Çilek bu ilçenin kaderini değiştirdi
Batman'ın Sason ilçesinde 4 yıl önce ilk kez ekimi yapılan çilek, ilçenin en önemli geçim kaynaklarından biri oldu
Abone olBATMAN - Sason'da 4 yıl önce ilk kez ekimi yapılan çilek, ilçenin en önemli geçim kaynağı haline geldi. Dağlık arazilerin yapısı nedeniyle hububat üretimin kısıtlı olduğu Batman'ın Sason ilçesinin kaderi çilek yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasıyla kısa sürede değişti.
İşsizlik nedeniyle birkaç yıl öncesine kadar batı bölgelerine tarım işçisi olarak gitmek zorunda kalan dar gelirli aileler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in girişimleriyle başlatılan Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi sayesinde çilek üreticisi oldu.
İlk kez 4 yıl önce 2 dekar alanda oluşturulan örnek bahçede çilek üretimiyle tanışan ilçede bu yıl 350 aile yaklaşık bin dönüm alanda yıllık 4 bin ton çilek yetiştiriyor. Projedeki hibe oranının yüzde 70'e çıkarılmasıyla bu yıl sonunda üretim yapan aile sayısı bine ulaşacak.
'Çilek göçü tersine çevirdi'
Kaymakam Cihat Arık, çilek üretiminin her geçen gün büyük artış gösterdiğini belirterek, 350 ailenin üretim yaptığını söyledi. Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi'nde daha önce yüzde 50 olan hibe miktarının yüzde 70'e çıkarıldığını, bunun ardından taleplerin daha da yoğunlaştığını vurgulayan Arık, şöyle dedi:
"Beklenmedik bir artış olduğundan dolayı tatlı sıkıntılar yaşıyoruz. Örneğin fide bulamıyoruz. Çünkü bu kadar büyük bir talep beklenmiyordu. Şu an fide için ithalat yoluna gidilmesi bile düşünülüyor. Bin aile geçimini çilek üretimiyle devam ettirecek. Eskiden bu ailelerin çoğu mevsimlik işçi olarak çalışırdı. Çilek göçü tersine çevirdi. Çilek buranın kaderini değiştirdi. Şimdi kendi topraklarında para kazanıyorlar."
Sason'da daha önce zirai ilaçlama yapılmadığını bu nedenle çileğin tadının çok güzel olduğunu dile getiren Arık, çiftçilerin ürettikleri çileği Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere bölge illerine sattığını sözlerine ekledi.
Okula 'Çilekli' adı verildi
Çilek yetiştiriciliği sayesinde gelir elde eden aileler hayata daha iyi tutunmalarını sağlayan bu meyvenin isminin bir okula verilmesi için harekete geçti. Karameşe ilkokulu ve ortaokulunun ismi okul aile birliğinin talebi üzerine ''Çilekli'' olarak değiştirildi. Bununla yetinmeyen ilçe sakinleri bir mahallenin isminin de 'Çilekli' olarak değiştirilmesi için başvuruda bulunacak.
İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İsmet Öter, çileğin yaygınlaşmasıyla eskiden köy olan mahallede çileğin ailelerin en büyük geçim kaynağı haline geldiğini ifade etti.
''Tüm köylerde çilek üretimi yaygınlaşınca veliler okul isminin çilekli olmasını önerdiler" diyen Öter, "Biz de öneriyi kabul ettik. Ailelerin yüzde 90'ı çilekle geçimini sağlıyor'' dedi.
100 bin kişi faydalandı
Proje Koordinatörü Murat Akbaş, Diyarbakır, Batman, Siirt Kalkınma Projesi'ni Bakan Eker tarafından uygulamaya geçirildiğini ifade ederek, projeyle bugüne kadar 3 ilde 35 milyon lira tutarında yatırım gerçekleştirildiğini söyledi. Projeden 50 bin kişinin doğrudan 100 bin kişinin ise dolaylı faydalandığını vurgulayan Akbaş, şunları kaydetti: Yaptığımız araştırma sonucunda Sason ilçesinde çileğin ciddi bir yatırım aracı olduğunu gördük. Daha önce Sason, tütün yetiştiriciliği ile uğraşan bir bölgeydi. Yaptığımız araştırma sonucunda çileğin bu bölge için önemli bir geçim kaynağı olduğunu fark ettik. 4 sene önce örnek bir bahçe kurduk. Yüzde 70 hibe destekle Sason ilçesi tam anlamıyla bir 'çilek diyarı' oldu. Bakanımız Eker, Sason'daki projeyi çok yakından takip ediyor.