Nilüfer ile Tokai arasındaki bağlar güçleniyor
Nilüfer Belediyesi, Japonya'nın Tokai Belediyesi ile kardeşliğinin 11’inci yılında Tokai Belediye Başkanı Atsuo Suziki ve beraberindeki heyeti ağırladı. Başkan Bozbey, iki kent arasındaki kardeşliğin uzun yıllar süreceğine inandığını söyledi.
Abone olBURSA (DÜNYA) - Nilüfer Belediyesi ile Japonya’nın Tokai Belediyesi arasında 2007 yılında başlayan kardeş kent ilişkileri geçen sürede daha da güçlendi. İki kent arasında birçok alanda yapılan işbirlikleri ve karşılıklı ziyaretler de bu ilişkileri sağlamlaştırdı. Bu ziyaretlerden birini de Tokai Belediye Başkanı Atsuo Suziki ve beraberindeki heyet gerçekleştirdi.
Japon heyeti, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey, Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri ve belediye personeli, Halk Evi önünde karşıladı. Tokai Belediye Başkanı Atsuo Suzuki'nin yanı sıra, Tokai Belediye Meclis Başkanı Naohisa Hayakawa, Meclis Katibi Susumi İşihama, Planlama Müdürü İsao Hoşikawa ve Tokai Dostluk Derneği’nden Ahmet Sertkaya yer aldı.
Nilüfer Belediyesi personelinin Japonca “Hoş geldiniz” diyerek karşıladığı Japon heyet, meydanda çalışanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından Başkan Bozbey, meydanda bulunan Atatürk Anıtı ve meydan hakkında konuklara bilgi verdi. Nilüfer Cumhuriyet Meydanı'ndaki Şiir Kulesi’nde her gün saat 14.00'de okunan şiir bu defa program kapsamında Türkçe ve Japonca okundu. Nilüfer Belediyesi personeli Deniz Saniye Bayrak'ın Türkçe okuduğu Nazım Hikmet Ran'ın Kız Çocuğu adlı şiiri, personel değişim programıyla Nilüfer Belediyesi'nde çalışmaya başlayan Shota Aoki de Japonca okudu.
Şiir Kulesi'nde okunan şiirin ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, konukları Halk Evi'nde bulunan makamında ağırladı. Bir süre burada sohbet eden heyet birbirlerine kültürlerine özgü hediye verdi. Tokai Belediye Başkanı’nın getirdiği Japonların geleneksel kıyafeti olan kimonoyu Seden Bozbey giyerek teşekkür etti.
“Bu kardeşlik yüzyıllar sürecek”
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, aradaki mesafeye rağmen iki kent arasında, kültürel ve sportif işbirliğini de büyük bir özveri ve çabayla sürdürdüklerini ifade etti. Bozbey şöyle devam etti: “Dünyanın iki yanını sevgiyle birbirine bağlayan Tokai-Nilüfer kardeşliğinin 11. yılında, sevgili Suzuki’yi ve Japonya’dan gelen tüm kardeşlerimizi yanımızda görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ben Tokai ziyaretimde gördüm ki, kentin merkezinde Nilüfer Parkı ve Çeşmesi, aynı zamanda İznik çinisinden oluşan pano ile kardeşliğimiz yaşatılıyor. Nilüfer’in izleri Tokai’de hissediliyor. Biz de kentimizin nefes alan, yemyeşil noktasında hizmete sunduğumuz Japon Parkı’yla Tokaili kardeşlerimize her gün selam gönderiyoruz. Bundan 11 yıl önce, kardeşlik protokolümüzü imzalarken, dostum Suzuki ile birlikte ‘Tarihi bir çınar gibi olalım’ demiştik. Bugün, bu çınarın köklerinin ne kadar sağlam olduğunu görüyoruz. Çınarımız daha da büyüyecek, gelişecek ve bu kardeşlik umarım yüzyıllar boyu sürecek.”
“Yeni projeleri konuşacağız”
Tokai Belediye Başkanı Atsuo Suziki de, “Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkiler uzun yıllara dayanır. 1890 yılında Japonya’da Ertuğrul Firkateyni olumsuz hava koşulları sonucu kaza geçirmişti ve o sırada Japon halkı Türk askerlerine yardım etmişti. Irak-İran Savaşı’nda Türk halkı İran’da kalan Japon halkına yardım etmiştir. Bu olaylardan sonra iki ülke arasında kardeşlik bağları oluştu. 2007 yılında kardeş şehir protokolü imzalandı. Ondan sonra iki şehir halkının dostluğu için projeler ortaya kondu” diye konuştu. Nilüfer ile kardeş şehir ilişkilerinin geçen süre içinde güçlendiğine dikkat çeken Suzuki, “Geçen sürede ilişkiler, çınar ağacının kökleri gibi gelişti ve derinleşti. İlişkilerimizi daha ileriye götüreceğimize inanıyorum. Nasıl çeşitli projeler üretebiliriz diye görüşmek üzere buraya geldim. İlişkilerin daha ileriye gitmesini gönülden dilerim” dedi.