İzmir büyükelçileri ağırladı

İzmir Kalkınma Ajansı’nın Ekonomi Bakanlığı işbirliği ile düzenlediği ‘İzmir Büyükelçiler Toplantısı’na 53 ülkeden büyükelçi ve konsolos katıldı

Abone ol

İZMİR (DÜNYA) - İzmir Kalkınma Ajansı’nın Ekonomi Bakanlığı işbirliği ile düzenlediği ‘İzmir Büyükelçiler Toplantısı’na 53 ülkeden büyükelçi ve konsolos katıldı. 

Swissotel Grand Efes’te düzenlenen toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Anadolu’nun en bereketli topraklarına sahip İzmir’in Ege’nin başkenti olduğunu, bu konumunu gittikçe güçlendireceğini vurguladı. İzmir’in yeni bir dönüşüm gerçekleştirme vaktinin geldiğini belirten Bakan Zeybekci, yeniden yapılanan dünyanın temellerini ekonomi üzerinde kurduğunu vurgulayarak, “Artık birbiriyle aynı ekonomik çıkarlara sahip ülkelerin aralarındaki ilişkileri daha güçlü hale getirmeleri gereken bir dönem geliyor. Yeni IMF, yeni Dünya Bankası arayışları ön plana çıkıyor. 40 ülkenin bir araya geldiği yeni bir banka ortaya çıkıyor. Rusya’nın girişimleri ile yeni bir bankacılık sistemi ortaya çıkıyor. Dünya haritasına bakıldığında tam orta yerinde Türkiye duruyor. Hızlı değişim içindeki bu dünyanın merkezindeki Türkiye, tüm gelişmeleri pasif bir duruşla izlemeyecektir. Türkiye şunu çok iyi biliyor ki; bundan sonraki yolculuğunda enerji, hammadde kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği bir ortamda pasif bir şekilde durarak hedeflerine ulaşamayacaktır” diye konuştu. 

Bakan Zeybekci, enerjisinin ve finans kaynaklarının kendisine yetmediğini farkında olan Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada güçlü ortaklıklar kurarak yol alacağını belirtti. İzmir’in hızlı bir gelişme içinde olduğunu kaydeden Zeybekci, “İzmir şimdi uyanıyor. Bizim bütün yollarımız İzmir’e çıkıyor. Büyükelçilerimizin ülkelerinin hızlı şekilde İzmir’de yer almaları lazım. Dünya yeniden yapılanıyor ve bu yapılanma ekonomik taşlar üzerine kurgulanacaksa, temel atmak için İzmir çok güzel bir taştır” dedi. 

İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Valisi Mustafa Toprak da, Ajansın bünyesinde bulunan yatırım destek ofisinin başta yabancı yatırımcılar olmak üzere, sektör ayrımı yapmadan İzmir’e yatırım planlayan firmalara yatırımlarının her aşamasında danışmanlık desteği verdiğini söyledi. Büyükelçilere İzmir’i ekonomik, kültürel ve turizm değerleri açısından tanıtmak amacıyla düzenledikleri bu toplantı ile İzmir’in büyükelçilerin temsil ettiği ülkelerle ilişkisine katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Toprak, “ Sizlerin aracılığıyla ülkelerinizle güçlü ve sağlam köprüler oluşturmayı ve ortak çalışmalar yapmayı arzu ediyoruz. Ülkelerinizle İzmir arasında ticaret, sanayi, turizm, eğitim gibi tüm alanlarda kuracağımız güçlü ve sürekli ilişkilerle karışılıklı ciddi güzel sonuçlara ulaşacağımıza eminim” diye konuştu. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, belediye olarak İzmir’de gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi, İzmir’in toprağı ve suyunun yanında binlerce yıllık tarihini de korumaya çalıştıklarını, İzmir’in merkezinde finansman desteği vererek sürdürülen antik kazılarla ikinci bir Efes’in ortaya çıkmasını sağladıklarını vurguladı. 

Jahrein hakkında tutuklama kararı Köksal: Zorlu PSM, toplumsal yatırımlarımızın merkezi olacak Turkcell’e son 1 yılda 1,8 milyon faturalı yeni abone Gastroantep Kültür Yolu Festivali bugün başlıyor Aitken: Bilgi hızlanıyor deneyimler yoğunlaşıyor