Karadeniz'in ilçeleri eko turizme açılıyor

Akçaabat, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Düzköy, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir ilçelerinin değerlendirilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Abone ol

Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Doğu Karadeniz'in farklı değerleriyle öne çıkan ilçelerinde eko turizmin yaygın kullanılması için Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde çalışma başlatıldı.

Türkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri haline gelen Doğu Karadeniz, iş ve şehir yaşantısının stresinden uzaklaşmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerin başında geliyor.

Ilıman iklimi, turistik pansiyonları ve yöresel yemekleriyle dikkati çeken Doğu Karadeniz, gölleri, mağaraları, tarihi mekanları ve sunduğu turizm alternatifleriyle de yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Ziyaretçilere doğa turizmine yönelik de birçok alternatif sunulan bölgede, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) öncülüğünde, farklı değerleriyle öne çıkan ilçelerde eko turizmin yaygın kullanılması için çalışma başlatıldı.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.

Bölgenin yeni yatırım ve çalışmalarda turizmde cazibe merkezi olma özelliğini artırdığını dile getiren Hacısalihoğlu, bu kapsamda Karadeniz kültürünün, dokusunun, yaşamının bütün değerleriyle korunması ve turizme katılması için ilçe belediyeleriyle işbirliğine adım attıklarını ifade etti.

Hacısalihoğlu, bölgede eko turizmi geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğu Karadeniz'de turizmin çeşitlendirilmesi ve tüm aylara yayılması konusunda bölge halkının daha fazla inisiyatif kullanması gerekiyor. Doğu Karadeniz'e yapılan tur programları büyük kentlerden planlanıyor. Bu programlarda bölge ilçeleri daha az yer alıyor. İlçelerimiz çok güçlü turizm potansiyellerine sahip. Bu nedenle Doğu Karadeniz'de turizmi ilçelerimizde de yaygınlaştırmalıyız. Bu konuda dünyada gelişmiş ülkelerde neler yapılabilir, onu araştırdık. Karşımıza en uygun çalışmalar Japonya'da çıktı. Bu konuda incelemelerde bulunduk. Japonya'da 80 nüfuslu bir ilçeye 3 milyon 800 bin civarında turist geldiğini öğrenince bizler o bölgeye nazaran daha avantajlı olduğumuzu gördük ve bu doğrultuda bir çalışma başlattık."

"Yapılacak çalışmalarla yeni turizm destinasyonları ortaya çıkacak"

Doğu Karadeniz'in her ilçesinde eko turizme uyan köyler olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Bölgeye gelen turistlerimizi bu alanlara getirmek suretiyle onlara bölgedeki kültürü, sanatı ve tarihi yaşatarak, günlerini dolu bir hale getirmeyi düşünüyoruz. Bu kapsamda bölgeye gelen turist, sabah otelinden çıktığı andan itibaren bu bölgenin kültürünü yaşamış olacak. Şehrimizde yazdan itibaren çalışmayı uygulamaya başlayacağız. Amacımız gelen turistlerimize bölgenin kültürünü, folklorunu, tarih ve doğasını yaşatarak, bu sayede bölgeye gelen turist sayısı artırmaktır. Bu çalışmaları da ilçe belediyelerimizle ortaya koymalıyız."

Hacısalihoğlu, Trabzon'un doğu ilçelerinde ağırlıkla yapılan turizm faaliyetlerinin, batı ilçelerine de dahil edilmesinin önemli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda batı ilçelerimiz Akçaabat, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Düzköy, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir ilçelerinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bölgede Trabzon merkezinde yoğunlaşan turizmin, ilçelere yaygınlaştırılması konusunda ilçelerimizle koordineli çalışmalar yapılacak. Bu ilçelerde tarih, kültür, doğa ve turizm açısından önemli olan ancak arka planda kalan bölgelerin tespit edilmesi, bu bölgelerle ilgili destinasyon planının çıkarılması ve bu bölgelere gelecek turist misafirleri karşılayabilecek yetkili personelin bulundurulması konusu planlanacaktır."

Yapılacak çalışmalarla yeni turizm destinasyonlarının ortaya çıkacağına dikkati çeken Hacısalihoğlu, "Bölgenin turizm sektörünün tabana yayılması gerekiyor. İlçelerin de bu konuda öne çıkarılması, ekonomik katkıyı artıracaktır. Biz de bu yönde çalışmalarımıza başladık. İlçelerimizde bölge halkımızın turizmden nasıl fayda sağlayabileceği konusunda yardıma ihtiyacı var. Bu konuda hep birlikte yol göstermeliyiz. Halkımızın turizm sektörü ile küçük işletmeler halinde bağ kurmasına ön ayak olmalıyız" dedi.

Hacısalihoğlu, bölgede 6 aya yayılan turizm sezonunu, yapılan çalışmalarla hem ilçelere hem de 12 aya çıkarmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı