'Politik riskler 3. çeyrek büyümesini olumsuz etkileyecek'

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, büyüme performansındaki azalmaya bağlı olarak toplam talepte gözlenen yavaşlamanın çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklediğini söyledi.

Abone ol

BURSA-AB ülkelerine yapılan ihracatın artış seyrinin sürdürdüğüne değinen Baylan, Rusya ile olan ilişkilerin düzelmesinin dış ticaret performansına olumlu katkısının ise orta vadede görülebileceği tahmin ettiklerini kaydetti.

Günal Baylan, önümüzdeki dönemde petrol ve emtia fiyatlarındaki olası yükselişlerin ise cari denge üzerinde olumsuz etkide bulunabileceğine işaret etti. Hizmet sektörü ve imalat sanayinde büyümenin yavaşladığına dikkat çeken Baylan, turizm ve tarım sektörlerindeki daralmanın da büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Günal Baylan, başta sanayi üretimi ve diğer öncü göstergeler yanında, Temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından yükselen politik riskler ve turizm gelirlerindeki azalmalar ile yılın üçüncü çeyreği için büyüme rakamının beklentilerin altında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini vurguladı.

Moody’s kararlarına da değinen Baylan, “Öte yandan Moody’s’in Türkiye’nin kredi derecelendirme notuna ilişkin aldığı düşüş kararı Türkiye’yi yatırım yapılabilir ülke konumundan çıkarması ile orta vadede özel kesimin borçlanma maliyetlerinde bir artış doğuracağı açıktır. S&P ve Moody’s’in not düşüşlerinin ardından Türkiye ekonomisinin görünümünü yakın zamanda negatife çeken Fitch’in alacağı karar belirsizlik yaratmaktadır.

Bununla birlikte yaşanan not indiriminin getirdiği belirsizlikler ve borçlanma maliyetine artış yönünde yansıması, Aralık 2016’da FED faiz artırımının söz konusu olması ve enflasyon bekleyişlerinin yüksekliği TCMB’nin faiz indirimleri sürecinin sonuna yaklaşıldığını ortaya koymaktadır” dedi.

Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu Coca-Cola beklentilerin üzerinde ciro elde etti