Edirne damızlık üretim merkezi olacak
Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Damızlık Hayvan Satış Borsası projesi için yasal sürecin tamamlandığını belirterek, kenti damızlık üretimimde merkezi konuma taşıyacak projenin Türkiye’de bir ilk olacağını söyledi
Abone olMEHMET HANİFİ GÜLEL
EDİRNE - Edirne Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği ile Ticaret Borsası ortaklığında yapılacak Türkiye’nin ilk Damızlık Hayvan Satış Borsası’nın kurulması için düğmeye bastıklarını ifade eden Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, “Proje için gerekli izinler alındı. Tarım İl Müdürlüğü kontörlünde sağlıklı bir tesis olacak. Proje kapsamında damızlık yetiştirenlerden ürünlerini satın alarak damızlığa ihtiyacı olanlar ile bu ürünleri buluşturmayı planlıyoruz” dedi.
“Tarım ve hayvancılık nitelikli hale getirilmeli” ifadelerini kullanan Öztürk, “Bölgede buğday ve ayçekirdeği ekimi yoğun olarak yapılıyor. Yağlı tohumların Türkiye’deki en büyük üretim bölgesi Trakya ve Edirne. Yağlı tohum ekimini desteklemeliyiz. Çünkü petrolden sonra yurtdışına en fazla döviz ödediğimiz alanın yağlı tohumlar olması bunu mecbur hale getiriyor” diye konuştu. Ayçekirdeği alım fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 10 arttığını dile getiren Öztürk, “Kalitesine göre bin 139 ila bin 400 arasında olan ayçekirdeği alım fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 10 artış var. Verimi ve kaliteyi artırırsak uygun pazar şartları gelecektir” dedi.
Bölgedeki hayvancılığın “kaba yem” kullanılarak yapıldığına değinen Öztürk, “Türkiye’nin kaba yem açığı için 25-30 milyon tonlardan bahsediliyor. Bölgede buğday tarımı yerine kaba yem üretimi yapılarak hem açık kapatılabilir hem de yüksek gelir elde edilebilir” açıklamasını yaptı.
Daha ekonomik daha verimli bir tarım için Edirne’de arazileri toplulaştırma çalışmaları yapıldığını aktaran Öztürk, “Toprağın kalite bazında sınıflandırılması için bu kapsamda topraktan numuneler alınarak incelemeler yapılıyor. Eğer toprak verimliyse arazi büyütülebiliyor. Havzalarda üretim planlaması yapılarak ancak ürün dengesi sağlanabilir. Çalışmanın raporlama süreci yüzde 95 oranında tamamlandı. 2016’ya kadar bitirilmesi planlanıyor” diye konuştu.
Tunca Nehri Projesi’ne ajans desteği aldık
Tunca Nehri’nde enerji üretimiyle ilgili proje planlandığını belirten Öztürk, “Proje konusunda Trakya Kalkınma Ajans’ından destek alındı. Edirne’de proje için valilik, belediye, İl Özel İdaresi, Ticaret ve Sanayi Odasıyla ortak çalışıyoruz. Arşimed Tribünü olarak adlandırılan doğayla barışık enerji üretimini hedefl iyoruz” dedi. Öztürk, projenin daha büyük ve kapsamlısının Meriç Nehri için de planlandığını sözlerine ekledi.
10 kilometre alanda 700 tarihi eser var
Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Edirne’nin turizmden nemalanan bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Edirne sanayi şehri değil. Tarım ve hayvancılığın ön planda olduğu ve üniversite şehri kimliğiyle potansiyeli daha da yükselen bir şehir” dedi. Dünyada Floransa’dan sonra en yoğun tarihi eser barındıran ikinci şehrin Edirne olduğunu savunan Öztürk, “10 kilometre alanda yaklaşık 700 eserden bahsediliyor. Kimisi gün yüzüne çıkarılmış, kimisi ise çıkarılmayı bekliyor. Bu tarihi eserleri tanıtabildiğimiz takdirde şehre gelen ziyaretçi sayısının artacağını düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.