Kayseri Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB start alıyor

Kent içinde kalan pastırmacılar ve besicileri bir araya getirmesi planlanan Kayseri Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB projesi yakında hayata geçiriliyor. Uygulama aşamasına gelen projenin kent ekonomisine 1 milyar lira düzeyinde katkı sağlaması bekleniyor.

Abone ol

MAHMUT SABAH

KAYSERİ - Kayseri Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB yakında start alıyor. Projesi büyükşehir belediyesi tarafından hazırlanan ve şehrin Beydeğirmeni kesiminde hayata geçirilmesi planlanan OSB için uygun alanın kamudan sağlandığı, altyapı hizmetlerinin ise belediye tarafından yerine getirileceği duyuruldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, "Kayseri Besi İhtisas OSB'nin temelini atarak, kent içinde sıkışıp kalan pastırma üreticilerini buraya taşıyacak, keza yine ilin değişik kesimlerinde faaliyet gösteren besicileri aynı yerde bir araya getirerek entegre olmalarını sağlayacağız. Bu sayede hem yan sektörler gelişecek, hem de kente önemli miktarda kaynak akışı sağlanmış olacak" dedi.

Kayseri'ye yeni OSB'ler kazandıracak projeler geliştirdiklerini, bunlardan birinin de besi ihtisas OSB'si olduğunu kaydeden Çelik, “Özellikle et ürünleri üretiminde Kayseri farklı bir konuma sahip. Amacımız hem pastırma ve sucuk üreticilerine daha modernize üretimin önünü açmak, hem de dağınık halde ve uygun olmayan koşullarda besicilik yapan küçük ve orta ölçekli çok sayıda işletmeyi OSB çatısı altında bir araya getirerek, daha donanımlı ve daha düzenli çalışma ortamına kavuşmalarını sağlamak"diye konuştu.

Türkiye'nin, en önemli et işleme tesislerinin olduğu bir kentte olmalarına rağmen canlı hayvan üretiminde o kadar da iyi olmadıklarını vurgulayan Çelik, "Sağlıklı et üretimi önemli. Hem besicilerin daha iyi ortamlarda üretim yapmalarını sağlamak, hem de canlı hayvan üretimini artırmak için ‘besi köyü' yani hayvancılık ihtisas OSB kurmayı planladık. Bu konuda otarite olan akademisyenlerin, yöneticilerle üreticilerin, görüşlerini alarak, projeye son şeklini verecek, ardından da uygulama aşamasına geçeceğiz" ifadesini kullandı.

Burada 1 milyon baş hayvan üretilebilecek

Proje için Kayseri'nin Beydeğirmeni kesiminden 6 milyon metrekare büyüklüğünde bir kamu arazisi aldıklarını aktaran Çelik, “Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB, kentin kuzeybatısında ve merkeze 32 km mesafedeki bu alan üzerinde oluşacak. Karpuzatan'da sıkışıp kalan pastırma ve sucuk üreticilerini buraya taşıyacağız. Ayrıca dağınık haldeki besiciler de burada bir araya gelecek. Söz konusu alanın 1 milyon metrekarelik bölümü ihtisas OSB için kullanılacak. Kalan bölümünde ise besicilerle pastırma ve sucuk imalathaneleri yer alacak. Yapılan hesaplara göre burada 1 milyon baş hayvan üretilebilecek. Bu sayede hem yan sektörler gelişecek, hem de Kayseri'ye yılda 1 milyar liralık kaynak girecek" diye konuştu.

Organize olmuş besiciliğe ihtiyaç var

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü, hayvancılık sektörünün organize besicilik uygulamasının hayata geçirilmesiyle gelişeceğine inandığını söyledi. Ünlü, belediyenin Kayseri'de bu işe öncülük etmesinin memnuniyet verici bir gelişme olduğuna işaret ederek şöyle dedi: “Kayseri Türkiye'nin 2'inci büyük et üretim merkezi. Kentte sadece sucuk ve pastırma üretimi için yılda 30 ila 35 bin büyükbaş hayvan kesiliyor. Eskiden pastırma ve sucuk yapımı için Doğu Anadolu'dan Kayseri'ye canlı hayvan gelirdi. Şimdi Kayseri'den Doğudaki illere et gidiyor. Kayseri'nin özellikle organize olmuş besiciliğe ihtiyacı vardı. Biz borsa olarak, Kayseri'de organize besicilik bölgesi ile bir hububat merkezi kurmak için harekete geçmiştik. Ancak uygun yer konusunda sorunlarla karşılaşınca geri adım atmak zorunda kaldık. Büyükşehir belediyemizin hayata geçirmeye hazırlandığı proje övgüye değer bir proje. Üretici dört gözle projenin gerçekleşmesini bekliyor." Kayseri'nin aynı zamanda önemli bir ticaret merkezi olduğunu da belirten Ünlü, “Tarıma dayalı hayvancılığın gelişmesi için sadece besiciliğin önünü açmak yetmez. Alışverişe canlılık getirecek, Kayseri'ye yakışır bir hububat alım-satım merkezi kurulması da gerek. Türkiye'de üretilen 36 bin ton çerezlik kabak çekirdeğinin 3'te birini Kayseri karşılıyor. Kayseri, yumurta ve balık üretiminde de söz sahibi bir merkez. Türkiye yumurta üretiminin yüzde 20'sini Kayseri karşılıyor. Yıllık yumurta ihracatı 400 milyona ulaştı. Pınarbaşı'nda alabalık çiftlikleri var. Bahçelik ve Yamula barajlarinda kafes balıkçılığı her yıl biraz daha gelişiyor. Buralarda üretilen balıklar başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya ihraç ediliyor. Kayseri son birkaç yıldan beri ürettiği ortalama 10 bin ton balığın 4-5 bin tonunu Avrupa'ya ihrac etti" açıklamasını yaptı.

3 ilçede 2 bin 200 besi işletmesi var

Kayseri'de hayvan sayıları 50 ila 5 bin arasında değişen 2 bin 200 kadar besi işletmesi var. Büyükbaş hayvana odaklı bu işletmelerin 4'ü, 5'şer bin baş hayvan varlığına sahip. 30'a yakın işletmede bu sayı bin ila 3 bin arasında değişiyor. Geriye kalanların büyük bölümü ise hayvan varlıkları binin altında kalan işletmelerden oluşuyor. Bunlar genelde merkez ilçelerden Kocasinan, Melikgazi ve İncesu'da faaliyet gösteren işletmeler. Ağustos 2016 verilerine göre Kayseri'de 257 bin 907 büyükbaş, 600 bin 552 küçükbaş hayvan var. Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Kadir Güneş'e göre Kayseri'de günde bin ton et üretiliyor. Yıllık üretim ise 60 ila 100 bin ton arasında değişiyor.

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi