gözaltına aldı. Bu arada önceki gün gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 9 kişi de yeniden gözaltına alındı. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri de sosyal medyada metal işçileri adına açılan bir sayfada, işçilerin eylem yapmaları ve iş bırakmaları için provokatif paylaşımlarda bulunduğu iddiasıyla D.G ve Y.D'yi, “suç işlemeye tahrik” suçundan, adreslerinde yakalayarak gözaltına aldı. Oyak Renault Fabrikası’nda işten çıkarılan arkadaşlarına destek olmak amacıyla dün iş yerinin önünde toplanan Birleşik Metal İş Sendikası üyesi bir grubun Bursa - Mudanya karayolunu trafiğe kapatmak istemesi üzerine, polis müdahalede bulunmuş, 9 kişi gözaltına alınmıştı. Zanlılar, emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Fabrikada şirketin işleyişinin kesintiye uğramasında belirleyici rol oynadıkları gerekçesiyle sözleşmeleri feshedilen 10 işçinin ardından, dünkü eylemler nedeniyle haklarından disiplin soruşturması yürütülen 12 kişinin daha işine son verilmiş, böylece fabrikada sözleşmeleri feshedilen işçi sayısı 22’ye yükselmişti.
 

Borsa günü yükselişle tamamladı Altının kilogram fiyatı 2 milyon 795 bin lira oldu Ümit Özlale İYİ Parti'den istifa etti Beklentiler altının ateşini yükseltti: Ons altında yeni rekor Cinsel istismara uğrayan Sıla bebek entübe edildi