Bursa’da ‘Kompozit Mükemmeliyet Merkezi’ kuruluyor
Tekstil ve otomotiv merkeziyken, savunma ve havacılıkta da hedef koyan Bursa’da, İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi kurulacak
Abone olGÜLAY SOYDAN PEHLEVAN- BURSA
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Uludağ Üniversitesi işbirliğinde Türkiye’nin en kapsamlı İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi, Demirtaş OSB’de (DOSAB) hayata geçirilecek.
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) 13 milyon lira hibe desteği vereceği proje ile ileri kompozit malzeme kullanan sektörlerin sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı ve Ar-Ge altyapılarını güçlendirmeyi amaçlıyor. DOSAB’da 7 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek merkezin Türkiye kompozit malzeme sektörünün toplam cirosu 3 kata kadar büyütmesi hedefleniyor. Son 50 yıldır dünya genelinde kompozit sektörü yıllık yüzde 8 civarı büyüme gösteriyor. Dünyada 100 milyar olan kompozit malzeme pazar hacminin de yakın gelecekte 260 milyara çıkacağı öngörülüyor.
Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi’nin önümüzdeki yılın sonunda faaliyete geçmesinin planlandığını söyledi. Merkezin özellikle bölgedeki otomotiv sektörünün tamamlayıcı halkalarından birini oluşturacağını belirten Karahan, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında kurulacak Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi projesinin devamı niteliğindeki İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi, bölgedeki rekabet gücünün artmasını ve Ar-Ge çalışmalarıyla katma değeri yüksek yerli teknolojik ürünlere geçiş noktasında köprü görevi görecek. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında hem katma değeri artırıcı spesifik projeler geliştirilecek hem de Ar-Ge çalışmaları sayesinde firmaların kendi bünyesinde gerçekleştiremediği kabiliyetlere sahip olunacak. Merkezin birinci beş yıllık dönemde yapacağı araştırma faaliyetleri ve işbirlikleri planlandı. Türkiye’de şu an 2 milyar dolar olan pazar hacminin etkili Ar-Ge ile 2023’e kadar 10 milyar dolar hacme çıkması mümkün” diye konuştu.
Test, sertifikasyon ve prototip üretim de yapılacak
Prof. Dr. Karahan, merkezin, ileri kompozit malzemeler konusunda otomotiv başta olmak üzere, havacılık- uzay, savunma, raylı sistemler, denizcilik ve rüzgar için ticarileştirilebilir Ar-Ge projeleri ile test, sertifikasyon ve prototip üretim yapmak amacında olduğunu vurguladı. “Düşük maliyetli, yüksek performanslı yapısal kompozitler üretmek için gerekli bilim ve mühendislik prensiplerini geliştirmek de hedefler arasında bulunuyor” ifadesini kullanan Karahan, “Mevcut ve gelişmekte olan sektörler ve bunların yanı sıra devlet kurumlarını desteklemek amacıyla bu ürünlerin üretimi ve kullanımı için test, mühendislik ve danışmanlık hizmetleri sağlamak, yeni geliştirilen ürünlerin ticarileştirilmesi, iş yaratma ve girişimcilik konusunda danışmanlık sağlanması da amaçlanıyor” dedi.
Fikirden ürüne tüm aşamalarda akademik kadro rol alacak
Türkiye’de alanında en kapsamlı proje olan merkezin faaliyetlerinde en önemli dinamiği 15 akademisyen ve 40 lisansüstü öğrencinin oluşturacağının altını çizen Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, “Fikirden ürüne tüm aşamalarda akademik kadro rol alacak. Bursa bölgesinde ve Türkiye’de öncelikli ve stratejik alanlarda ilgili sektörlerin rekabet gücünün artırılabilmesi ve sürdürülebilir ihracatının dünya konjonktüründe geliştirilmesi için önerilen bu merkez sayesinde sektör paydaşları arasında sinerji sağlanacak ve kaynakların boşa gitmesi önlenerek, tek bir merkezde sektör için gerekli olan araştırma, eğitim, koordinasyon gibi faaliyetler gerçekleştirilebilecek” açıklamasını yaptı.