Bursa'nın kentsel dönüşümünü ele aldılar

Bursa'nın kentsel dönüşüm çalışmalarını masaya yatıran İMSİAD ve BTSO, çalışmalar yapılmasına rağmen bunların yeterli olmadığını belirtti.

Abone ol

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN / DÜNYA

BURSA - İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) işbirliğiyle düzenlenen Kentsel Dönüşüm Forumu'nda Bursa'nın kentsel dönüşüm çalışmaları masaya yatırıldı.

'Nasıl Bir Kentsel Dönüşüm?' temasıyla düzenlenen forumun açılışında konuşan İMSİAD Başkanı Gökçadır, son beş yılda Bursa'da kentsel dönüşüm adına yerel yönetimler tarafından çalışmalar yapılmasına rağmen bunların yeterli olmadığını savundu.

"Kentsel dönüşümle birlikte Bursa'nın ihtiyacı olan nüfus artışına dönük caddelerin, sokakların, meydanların, yeşil saha gibi yaşam standartlarını artırmaya dönük donatı alanlarının da planlanması ve yapılması gerekiyor" diyen Gökçadır, "Özellikle plansız alanların planlanması son derece önem arz ediyor. Bu sebeple iyi niyetle yapılan bu emsal artışı çalışmasının mutlaka yaşamsal ihtiyaçlarla desteklenmesi şarttır" dedi.

Öte yandan hak sahiplerinin taleplerini anlamakta güçlük çektiklerine değinen Gökçadır, "Evleri yenilenecek, neredeyse bir misli değerlenecek, yaşam standartları yükselecek hak sahiplerinin bazı müteahhitler verdikçe artan taleplerini anlamakta güçlük çekmekteyiz. Ben bu işten ne kazanırım hesapları görüyoruz. Oysa herkes elini taşın altına koymalıdır. Bu rant kavgası değildir. Geleceği düşünelim. Geleceğe yaşanabilir bir Bursa bırakalım. Ortak akla ihtiyaç var" uyarısında bulundu.

"Her işte çevreye duyarlı davranıyoruz"

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, Bursa'nın planlarının 1998 yılında 5 milyon nüfus baz alınarak yapıldığını belirterek, "Bursa hızla gelişiyor. Yeşiline, doğasına, tarihine sahip çıkıyoruz. Her işte çevreye duyarlı davranıyoruz. Olmaya da devam edeceğiz. Önceden planları Bayındırlık Bakanlığı yapıyordu. Yetkinin belediyelere geçmesiyle birlikte gerekli adımlar atılmaya başlandı. Depremin ne zaman olacağı belli değil. Bu sebeple dönüşümün acilen olması gerekiyor. Bir an önce sağlıklı yapılara geçmemiz lazım" ifadesini kullandı.

Bursa'da bin 76 adet mahalle olduğunu dile getiren Altepe, kentsel dönüşümün başladığı yerlerin değerlendiğini de anlattı.

"Yaşama kültürü mutlaka korunmalı"

BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise, Bursa'nın üretimini sürdürülebilir kılması için yaşam alanlarını da sürdürülebilir kılması gerektiğine vurgu yaparak, "Bursa, dünyada yaşanabilir kentler sıralamasında ilk 30'da yer alıyor. Bu, Bursa'nın vizyonunu gösteriyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm sürecinde kentin yaşama kültürünün mutlaka koruması gerekiyor" dedi.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı