Kayseri Et ve Et Ürünleri OSB Ağustos ayında start alacak

Beydeğirmeni kesiminde kurulacak Kayseri Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB, Ağustosta start alıyor. Projesi büyükşehir belediyesi tarafından hazırlanan ve 2019 yılında işletmeye açılması öngörülen bölge 5.5 milyon metrekare alanda kurulacak.

Abone ol

Mahmut SABAH

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB’nin gelecek ay yapılacak temel atma törenine hazırlandığını belirterek, “Kayseri Besi İhtisas OSB’de altyapı çalışmaları ulaşımla başladı. Bölgenin çevresi ile konum alanı içinde 56 kilometrelik bir yol ağı oluşuyor. Bu çalışma biter bitmez temel atacak, hem ilin değişik kesimlerindeki besi işletmelerini burada bir araya getirecek, hem de kentte sıkışıp kalan pastırma imalatçılarını buraya taşıyarak, entegre olmalarını sağlayacağız” dedi.

Mustafa Çelik, Kayseri’ye yeni OSB’ler kazandıracak projeler geliştirdiklerini, bunlardan birinin de besi ihtisas OSB’si olduğunu vurgulayarak, “Özellikle et ürünleri üretiminde Kayseri farklı bir konuma sahip. Amacımız hem pastırma ve sucuk üreticilerine daha modernize üretimin önünü açmak, hem de dağınık halde ve uygun olmayan koşullarda besicilik yapan işletmeleri OSB çatısı altında bir araya getirerek, daha donanımlı ve daha düzenli çalışma ortamına kavuşmalarını sağlamak amacındayız” diye konuştu.

Türkiye’nin, en önemli et işleme tesislerinin Kayseri’de olduğunu ifade eden Çelik, “Ancak canlı hayvan üretiminde o kadar iyi sayılmayız. Büyükşehir belediyesi olarak hem besicilerin daha iyi ortamlarda üretim yapmalarını sağlamak, hem de canlı hayvan üretimine katkıda bulunmak amacıyla ‘besi köyü’ yani hayvancılık ihtisas OSB kurmayı planladık. Akademisyenlerle görüşerek, yöneticilerin, sektördeki deneyimli üreticilerin görüşlerini alarak projeye son şeklini verdik. Şimdi ise hayata geçirme aşamasındayız” dedi.

Hyvancılık ihtisas OSB’yi şehir merkezine 32 km mesafedeki Beydeğirmeni kesiminde kamudan sağlanan 5.5 milyon metrekare alan üzerinde kurduklarını aktaran Çelik, “Söz konusu alanın büyük bölümü ihtisas OSB için ayrıldı. Burada irili ufaklı 650 besi parseli planladık. Bu parsellerde 80 bin büyükbaş hayvan beslenecek. Şehrin içinde kalan ve yer darlığı yüzünden gelişemeyen pastırma ve sucuk üreticileri de zaman içinde yeni bölgeye taşınacak. Böylelikle hem yan sektörler gelişecek, hem de Kayseri’ye yılda yaklaşık 1 milyar liralık kaynak akışı olacak” şeklinde konuştu.

Çelik, Beydeğirmeni Besi Bölgesi’nin çevreye duyarlı, hijyenik koşullardan ödün vermeden üretim yapma özelliğine sahip bir üretim merkezi olacağını belirterek, “Bölgeye teknoloji donanımlı diğer ünitelerin yanı sıra, hayvan atıklarını değerlendirmek için bir biyogaz tesisi, bir de 8 megawat gücünde enerji santrali kuruyoruz. Yani atıklardan hem elektrik hem de gübre üreteceğiz. Besicilerimizin hayvan atıkları ve enerji konusunda bir sıkıntısı olmayacak ” diye konuştu.

Ünlü: Kentte hububat alım-satım merkezi de kurulmalı

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü, organize besicilik uygulamasının hayata geçirilmesiyle tentte hayvancılık sektörünün gelişeceğini belirterek, “Kayseri Türkiye’nin 2’inci büyük et üretim merkezi. Kentte sadece sucuk ve pastırma üretimi için yılda 30 ile 35 bin büyükbaş hayvan kesiliyor. Kayseri’nin özellikle organize olmuş besiciliğe ihtiyacı vardı. Biz borsa olarak, Kayseri’de organize besicilik bölgesi ile bir hububat merkezi kurmak için harekete geçmiştik. Ancak uygun yer konusunda sorunlarla karşılaşınca geri adım atmak zorunda kaldık. Büyükşehir belediyemizin hayata geçirmeye hazırlandığı proje memnuniyet verici, övgüye değer bir proje. Gerek dağınık düzende hayvan yetiştiren besiciler olsun, gerekse Karpuzatan’da yer darlığı yüzünden gelişim gösteremeyen pastırma vs sucuk üreticileri olsun, dört gözle projenin gerçekleşmesini bekliyorlar” dedi.

Kayseri’nin aynı zamanda önemli bir ticaret merkezi olduğunu da kaydeden Ünlü şöyle devam etti: “Hayvancılık sektörünün gelişmesi için sadece besiciliğin önünü açmak yetmez. O nedenle Kayseri’de bir de, alışverişe canlılık getirecek hububat alım-satım merkezi kurulması lazım. İlde buğday, arpa, şeker pancarı, patates ve soğanın dışında önemli miktarda ayçiçeği ve kabak çekirdeği yetiştiriliyor. Kayseri’de yetişen ayçiçeği Türkiye piyasalarında çerezlik yiyecek olarak hep ön planda. Kabak çekirdeğinde de, kent önemli bir yere sahip. Tomarza ve Develi’de yetiştirilen kabak çekirdeği, kuru yemiş piyasalarında baş köşede yer alıyor. Türkiye genelinde üretilen yaklaşık 36 bin ton çerezlik kabak çekirdeğinin 3’te birini tek başına Kayseri karşılıyor. Hububat merkezi gerçekleştiğinde, çiftçi malını hakettiği değerden satacak, kayıt dışı önlenecek, tüccar da aradığı mahsulü bu pazarda rahatça bulabilecek.”

İlde 2200 besi işletmesi var

Kayseri’de hayvan sayıları 50 ile 5 bin arasında değişen 2 bin 200 kadar besi işletmesi var. Büyükbaş hayvana odaklı bu işletmelerin 4’ü, 5’şer bin baş hayvan varlığına sahip. 30’a yakın işletmede bu sayı bin ile 3 bin arasında değişiyor. Geriye kalanların büyük bölümü ise hayvan varlıkları binin altında kalan işletmelerden oluşuyor. Bunlar genelde merkez ilçelerden Kocasinan, Melikgazi ve İncesu’da faaliyet gösteren işletmeler. Temmuz 2016 verilerine göre Kayseri’de 257 bin 907 büyükbaş, 600 bin 552 küçükbaş hayvan var. İlde günde bin ton et üretiliyor. Yıllık üretim ise 60 bin ile 100 bin ton arasında değişiyor.

İmamoğlu'ndan İsrailli bakana sert yanıt! AYM'nin web sitesi 'açıldı' THY, İran seferlerini erteledi Adana'da yangına müdahale eden helikopter düştü Esra Yıldız Kahraman çeyrek finalde!