Karadeniz’e kaptırılan Arap turist için kriz masası önerisi
Bursa, her yıl ev sahipliği yaptığı Arap turistlerden bu yıl umduğunu bulamadı. Kente gelen Arap turistlerin yüzde 30’unun bu yıl Karadeniz Bölgesi’ni tercih ettiğini belirten sektör temsilcileri, onları geri kazanmak için kriz masası kurulmasını istiyor
Abone olESRA ÖZARFAT - BURSA
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, Bursa’nın özellikle Arap turistlerden her yıl gördüğü ilgiyi bu yıl kaybettiğini söyledi. Çeşitli nedenlerden dolayı bu yaz Arap turistin yüzde 30’unu Karadeniz Bölgesi’ne kaçırdıklarını belirten Akkuş, Arap turistleri yeniden kazanmak için özel sektör ve kamu ortaklığında bir kriz masası oluşturulması gerektiğini aktardı. Mehmet Akkuş; “Bu yıl Karadeniz Bölgesi'ni tercih eden Arap turistler oradaki hizmet kalitesi ve altyapı yetersizliği nedeniyle sıkıntılı zamanlar yaşadı. Onları yeniden Bursa’ya kazanmak için özel sektör, kamu işbirliğiyle bir kriz masası oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu. TÜRSAB olarak sadece Bursa merkez değil, ilçelerdeki turizm potansiyelini de artırıcı çalışmalar yaparak kente gelecek turist sayısını artırmayı hedeflediklerini ifade eden Akkuş, “Bursa’ya gelen misafirler alışkanlığı olan misafirlerimiz. Genellikle derelere, şelalelere ve Uludağ’a yoğun ilgi gösteriyor. Bursa’da Arap turistlerin yüzde 60’ı otelleri kullanırken, yüzde 40’ı ise müstakil ve eşyalı evleri tercih ediyor. Türkiye genelinde yaşanan olaylardan da etkilenmiş durumdayız. Bu yıl 500 bin Arap turist hedefliyorduk, hedeflerin gerisinde kaldık” dedi.
İptaller olmadı ama bir yavaşlama yaşanıyor
Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkan Yardımcısı Ersin Yazıcı, Ramazan Bayramı’ndan bu yana yüzde 90’larda seyreden otel doluluk oranlarının ağustos ayının son haftalarında gerilemeye başladığını kaydetti. Yazıcı; “Bu düşüşün Karadeniz’e kayış veya İstanbul’da daha fazla otel olduğu için konaklamada oranın tercih edilmesinden dolayı mı kaynaklandığını çok net söyleyemiyoruz. Ancak özellikle Arap turistlerin bu yıl Karadeniz’i tercih ettikleri bir gerçek. Geçtiğimiz yıllara göre Karadeniz bölgesinin trendi yükseldi” dedi. Özellikle yayla ve dağ turizmini tercih eden Arap turistin yeniden rotasını Bursa’ya çevirmesi için bir dizi çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Ersin Yazıcı, “Karadeniz Bölgesi’nin önüne geçmek için özellikle Uludağ’ın ova ve yaylalarında daha iyi hizmet vererek öne çıkarmak zorundayız. Karadeniz’de şu anda konaklama tesisi anlamında bizim mevcut tecrübemizin yüzde 15’i bile yok. Çok fazla sıkıntı yaşandığını duyuyoruz. Profesyonel bir çalışma düzenleri yok. Bizim yaylalarda doğru şekilde yeme içme alanlarını organize edip, hizmetin de doğru verildiğinden emin olmamız lazım. Gelecek 10 senede Ortadoğulu turistin potansiyelinin artmasını istiyorsak Uludağ’ı doğru kullanmamız gerekiyor” diye konuştu. Yazıcı, turist potansiyelinde geçen yıla göre yüzde 3 artış olduğunu, Bursa’nın ağırlıklı olarak Avrupa, Uzakdoğu, Amerika ve Ortadoğu’dan turist aldığını, Birleşik Arap Emirliği, Kuveyt, Suudi Arabistan, Umman, Japonya ve Çin’in öne çıktığını söyledi.
Ortadoğulu turist erken karar veriyor
Son günlerde yaşanan terör olaylarının turizmi yavaşlattığına vurgu yapan Ersin Yazıcı şunları söyledi: “İptaller olmadı, ancak yavaşladı. Ortadoğulu turist en son hafta gelmeye veya gelmemeye karar verir. Erken rezervasyon onların kültüründe yoktur. Özellikle Bursa’ya gelen Ortadoğulu turistlerin polis ve asker kökenli olduğunu, İŞİD tehdidi nedeniyle ülke dışına çıkmalarına izin verilmediğini düşünürsek bu da bir kayba neden olmuş olabilir.
Sayılarla Bursa turizmi
Bursa’da toplam 83 otel, 7 bin 512 oda, 15 bin 451 yatak kapasitesi bulunuyor. Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün açıklanan Haziran ayı turizm verilerine göre ilk 6 ayda Bursa’ya 306 bin yerli, 110 bin yabancı turist geldi. Ortalama kalış süresi 1,77 gün oldu.