Kırklareli Belediyesi, büyük projelere hazırlanıyor
Kırklareli'nde 7’den 77’ye herkese hitap edecek bir yaşam alanı planlanırken kent merkezindeki 100 dönümlük alana ne yapılacağı referandumla belirlenecek.
Abone olHüsniye GÜNGÖR
KIRKLARELİ - Hala bir Orta Anadolu şehri olan Kırıkkale’yle karıştırılıyor, Osmanlı’ya 92 yılık başkentlik yapmış Edirne’nin gölgesinde kalmış, Tekirdağ gibi denizi de yok... Trakya’nın 3 büyük şehrinden biri olan Kırklareli, buna rağmen ‘aritmetik yatırımlarla geometrik mutluluklar’ yaratmaya çalışıyor. Şehirde yaptıkları çalışmaları “iri kasaba görüntüsünü çağdaş modern bir kente dönüştürmek” olarak tanımlayan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu yatırımları ve gelişmeye açık alanları DÜNYA’ya anlattı. Kentin büyümesi için yatırıma ihtiyaç olduğunu, yaşanılabilir, ihtiyaçların en üst seviyede karşılandığı bir Kırklareli’yi ülke kamuoyunun dikkatine taşımaya çalıştıklarını söyleyen Kesimoğlu, belediye tarafından gerçekleştirilen yatırımları ‘mutlu insanlar kenti’ yaratmaya yönelik çalışmalar olarak tanımlıyor. Çünkü ancak mutlu şehirler nitelikli iş gücünü elinde tutabiliyor.
Kırklareli gerçekten de mutlu bir şehir görünümü veriyor. Şehirde bugün için yaşayan 26 bin öğrenci sayısının 2023’te 55 bine çıkması bekleniyor. Diğer yandan tayinle gelen devlet memurları emeklilik sonrası hayatlarına da burada devam etmeyi tercih ediyor. Kesimoğlu bu anlamda bir üniversite şehri olarak Eskişehir’i örnek aldıklarını, öğrencilere yönelik sosyal ve kültürel imkanlar geliştirmeye çalıştıklarını söylüyor. Çöpten üretilen elektrikle sanayinin çarkları dönüyor
Peki, Kırklareli’ye hangi yatırımlar yapılıyor? Kırklareli Belediyesi Trakya’da bir ilki gerçekleştirerek 8 ay gibi kısa bir sürede çöpten elektrik üretim tesisi kurmuş ve 1 Ocak itibariyle de devlete elektrik satıyor. Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’nin elektriği buradan karşılanıyor. 12 milyon liralık yatırımla hayata geçen tesis 2.2 MW gücünde ve bugün için günlük 100 ton çöp işliyor. Kırklareli Türkiye çapında lisanslı ilk tesisiyle kamu payı en yüksek 3 ilden biri. Depolama sahası olmayan Lüleburgaz Belediyesi liderliğindeki 13 belediye de çöpünü bu tesise getirmeye başladığında günde 250-300 ton çöp elektrik enerjisine dönüştürülecek. Dökülen çöp oranında da belediyelere nakit akışı gerçekleşecek.
Şehrin içinde kalarak görsel kirlilik yaratan ve artık ihtiyaca cevap vermeyen otogar ve tır parkı şehrin dışına çıkarılıyor. 33 bin metrekarelik alana projelendirilen ve 18.5 milyon TL’ye mal olan otogarın 100 araçlık kamyon ve tır garajı olacak. 19.6 milyon TL maliyetle 28 bin metrekarelik kapalı bir pazar yeri inşa ediliyor. Belediyenin kendi öz kaynaklarıyla 5 milyon TL’ye hayata geçirdiği 10 bin metrekare kapalı alana sahip katlı otopark da inşaatı devam eden projelerden.
Kırklarelili hayırseverlerin hayata geçirdiği Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin replikası 1.5 ay önceki açılışından bu yana Türkiye’nin dört bir yanından 27 bin ziyaretçi ağırlamış. Ana-baba-oğul üçlemesi kapsamında 3 milyon TL yatırımla iki asırlık bir ev restore edilerek Ali Rıza Efendi Kültür Evi açılmış, 185 bin TL maliyetle tamamlanan Zübeyde Hanım Kadın Spor Merkezi açılmayı bekliyor. AB’nin Interreg IPA Sınır Ötesi İşbirliği Bulgaristan – Türkiye Programı çerçevesinde kentin bir botanik parkı ve Atatürk Kültür Merkezi bulunuyor.
