Milli Tarım Projesi'nde pamuğun yeri tartışılacak
Ulusal Pamuk Konseyi'nce iki yılda bir düzenlenen Ulusal Pamuk Zirvelerinin dördüncüsü cuma günü düzenlenecek
Abone olİZMİR- Türkiye pamuk sektörünün üretici, tüccar, sanayici kesimleri ile ilgili Bakanlık mensuplarını bir araya getiren bu zirvelerde sektördeki gelişmeler değerlendiriliyor, sorunlar tartışılarak çözüm önerileri geliştiriliyor ve sonuçlar bir bildiriyle kamu oyuna açıklanıyor. Milli Tarım, Milli Pamuk sloganıyla düzenlenen 4.Ulusal Pamuk Zirvesi'ne Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de katılması bekleniyor.
Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu ve İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, “Yönetim Kurulumuz bu zirvenin ana teması için, Bakanlığımızın Milli Tarım Projesi'ni ve pamuğun bu proje içindeki önemini öne çıkarmak, ayrıca ülkemizin içinde bulunduğu olağanüstü koşulların, birlik ve beraberlik içinde, başarıyla aşılması için ihtiyaç duyduğumuz dayanışmanın ana unsuru olan "millilik" kavramına vurgu yapmak üzere “milli tarım, milli pamuk’ sloganını belirledi. Tarım Bakanımızın ve ilgili bakanlıklardan üst düzey katılımların olacağı ve ülkemiz pamukçuluğu için yararlı sonuçlar doğuracağına inandığımız zirve, sektör mensuplarınca heyecanla bekleniyor” diye konuştu.
Pamuk çiftçilerinin sıkıntısız bir sezonun sonunda, kaliteli bir ürün elde etmenin mutluluğu içinde olduğunu vurgulayan Kocagöz, üreticinin pamuğu uygun fiyatla satması halinde bu mutluluğun süreceğini ve yeni sezon hazırlıklarına istekli girmelerinin beklendiğini söyledi.
Kocagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öte yandan pamuğun Tarım Bakanlığımız gündeminde her zamankinden fazla yer aldığına dair işaretlerin görülmesi ve nihayet 2017 yılından başlayarak üç yıl süreyle uygulanacağı açıklanan Milli Tarım Projesi’nde pamuğun da önemle yer aldığının öğrenilmesi pamuk üreticilerinin moralini yükseltmiş, ayrıca karlılığını yitirdikleri için pamuktan vazgeçmiş olan eski üreticilerin tekrar pamuğa dönmeye yöneltmiş bulunuyor.”
Milli Tarım Projesi’nin uygulamaya geçmesiyle birlikte pamukta yeni bir gelişme döneminin başlamasının ümit edildiğini söyleyen Kocagöz, “Konseyimizin genel sekreterlik düzeyinde temsil edildiği, 30 Ekim-4 Kasım 2016 tarihleri arasında Pakistan'da gerçekleştirelen Uluslar arası Pamuk Danışmanları 75. Genel Kurulu'nda, GDO'lu pamuk üretiminde ortaya çıkmaya başlayan olumsuzluklar öne çıktı. Hindistan, Burkinafaso ve Fildişi Şahilleri GDO'lu pamuk üretiminden vazgeçiyor. Bu gelişme, ülkemizin sadece GDO'suz pamuk üretme seçiminin ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Bu anlamda Konseyimizin, İzmir Ticaret Borsası işbirliğinde gerçekleştirmiş olduğu GDO'suz Türk Pamuğu ve GDO'suz Pamuk (GMO Free Turkish Cotton and GMO Cotton) marka tescili ve kalite standardı tekstil sanayimiz için büyük bir fırsat oluşturuyor. Tekstil ve hazır giyim sanayilerimizin ve yerli, yabancı perakendecilerin bu fırsatı kullanarak küresel rekabette avantaj sağlayacaklarını ve bunun sonucunda ülkemiz tarım ve ekonomisinde önemli kazançlar elde edileceğini ümit ediyoruz” dedi.