Gaziantep ekonomisinde Suriyelilerin ağırlığı arttı

Gaziantep’te savaş öncesi 11 olan Suriyeli şirket sayısı 800’e yaklaştı. Kent ekonomisinde ağırlıkları artan Suriyeli şirketler Başpınar OSB başta olmak üzere farklı noktalarda faaliyet gösteriyor.

Abone ol

M. TEKİN ÇİÇEK

GAZİANTEP - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep'e yerleşen Suriyeli işadamları, savaşın şokunu atlattıktan sonra bu şehirde iş hayatına atıldı.

Yaklaşık 6 yıl önce savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, yaşama tutunmak için farklı sektörlerde iş yapıyor. Halıdan ayakkabıya, gıdadan, unlu mamullere, otomotivden makinaya kadar bir dizi sektörde şirket kuran Suriyeliler, hem kazanıyor, hem de kazandırıyor. Gaziantep'te, Başpınar Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere farklı noktalarda işletme açan Suriyeliler, üretime ve ihracata katkı sağlamaya başladı.

Sermayelerini de beraberlerinde getirdiler

DÜNYA'ya özel açıklamalarda bulunan Gaziantep Ticaret Odasına (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, odaya kayıtlı Suriyeli firma sayısının savaş öncesi 11 iken savaşın ardından katlanarak arttığını söyledi.

Suriyeli firmaların sayısının 800'e yaklaştığını belirten Bartık, "Bu artışın süreceğini gördük. GTO yönetimi olarak Suriyeli şirket temsilcileriyle buluştuk ve sorunlarına kulak verdik. Bu toplantıların ardından GTO'da Suriyeli şirketlerle iletişimi daha kolay sağlamak ve bu şirketlere yol göstermek amacıyla Suriye Masası kuruldu. Suriyeli firmalarla iletişim halinde olan GTO Suriye Masası, kısa sürede şirketlerin gözü kulağı oldu" dedi.

GTO'ya üye Suriyeli firmaların içinde gıda sektörünün 137 firma ile ilk sırada yer aldığını aktaran Eyüp Bartık, "Gıda sektörünü 71 firma ile ayakkabı-terlik-deri-plastik ürünleri imalat ve ticareti yapan şirketler takip etti. 25 firmayla unlu mamuller sektörü ise 3. sırada yer alıyor" diye konuştu. Odaya kayıtlı Suriyeli firmaların 689'unun limited, 56'sının hakiki şirket, 10 adet ise anonim şirket ve diğerleri olarak dağıldığını bildiren Bartık şöyle devam etti: "Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bir kısmı sermayesini de beraberinde getirdi. Ülkelerinde farklı sektörlerde iş yapan Suriyelilerin Gaziantep'te de kendi işyerlerini kurması ve çalışma hayatında aktif olarak yer almaları Türkiye'yi ikinci vatanları olarak gördüklerinin kanıtıdır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve sivil toplum kuruluşlarının bu insanlara destek olmak için adeta seferber olduğu bilinen bir gerçektir. Şehrimizde doğan çocukların doğum yerinin Gaziantep olması aramızdaki bağı daha da güçlendirecektir. Savaş sona erdikten sonra ülkelerine gidenlerle ilişki her zaman devam edecek ve bu da ilerleyen dönemde her iki ülkenin de menfaatine olacaktır."

Kentte 320 bin Suriyeli yaşıyor

Yıllar içinde Suriyelilerin yavaş yavaş yaşadıkları bölgelere alıştığını kaydeden Bartık, "Bu süreçte Türk halkı misafirperverliğini ziyadesiyle gösterdi, göstermeye de devam ediyor. ‘Bülbülü altın kafese de koysanız ille de vatan ille de vatan' dermiş. Bu nedenle Suriyeliler için yapılacak en önemli iş, Suriye'de huzurun tesis edilmesidir. Suriye'de savaş bittiğinde bu insanların büyük bölümü ülkelerine dönecektir. Suriyeliler Türkiye'yi ve Türk insanını her zaman şükranla anacaktır. Türkiye 3 milyonun üzerinde Suriyeliyi geçici koruma altına aldı. Toplamda Gaziantep'te yaşayan Suriyeli sayısı 319 bin 758 oldu. Bu da yerli nüfusun yüzde 16,55'ine tekabül ediyor. Şanlıurfa, İstanbul ve Hatay'ın ardından en fazla Suriyeli barındıran şehir olarak dikkat çeken Gaziantep'te, Suriyelilere yönelik bütün hizmetler eksiksiz verilmektedir" açıklamasını yaptı..

Hayat devam ettiği sürece insanların işine ve aşına odaklanacağını aktaran Bartık, Gaziantep'e gelen Suriyelilerin de işleriyle ilgili yatırım yapmaya başladıklarını ve şehirde kaldıkları sürece yatırıma devam edeceklerini vurguladı. "Suriyeliler hem üretiyor hem de tüketiyor" diyen Bartık, üretimin olduğu yerde tüketimin de olacağını ifade etti.

"Göç ve Entegrasyon Bakanlığı kurulmalı"

Her krizin kendi fırsatını içinde barındırdığına dikkati çeken Bartık, bu durumdan en az zararla çıkmak ve fırsatlar için sistemli, koordineli politikalara ve yapılara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Savaşın hemen ardından Türkiye'ye sığınan Suriyelilere yönelik tüm politikalar ve faaliyetlerin koordinasyonu için entegrasyon ya da göç bakanlığının oluşturulmasının doğru olacağına inandığını vurgulayan Bartık, bu konuyu bölge odalarıyla bir araya geldiklerinde de ele aldıklarını ve tekliflerini ilgili makamlara sunduklarını kaydetti.

Suriye masası Suriyeli şirketlere yol gösteriyor

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, ocak ayında Suriyeli firma temsilcileriyle GTO'da bir araya gelerek tanışma toplantısı yaptıklarını belirterek, bu toplantının hemen ardından GTO'da Suriye Masası kurulmasına karar verdiklerini dile getirdi. Suriyeli bir personeli de bu işin başına getirdiklerini anlatan Bartık, birimin Suriyeli şirketlere bir anlamda yol gösterdiğini vurguladı. Üreten ve Türkiye'ye ekonomik katkı sağlayan Suriyelilerin savaş bitse dahi burada yatırıma devam edeceklerini ifade eden Bartık, "Bu insanlar artık bizim bir parçamız haline geldi. Onların ikinci vatanı Türkiye oldu. Savaş bitip ülkelerine dönseler dahi Türkiye'yi ve Türk insanını unutmaları mümkün değil" dedi.

Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı