Kapadokya'da balon turlarına ilgi artıyor

Kapadokya'da geçen yıl sıcak hava balonuyla 300 bin yolcu uçtu. Ocak-kasım döneminde bu sayı, 414 bin yolcu olarak kayıtlara geçti

Abone ol

NEVŞEHİR - Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da balon turlarına ilgi her geçen gün artıyor. 

Peribacaları, kayadan oyma evleri ve kiliseleriyle ziyaretçilerin dikkatini çeken Kapadokya'da balon turları, turistlerden rağbet görüyor. Sıcak hava balonuna binen turistler, Kapadokya'nın eşsiz güzelliklerini havadan izleme fırsatı buluyor. 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Nevşehir Temsilcisi Sinan Çetinkaya, yaptığı açıklamada, sıcak hava balonculuğunun Kapadokya'da "bacasız sanayi" haline geldiğine dikkati çekti. 

Sıcak hava balonlarıyla yapılan turların Nevşehir'i kalkındıran ve turizme katkı sağlayan sektör haline geldiğini ifade eden Çetinkaya, "Eskiden insanlar, Kapadokya bölgesini gezmeye gelir, ardından balona binerdi. Şimdi ise balona binmek için gelip Kapadokya'yı geziyor. Kapadokya'da geçen yıl sıcak hava balonuyla 300 bin yolcu uçtu. Ocak-kasım döneminde bu sayı, 414 bin yolcu olarak kayıtlara geçti. 1 Kasım 2013-1 Kasım 2014 tarihlerinde 308 gün uçuş yapıldı. Kapadokya bölgesinde öngörülen uçuş gün sayısı, 300 ila 320 gün arasında değişiyor" diye konuştu. 

Turistlerin yoğun ilgisi dolayısıyla bu yıl adeta talep patlaması olduğunu belirten Çetinkaya, "Sabah uçuşlarının ardından bölgede ikinci uçuşlar yapıldı. Balon firmaları artan talebe karşılık verebilmek için bazı günler öğleden sonra da uçuşlar yapmak zorunda kaldı" dedi. 

Çetinkaya, hava şartları dolayısıyla uçuşa en uygun zamanın genellikle sabah saatleri olduğunu dile getirerek, "Güneş doğduktan bir süre sonra, yani o ikinci uçuş diye tabir ettiğimiz zaman, ısınan havadan dolayı balonların yükselmesi daha zorlaşıyor" ifadesini kullandı. 

Sinan Çetinkaya, sabah yapılan balon turlarında turistlerin doğal güzelliklerin yanı sıra güneşin doğuşunu da izleme fırsatı bulduğunu söyledi. 

Temsilcilik olarak yaptıkları bazı düzenlemelerden sonra sıcak hava balonu işletmeciliğinin tamamen rengini değiştirdiklerini vurgulayan Çetinkaya, "Balonculuk zaman ve mekan faydası sağlamadığı için bir taşıma faaliyeti değildir çünkü balonda bir yerden bir yere gidemezsin, sana bir fayda sağlamaz, tamamen eğlence için yapılan bir etkinlik. Balon, aynı zamanda turizm amaçlı yapıldığı için biz hem sivil havacılık hem de turizm boyutuyla sorumluyuz. Turizmi öldürmeden havacılık faaliyetlerini de aksatmadan tedbir almakla mükellefiz" diye konuştu. 

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu