Mezitli esnafından Türkçe tabela talebi
Mezitli Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Önel, Suriyelilerin açtığı işyerleriyle Suriye kenti görünümünde olduğunu belirterek, ruhsat verilecek yeni iş yerlerine Türkçe tabela şartı getirilmesini istedi.
Abone olBELMA BAĞRIK
MERSİN - Mersin Mezitli Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, Mersin’de yabancı tabela sayısının arttığını, özellikle Mezitli’nin Suriyelilerin açtığı işyerleriyle Suriye kenti görünümünde olduğunu belirterek, ruhsat verilecek yeni iş yerlerine Türkçe tabela şartı getirilmesini istedi.
Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde Türkçe konuşulmaya başlandığı bir dönemde Türkiye’de ve özelde Mersin Mezitli’deki işyerlerinin yabancı tabelalar asmasının üzüntü verici olduğunu vurgulayan Önel, “Yabancı isim ve tabela kompleksinden kurtulmak gerekiyor. İşyerlerinin tabelalarına baktığımızda bu dil kirlenmesini daha iyi görmekteyiz. Nerdeyse Türkçe bir firma adı görmek imkansız hale geldi" diye konuştu.
"Yabancı dilde tabela asmak moda oldu”
Belediye meclislerinin, Türkçe tabela kullanımı zorunluluğu hakkında alacakları kararlarla yasal boşluğu doldurabileceğini kaydeden Önel, “Kentler, tarihî mekanları, yöreye özgü mimarileri, yemekleri, kültürleriyle olduğu gibi işyeri adlarıyla da bir bütündür. Belediyelerin bu konuda çalışma yapması gerekiyor” dedi.
"Tabelalar indirilmeli"
Suriyelilerin açtığı işyerlerinin dış cephelerindeki Suriye kenti görünümü verilircesine Arapça tabelaların çoğaldığını da belirten Başkan Önel, “Mezitli İlçesinde gezindiğimizde gözlerimiz Türkçe tabela arıyor. Mezitli’nin ana caddelerinde, ara sokaklarında tabelalarda Arapça harflerle yazılmış tabelaların oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Mezitli’de Arapça tabela kullananların büyük bir bölümü, bizim hızla atmosfere uyum sağlayan yerli esnafımız. Diğer taraftan dükkânların, mağazaların, lokantaların bir bölümünün sahiplerinin artık bizzat Araplar olduğunu görüyoruz. Mezitli Belediyemiz bu tabelaları indirmeli.Latin harfle yazılmış Türkçe karakterli harfleri kullanılmak üzere Türk Dil Kurumunun bahsettiği tarzda tabelaların asılması gerekir. Yani dilimizin bu konuda yozlaşmaması lazım, herkesin iş anlayışımıza saygı duyması gerekiyor. Türk dili, Türk milletini birbirini bağlayan, kültürümüzün geliştirilmesine, benliğimize sahip çıkılmasında katkı sağlayan en önemli hazinedir” diye konuştu.