Ege'deki yokluk Gaziantep'e yaradı

Akdeniz ve Ege bölgesinde bu yıl düşük zeytin rekoltesi nedeniyle gözünü Gaziantep'e çeviren Egeli zeytin tüccarları, bu kentteki üreticilerin yüzünü güldürdü

Abone ol

Bu yıl Akdeniz ve Ege bölgesinde zeytinde rekoltenin azalması, son yıllarda bu alanda marka olmaya çalışan Gaziantep'e yaradı. Gaziantepli zeytin üreticilerinin yüzü, hem rekolte hem de batıdan gelen zeytin tüccarları sayesinde güldü. 

Kent genelinde 7 milyon 966 bin 888 meyve veren zeytin ağacı bulunan Gaziantep, bu yıl yaklaşık 77 bin ton rekolteyle zeytin alanında Türkiye'de adını duyuran iller arasında yer aldı. 

İlk etapta rekolte sevinci yaşayan üreticiler, şimdilerde batıdan gelen tüccarlar sayesinde zeytinlerini satabilmenin keyfini sürüyor. 

Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep bölgesinde bu yıl rekoltesi artan zeytinin fiyat açısından da üreticisini memnun ettiğini belirtti. 

Ege ve Akdeniz bölgelerinde iklim şartları nedeniyle bu yıl zeytinde ciddi bir rekolte düşüklüğü meydana geldiğini anımsatan Sarı, "Bu rekolte düşüklüğünden bizim bölgemiz etkilenmedi. Doğu Akdeniz ve Güneydoğu bölgesinde rekolteler yüz güldürüyor. Geçen yıl kilosu 8 lira olan zeytinyağı şu anda bölgemizde 13 -14 liraya satılıyor. Bu da çiftçi için iyi bir gelir" dedi. 

Gaziantep'in Nizip ilçesinde bu yıl zeytin rekoltesinin geçen yıla göre iki katına çıktığını vurgulayan Sarı, ilçede 2,5 milyon civarında zeytin ağacı bulunduğunu söyledi. Üretilen zeytinlerin yüzde 80'inin yağlık zeytin olduğunu dile getiren Sarı, "Nizip İlçe Tarım Müdürlüğü ile yaptığımız araştırmalara göre, ağaç başına ortalama zeytin verimi 23 kilogram seviyelerinde. İlçede sofralık yağlık zeytin rekoltesinin ortalama 58 bin ton olacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıl 25 bin ton rekolte ile kapatıldığı düşünülünce Nizip'te zeytin hasadının geçen yılı ikiye katladığı görülüyor" diye konuştu.  

"Ege'deki rekolte azlığı bölgeye ilgiyi artırdı" 

İbrahim Sarı, Ege Bölgesi'nden tüccarların şehre geldiğini aktararak, şunları kaydetti: 

"Ege ve Akdeniz'de rekoltenin düşük olması bölgemize ilgiyi arttırdı. O bölgelerden buraya alıcılar, tüccarlar geldiler. Bu bölgeden sofralık, yağlık zeytin topluyorlar. Çiftçimiz rekoltenin ve fiyatların yüksek olmasından çok memnun. Fakat 'fiyatların aşırı yükselmesi zeytinyağına olan talebi azaltır mı?' diye bir korkumuz var. İnşallah korkumuz başımıza gelmez. Son 5 yıldır insanlar zeytinyağına çok alıştı. İnşallah zeytinyağına talep devam eder." 

"Önceden zeytin toplamaya bile gitmezdik" 

Zeytin üreticisi Resul Koç da yurt içinde Ege ve Akdeniz bölgelerinde olduğu gibi İspanya'da da zeytin rekoltesi düşük olduğu için fiyatların artığını söyledi. 

Üreticiler olarak şu anki fiyatlardan memnun olduklarını aktaran Koç, "Çiftçi olarak yüzümüz gülüyor ama gönül ister ki tüketim daha fazla olsun, fiyatlar tüketime yansımasın. Ege tarafından gelen tüccarlar sofralık ve yağlık zeytin alıyorlar. Daha önceleri zeytini toplamaya bile gitmezdik çünkü kurtarmıyordu ama şimdi fiyatlar çok iyi. Şimdi ağacın üstünde bir tane bile bırakmıyor, hepsini topluyoruz" ifadelerini kullandı. 

Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın