Ege'nin enerjisi rüzgarından olacak

RES yatırımcıları, dağları denize dik uzandığı için "verimli" rüzgara sahip olan Ege Bölgesi'ni tercih etti

Abone ol

Ege'de dağların denize dik uzanması, bölgeyi rüzgar enerjisi santrali (RES) yatırımı için cazip hale getirdi.  

Türkiye'de 2005 yılında yürürlüğe giren Yenilenebilir Enerji Kanunu'ndan sonra sektör yatırımları hızlanırken, dağları denize dik uzandığı için önemli rüzgar koridorlarına sahip olan Ege Bölgesi, RES yatırımcılarının ilgisini çekti.  

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerinden derlenilen bilgilere göre hali hazırda 1300 megavat kurulu güçteki RES'lerle, Türkiye'deki RES'lerin yüzde 38'ine ev sahipliği yapan Ege Bölgesi'nde 560 megavat güçteki RES'lerin inşaatı ise sürüyor. 

Ege'de rüzgar gücüne yatırımda İzmir başı çekiyor. Türkiye'de inşa halindeki her 4 RES'ten biri bu kentte bulunuyor. Kurulu halde 613 megavat güçte RES'in yer aldığı İzmir'de toplam 311 megavat güçte olacak RES'lerin inşaatı da devam ediyor.  

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin elektrik enerjisinde toplam kurulu gücün bu yıl itibariyle 68 bin megavata ulaştığını belirterek, bunun 4 bin megavatının rüzgar enerjisinden elde edildiğini söyledi.  

Türkiye'nin kurulu RES gücü ile Avrupa'da ilk on ülke arasında girdiğini belirten Ataseven, "Son yıllardaki ilerleyişimiz ile dünyada gözde ülkeler arasındayız diyebiliriz. Gerek Avrupa Enerjisi Birliği, gerekse Dünya Rüzgar Enerjisi Konseyi Türkiye'nin hızlı büyüyen bir rüzgar ekonomisi olduğunu belirtiyor" dedi. 

Ataseven, olumlu gelişmelere karşın rüzgardan enerji üretiminin istenilen düzeylerde olmadığını savunarak, şunları kaydetti: 

"Dünyada enerji üretiminin yüzde 35'ini rüzgardan karşılayan ülkeler var. 2014 yılı başındaki verilere göre Çin'de 91 bin megavat, ABD'de 61 bin megavat ve Almanya'da da 35 bin megavat civarında kurulu güç var. Danimarka'nın 2020 hedefi enerji ihtiyacının yüzde 50'sini rüzgardan karşılamak. Dünyada yenilenebilir enerji birinci sıraya oturmuş durumda. Ülkemizde de böyle olmasını ümit ediyoruz." 

İzmir, RES yatırımlarına yoğunlaşıyor

Türkiye'de RES'lerin yüzde 80'inin Marmara ve Ege bölgelerinde bulunduğuna işaret eden Ataseven, Balıkesir, İzmir, Manisa rüzgar enerjisinde başı çeken şehirler. İnşaatı devam eden projelerde ise İzmir önde geliyor. Bazıları 2015 yılı içinde işletmeye geçecek. Tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru bir yönelme var. Çünkü diğer kaynaklar gittikçe tükeniyor" diye konuştu.  

Ataseven, RES yatırımlarının İzmir'de yoğunlaşmasına ilişkin şunları söyledi:  

"Ege'nin rüzgarı, dağlar denize dik uzandığı için dağ aralarında oluşan hava koridorları nedeniyle rüzgarı çok verimli. İzmir bu anlamda ön plana çıkıyor. Dolayısıyla yatırımlar bu bölgede yoğunlaşıyor. Ayrıca sanayi de bu bölgelerde gelişiyor." 

Ataseven, Türkiye'de enerji ihtiyacının yüzde 72'sinin ithal yollarla karşılandığını anımsatarak, "Bu da dış borç demek. Bunun en uygun çözümü kendi kaynaklarınızı devreye alarak dışarıdan aldığınız enerjiyi minimum seviyeye indirmektir" ifadesini kullandı. 

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi