Çukurova'da gözler TMO'ya çevrildi

Türkiye'de yılın ilk buğday hasadının yapıldığı Adana ve çevresinde buğday hasadı yüzde 95 oranında tamamlandı. Çiftçiler, TMO'nun açıklayacağı taban fiyatı bekliyor.

Abone ol

Türkiye'de yılın ilk buğday hasadının yapıldığı Çukurova'da iyi rekolteye sevinen üreticiler gözünü Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) açıklayacağı taban fiyata çevirdi.

Seyhan Ziraat Odası 2. Başkanı Cahit İncefikir, Adana ve Çukurova'da buğday hasadının yüzde 95 oranında tamamlandığını söyledi.

Bu yıl iç tarlalarda düşük verim beklediklerini ancak ürününü sulayan üreticilerin yüksek rekolteler elde ettiğini dile getiren İncefikir, "Dekar başına 500-600 kilogram arasında ürün alan üreticilerimiz var. Bu fena bir rakam değil. Ancak yukarı kıraç bölgelerde ciddi sıkıntı yaşandığını söyleyebiliriz. Dekara 100 kilograma kadar düşen rekolteler mevcut. Ancak total anlamda bakarsak Adana'nın veriminin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Normalde 1 milyon 900 bin dekar alana yapılan ekimden ortalama 400 kilogram verim alınırdı. Bu yıl bu rakamı Adana ve çevresi yakalayabilir." diye konuştu. 

İncefikir, sertifikalı ekim yapan üreticilerin henüz taban fiyatla ilgili bilgi sahibi olamadığına dikkati çekerek, "TMO, bugüne kadar herhangi bir rakam telaffuz etmedi. Bu taban fiyatının bir an önce açıklanması piyasa ve üretici açısından iyi olacak. Hem üretici hem de alıcılar taban fiyatı bilirse ürününü kaça satabileceğini bilebilecek ve buna göre hesaplama yapacak ve tohum ve mazot alarak yeni ürün ekecek." dedi.

Buğdayda spekülasyona gerek yok

Türkiye'de bazı kesimlerin buğday üzerinden spekülasyonlar çıkararak piyasada gereksiz dalgalanmalar meydana getirdiğini savunan İncefikir, şunları kaydetti:

"Bu anlamda üretici temsilcileri olarak Türkiye'de düşük rekolte nedeniyle gereksiz spekülasyonlara girmek istemiyoruz. Ülkenin en stratejik ürünlerinden olan buğdayda spekülasyon yapmak doğru değil. Gerekirse ki biz ihtimal vermiyoruz, ithal bile söz konusu olmalıdır. Günde bir eve 8-10 ekmeğin girdiği ülkemizde insanların yüksek rakamlara ekmek yemesini doğru bulmuyoruz."

TMO'nun yeterli düzeyde buğday stoku olduğunu bildiklerini dile getiren İncefikir, "Kimsenin panik yapmasına gerek yok. Konya Ovası ve İç Anadolu'da buğday rekoltesinde sıkıntı olsa bile TMO depolarındaki buğdayımız bize yardımcı olacaktır. Onun dışında gerekirse uygun fiyata belli oranda ithal bile söz konusu olabilir." diye konuştu.

Buğday üreticisi Mustafa Ok ise tarlasının bu yıl bol yağmur alması nedeniyle ektiği üründen yüksek verim aldığını belirterek, "Dekar başına 600 kilograma yakın verim aldım. Yüksek kesimlerde bu rakamın çok düşük olduğunu duyduk ama ortalamaya vurursak bu yıl Çukurova'da iyi bir sezon geçirdiğimizi söyleyebilirim. Şu an piyasada buğdayın fiyatı fena değil ancak yine de gerek üretici gerekse alıcı TMO'nun açıklayacağı taban fiyata göre kendine yol çizecek. Bu nedenle bir an önce açıklanırsa hepimiz için çok iyi olur." dedi. 

Öldürülen Narin Güran'ın ağabeyi konuştu Beykoz'da pimi çekilmemiş 2 adet el bombası bulundu Ons altın ABD enflasyon verisi sonrası toparlanıyor Dolar/TL'den günün ilk rakamları THY'nin Sidney seferleri 4 Aralık'ta başlıyor