İleri teknoloji üreten ve kullanan şirketlerin gelişmesini destekliyoruz

Yard.Doç Dr. HACI ALİ ERTAŞ - Cumhuriyet Teknokent Genel Müdürü

Abone ol

Cumhuriyet Teknokent, Bakanlar Kurulu kararı ile 2007 yılında kuruldu ve 2011 Mart ayında resmi olarak faaliyete başladı. Konum olarak Cumhuriyet Üniversitesi kampüsü yakınında yer alan teknokent, yaklaşık 92 dönümlük bir alan üzerinde çalışmalarını yürütüyor. 2 bin metrekare kapalı alana sahip binamızda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. O dönemki koşullar çerçevesinde başlangıç için küçük bir bina planlaması yapılırken, son dönemde artan talepler karşısında tam doluluğa ulaşan binamız kapasite bakımından yetersiz kalmaya başladı. Bu nedenle Bakanlık nezdinde gerekli izin ve ruhsat işlemlerini yürüttüğümüz yeni binamızın ihale aşaması tamamlanmış durumda, yüklenici firma ile bina yapım sözleşmesi imzalandı ve yer teslimi gerçekleştirildi. Hava koşullarının el verdiği ölçüde; 2016 Nisan ayı içinde temel atma töreni planlanıyor.   

Bölge ve ülke sanayisinin uluslararası piyasalarda rekabet edebilir duruma gelmesi ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulabilmesi için teknolojik bilginin üretilmesi gerekiyor. Biz de ürünlerde ve üretim yöntemlerinde yeniliklerin geliştirilmesi, ürün kalitesi ve standartlarının geliştirilmesi amacıyla gerekli Ar-Ge çalışmaları için  teşvik edici ve yönlendirici konumda olmaya çalışıyoruz. Bölgemizde ve ülkemizde üniversite-sanayi işbirliğini en üst düzeye çıkararak, ileri teknoloji üreten veya kullanan şirketlerin oluşumunu ve büyümesini desteklemek amacı güdüyoruz. Yenilikçi ileri teknoloji yazılım gerçekleştirme alanlarında faaliyet gösterecek şirketlere Ar-Ge çalışmalarını yürütebilecekleri ortam ve destekleri sağlıyoruz. 

2011 yılında faaliyetlerimize başladığımız tarihten bugüne kadar 43 firma bünyesinde 61 proje yürütüldü. Bu projelerden 22 tanesi başarıyla sonuçlandırılırken, dokuz proje çeşitli nedenlerle sonuca ulaştırılamadı. Hâlihazırda 26 firma tarafından 30 adet proje üzerinde Ar-Ge çalışmaları sürdürülüyor. Bugüne kadar Cumhuriyet Teknokent bünyesinde yürütülen projeler kapsamında dört adet patent/faydalı model alındı. Bunlar dermokozmetik, geri dönüşüm ve veterinerlik/hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar tarafından alınan patent ve faydalı modeller. 

Bölgemizde kendi Ar-Ge binasının inşasını tamamlayan ve yakın zamanda açılışını gerçekleştirecek Aselsan Hassas Optik, 'Morötesi, Görünür ve Yakın Kızılötesi Bantlar İçin Optik Üretim Teknolojisi Aktarımı' projesi ile optik sanayiinde ihracat yapan ülke amacı doğrultusunda çalışıyor.  Proje kapsamında, üniversite-sanayi işbirliği gerçekleştirilecek, optik teknolojileri alanında bir kümelenme oluşumuna öncülük edilecek, üniversitede yapılan çalışmaların sanayileştirilerek ürüne dönüştürülmesi sağlanacak. Bu doğrultuda, Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde Türkiye'de ilk  Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Optik Mühendisliği Bölümü  kuruldu. Böylece Cumhuriyet Üniversitesi ve Aselsan tarafından yurt içi ve dışında yetkin kurumlarla optik teknolojilerine yönelik eğitim ve araştırma programları gerçekleştirilecek. Projenin üretim bölümü Sivas Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılacak. Üniversite sanayi işbirliğinin sağlıklı olabilmesi ve sürekliliğinin korunabilmesi amacıyla, projenin ürün geliştirme ve Ar-Ge çalışmaları bölgemizde inşa edilecek, 500 metrekare kapalı alana sahip Ar-Ge binasında yürütülecek. 

Cinsel istismara uğrayan Sıla bebek entübe edildi Gelir ve kurum geçici vergi beyannameleri için yarın son gün Finansal kiralama şirketlerinin net kârı 10,2 milyar TL oldu Alper Gezeravcı Uzay Komutanlığı'na atandı Microsoft oyun biriminden 650 kişiyi işten çıkaracak