Geleceğin teknolojisini Paris'te incelediler
BTSO Ur-Ge üyeleri kompozit fuarında yeni iş fırsatları aradı
Abone olBURSA- Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Kompozit Malzemeler sektöründe faaliyet gösteren Ur-Ge üyesi firmalar, ilk yurt dışı pazarlama faaliyeti kapsamında Fransa’nın Başkenti Paris’te Airbus, Magna, Daimler ve Huntsman gibi dünya devi firmalarla aynı platforma çıktı.
Oda’nın Ekonomi Bakanlığı desteğiyle hayata geçirdiği 10 Ur-Ge projesinden biri olan Kompozit Malzemeler sektöründe yer alan firmalar, alanında dünyanın en büyük fuar organizasyonu olarak kabul edilen Jec World International Composites Event – 2017’ye katıldı.
İhtiyaç analizini tamamladıktan sonraki ilk yurt dışı pazarlama faaliyetini gerçekleştiren Kompozit Malzelemer Ur-Ge Üyesi firmalar, BTSO’nun 108 metrekarelik standında küresel pazarın en önemli oyuncularıyla buluştu. Toplamda 40 kişiden oluşan BTSO heyeti, fuarda sektördeki yenilikleri yakından inceleme fırsatına sahip olurken, sergiledikleri ürünler ve yaptıkları görüşmelerle yeni iş bağlantılarının da yollarını aradı. Paris Ticaret Başmüşaviri Müge Varol Ilıcak, kompozit alanında yapılan Jec World Fuarı’nın alanında dünyanın en büyük fuarı olduğunu söyledi.
Varol, Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret hacminin BTSO öncülüğünde kısa vadede 14 milyar Euro seviyesinden 20 milyar Euro’ya çıkacağına inandığını kaydetti. BTSO Kompozit Küme Başkanı Mehmet Karahan, fuara ilişkin yaptığı değerlendirmede, kompozit sektörünün Türkiye açısından stratejik bir önem taşıdığını söyledi. Dünyada yaşanan dönüşümle birlikte şirketlerin hem kendileri hem de ülke ekonomisi için ürettikleri ürünlerde geleneksel malzemelerdense daha hafif, uzun ömürlü, güçlü ve modern çözümler sunan kompozit malzemelere yönelmesi gerektiğini ifade eden Karahan, Kompozit Malzemeler Ur-Ge’sinin kent ve ülke ekonomisi adına önemli çalışmalar ortaya koyduğunu aktardı.
“8 dolarlık ortalama ihracat değerine ulaşacağız”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, kenti yüksek katma değerli üretim ve ihracat hedeflerine taşımak istediklerini söyledi. Bursa’da stratejik sektörlerde yol haritalarını ortak akılla belirlediklerini ifade eden Başkan Burkay, “Hazırladığımız 10 Ur-Ge projesiyle de sektörlerimizi global pazarların en önemli oyuncuları arasına taşımak istiyoruz. Bu kapsamda geleceğin sektörleri arasında gösterilen kompozit alanındaki çalışmalarımızla firmalarımızın kent ve ülke ekonomisine yön vereceğine inanıyorum” diye konuştu. Bursa’da kısa süre içerisinde İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışını gerçekleştireceklerini de belirten İbrahim Burkay, “Türkiye’nin 2023 yılı hedefi olan 4 dolarlık kilogram başı ortalama ihracat fiyatını bugünden yakaladığımız Bursa’da, katma değerli üretimi artırarak 8 dolara ulaşmak istiyoruz. Bu vesileyle Kompozit Ur-Ge’mizde bulunan tüm firmalarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.