Hobisini sanata, sanatını ise markaya dönüştürdü

UNESCO 2014 yılında onu "Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne aldı. Kültür Bakanlığı Sanatçısı Özlem Çopur, deri üzerine ebru sanatı ile renklendirilen çanta, ayakkabı, kemer, cüzdan ve özel tasarımlı deri pano üretiyor.

Abone ol

Dilek TOPRAK BUZ 

ESKİŞEHİR - Hobi olarak başladığı ebru sanatına modern bir bakış açısı getiren T.C. Kültür Bakanlığı Sanatçısı Özlem Çopur, deri üzerine uyguladığı ebru sanatı ile deri sektörünün yeni markası olmaya aday gösteriliyor.

Deri üzerine ebru uygulamasının bu denli örneğinin olmadığını iddia eden Çopur, ebru sanatı ile renklendirilen çanta, ayakkabı, kemer, cüzdan ve özel tasarımlı deri pano ürünlerini tamamen el işçiliği ile kişiye özel şekilde tasarladığını anlattı.

Ebru sanatının 2014 yılında UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girdiğini  dile getiren Çopur , "Ben sanatta farklılık arayışı içerisinde, deri üzerine ebru uygulama konusunda beş yıl araştırma ve çalışma yaptım. Uzun uğraşlar sonucu geliştirdiğim formüller ile hiçbir deformasyon olmadan ebru sanatının güzelliğini derinin doğallığı ile en üst seviyede buluşturmayı başardım." dedi. Yaptığı ebru çalışmaları ile yeteneği fark edilerek T.C.Kültür Bakanlığı tarafından Somut olmayan kültür mirası taşıyıcısı ünvanına layık görüldüğünü aktaran Özlem Çopur, şöyle konuştu:

"Yurt içi ve Yurt dışı Kültür elçisi olarak T.C. Kültür Bakanlığı el sanatları fuar ve festivallerinde yer alıyorum. Bugüne kadar 50'nin üzerinde karma sergiye katıldım, 80'e yakın katalogda eserlerim yer aldı. Diyarbakır'da 8 yıl boyunca bu sanatı halka ulaştırmaya çalıştım, çeşitli kurumlarda eğitmenlik yaptım ve çok özel işler çıkardık. Şuanda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Merkezi (ESMEK) ile Odunpazarı Halk Eğitim Merkezinde eğitmenlik yapıyor ve Adım Sanat Merkezi'nde de özel ders veriyorum."

Amacının insanlara ebru sanatını tanıtıp, öğretip ve bu sanatı meslek haline getirmelerini sağlamak olduğunun altını çizen Çopur,  "bu çerçevede Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi bünyesinde 'Sudaki Tılsımlı Renkler' adı altında bir kadın kooperatifi açma projemiz var. Bunun yanında Ebru, ruhu dinlendiren, zihni arından bir sanat niteliğine sahip. Bizde buradan yola çıkarak down sendromlu ve otistik çocuklara yönelik terapi niteliği taşıyan kurslar açmayı planlıyoruz" dedi.

Tescilli Türk sanatı deri üzerinde Dubai yolunda Özlem Çopur markası ile 26-28 Nisan tarihlerinde Dubai'de 'Leatherworld Middle East' deri fuarına katılacağını söyleyen Çopur, "Geçtiğimiz yıl TÜYAP Deri fuarında sanatımızı ve bizi desteklemek adına bize stant verdiler, biz de orada deri üzerine ebru uygulamasını canlı performans olarak yaptık. Yaptığımız eserler üç gün süren fuar  boyuncailgi odağı oldu ve tüm ürünlerimiz satıldı. dünyaya açılmamız doğrultusunda teşvikler oldu. Bu kapsamda MesseFrankfurt İnternational  Fuarcılık tarafından Dubai'deki dünya ticaret merkezindeki orta doğu deri fuarına davet edildik. Tescilli sanatımızı en güzel haliyle Dubai'de temsil edeceğiz" diye konuştu.

Altının kilogram fiyatı 2 milyon 795 bin lira oldu Ümit Özlale İYİ Parti'den istifa etti Beklentiler altının ateşini yükseltti: Ons altında yeni rekor Cinsel istismara uğrayan Sıla bebek entübe edildi Gelir ve kurum geçici vergi beyannameleri için yarın son gün