Kırklareli’nde yaşayıp İstanbul’da çalışmak
Kesimoğlu kentteki yatırım potansiyellerinden bahsederken İstanbul’dan yatırımların Lüleburgaz’ı geçerek Kırklareli’ne doğru geldiğine ve bunun kısa bir süre sonra daha ciddi bir ivme kazanacağına dikkat çekiyor. Bunu kolaylaştırarak süreci kısaltacak girişimler olarak da Edirne ile Kırklareli ortasına yapılacak havaalanı ile İstanbul-Edirne hızlı tren projesine işaret ediyor. Kesimoğlu İstanbul’u yakınlaştıracak bu projelerle Anadolu yakasında oturup da Avrupa yakasında çalışan biri için Kırklareli’nde yaşamanın çok daha kolay hale geleceğini söylüyor. Kesimoğlu yenilenen imar planında 15 kata kadar yükseklik planlandığı, bahçeli konut projeleri için de bir bölge düşündükleri bilgisini veriyor. Belediye, İstasyon caddesindeki büfeleri tek tip haline getirerek çevre düzenlemesi yapmış. Mevcut haliyle harap durumdaki gar binasını TCDD’den almaya çalışan belediyenin projeleri arasında burayı restore ederek bir konuk evine dönüştürmek var. Etrafındaki 47 dönümlük arazi de rekreasyon alanı olarak geliştirilmeye açık. Proje kapsamında ilkel görünümlü köfteci ve kokoreççilerin her birine birer vagon verilecek şekilde bir çevre düzenlemesi planlanıyor.
Otel ve turizm yatırımına fısat var
Kentin en önemli ihtiyaçlarından biri de otel. Güçlü ilaç sanayiKongre ve Fuar merkezi de kente ekonomik katkı sağlayabilecek projeler arasında. Kesimoğlu’nun söylediğine göre Kırklareli’nde aqua park yapmaya çok müsait bir alan da bulunuyor. Bölge halkının AVM’den ziyade sokak formatında outlet center’lara yatkınlığı olduğuna dikkat çeken Kesimoğlu üniversite öğrencilerinin de bu yönde talepleri olduğunu söylüyor.
Yatırım alanı olarak kentin turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiğine inanan Kesimoğlu, “Bulgaristan hükümeti eski bir klise kalıntısı üzerine bir klise inşa edecek. Yahudi nüfus zamandan kalma 300 yıllık harap Yahudi mezarlığının tadilatı için de Jack Kamhi ve ABD’de yaşayan Kırklarelili Yahudilerle iletişim halindeyiz” diyor. Kesimoğlu Edirne ve Tekirdağ’dan farklılaşmak adına doğa ve gastronomiyi kentin gelişmesine imkan sağlayacak yatırım potansiyeli yüksek alanlar olarak sıralıyor. Bulgaristan egemenliği altında ‘üzüm şehri’ olarak anılan kentte bağcılığın tekrar gelişmesi 8 yıldır bağ bozumu şenlikleri yapılıyor. Bu da şarap ve hardaliye üreticileri için fırsat anlamına geliyor.
Hayal gücüne açık koru projesi
1.200 dönümlük Karahıdır Korusu’nu 29 yıllığına kiralayan belediye, burası için de büyük bir proje düşünüyor. Avan proje aşamasındaki projenin yatırımcının hayal gücü ve cüzdanıyla doğru orantılı olduğunu söyleyen Kesimoğlu, “Orada da 7’den 77’ye herkese hitap edecek, içerisinde spor, piknik, kır düğünü alanlarıyla restoran ve kafeler, bisiklet ve koşu yolları, çocuklar için özel alanlar olan bir yaşam alanı hayal ediyoruz” diyor.
100 dönümlük yer için proje geliştiriliyor
Kentin içinde kalan eski sanayi sitesinin Kofçağaz girişindeki yeni sanayi sitesine, otogarın da yeni yerine taşınmasıyla kent merkezinde boşa çıkacak 100 dönüme yakın arazi içinse 5-6 avan proje oluşturularak referandum yoluyla halkın tercih ettiği proje için yatırımcı aranacak. Halkın kentle ilgili kararlara katılması Kırklareli için yeni bir şey değil. Karaumur caddesindeki düzenleme sırasında trafiğe kapama kararı da cadde esnafının oyuyla verilmiş.