Bursalılar Marmara Havzası'na yeni nesil OSB istiyor

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl, Marmara Havzası'na özel teşvik politikaları uygulanması gerektiğini belirtti.

Abone ol

BURSA - Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında 365 oda ve borsanın yönetim kurulu ve meclis başkanlarının katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Şurada, 81 ilden 365 oda/borsa başkanı özel sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini, Başbakan Yıldırım ve bakanlara iletti.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile Bursa'daki oda ve borsa başkanlarının da katıldığı Şura'da, Bursa iş dünyasının taleplerini İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl açıkladı. Anıl, sürdürülebilir büyüme için katma değerli üretime odaklanmaları gerektiğini ifade etti. Bursa'nın merkezinde bulunduğu 1. Bölge'nin yüksek teknolojili üretimde Türkiye'nin sürükleyici gücü olduğunu belirten Anıl, Marmara Havzası'na özel teşvik politikaları uygulanması gerektiğini kaydetti. Metin Anıl, Teknoloji Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) örneğinde olduğu gibi Marmara Havzası'nda lojistik avantajları ve yatırım maliyetleri cazip, Ar-Ge merkezlerinin kümelenen sektörlerle bir arada olduğu yeni nesil OSB'lerin kurulması gerektiğini vurguladı.

'Lojistikteki maliyetler rekabeti doğrudan etkiliyor'

Lojistikteki maliyetlerin rekabet gücünü doğrudan etkilediğine dikkat çeken Metin Anıl, Bursa sanayisinin lojistik ihtiyacını karşılayacak olan liman, hızlı tren ve otoyol projeleriyle entegre edilmesi planlanan Lojistik Köy Projesi'nin de TEKNOSAB ile birlikte yüksek teknolojili üretim ve ihracata büyük katkı sağlayacağını söyledi. Anıl, "Hızlı tren ve Bursa Çevre Yolu'ndan ulaşımın sağlanabileceği Mudanya Ketendere'deki kargo ve yolcu limanının da en kısa sürede yapılması gerekiyor” dedi.

"Gemlik zeytini, Ürün İhtisas Borsası'nda depolansın”

Metin Anıl, konuşmasında Bursa'nın tarım sektöründeki beklentilerini de dile getirdi. Gemlik tipi zeytinin farklı bölgelerde de üretildiğine işaret eden Anıl, bu durumun iç piyasada ve ihracatta önemli sıkıntılara neden olduğunu söyledi. Anıl, Gemlik Zeytini Coğrafi İşaret Bölgesi'nin Bursa'da Ürün İhtisas Borsası üzerinden Türkiye'nin depolama ve satış merkezi haline getirilmesiyle sorunun çözüleceğini kaydetti.

İTSO Başkanı Anıl, Bursa iş dünyasının talepleri doğrultusunda Uludağ'da yönetimin tek elden ve Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini, nitelikli eleman sorununa karşı oda ve borsaların mesleki eğitim kurumlarının yürütmesinde bulunmasını istediklerini de sözlerine ekledi.

9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'na Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de katıldı.

Narin'in tutuklu amcasının avukatı davadan çekildi Göreve başlayan ilk Bayraktar TB2 emekli oldu Manisa'da 3.9 büyüklüğünde deprem Türkiye'nin en fazla ve en az yağış alan illeri belli oldu Ons altın rekor seviyelere doğru hareketlerdi