Bursa'da 1,3 milyar liralık çevre yatırımı
Bursa’nın yeniden ‘Yeşil Bursa’ kimliğini kazanmasını amaçlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kente 1 milyar 300 milyon TL’yi aşan çevre yatırımı yapacak
Abone olGÜLAY SOYDAN PEHLEVAN
BURSA- Bursa’nın yeniden ‘Yeşil Bursa’ kimliğini kazanmasını amaçlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1 milyar 300 milyon TL’yi aşan çevre yatırımıyla kentin gelecek 50 yılını güvence altına almayı hedefliyor
Şehirdeki en önemli önceliklerinin çevre olduğunu söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Üzerinde hassasiyetle durduğumuz konuların başında çevreye duyarlı bir yönetim anlayışı geliyor. Bu kapsamda başlattığımız 100’e yakın çevre projesi ile Bursa’nın yaşanılabilir bir kent olması noktasında önemli gayretler içindeyiz. Arıtma tesisleri, dere ıslah çalışmaları, kente yeni yeşil alan kazandırma çalışmaları, park alanları oluşturma, cadde ve sokakların estetik kaygılarla yeniden düzenlenmesi, meydan düzenlemeleri, atık yönetimi gibi birçok alanda çevresel yatırımlar yapıyoruz. Yaptığımız çevre yatırımları 1 milyar TL’yi çoktan aştı. Bütçesini bu oranda çevre ve altyapı yatırımlarına ayıran başka belediye yok. Bir yandan eskiden kirlenmiş olan hava, su, toprağı düzeltmenin yanı sıra mevcut kirletici tesisleri çalıştırmayacak ve yenilerini kurdurmayacak şekilde düzenleme yapıyoruz” dedi.
Düzenleme yaptıkları derelerdeki akan suyun temizliğine de dikkati çeken Altepe, “Son 5 yıl içinde Bursa'nın gelecek 50 yılını kurtaracak çevre yatırımı gerçekleştiriyoruz. Nilüfer dahil olmak üzere derelerin temizlenmesi için çok büyük yatırım gerçekleştiriyoruz. 2017 yılı sona kadar tamamlanmış olacak ve tamamlandığında Nilüfer Deresi'ne evsel ve sanayi artığı bırakılamayacak. Bu da Nilüfer deresinin pırıl pırıl akmasını sağlayacak. Tüm bunları yaparken tek amacımız, Bursa’nın yeniden ‘Yeşil Bursa’ kimliğini kazanması” diye konuştu.
Yeşil alanlarla nefes alıyor
Yıllarca ‘Yeşil Bursa’ olarak anılan kenti yeniden yeşil kimliğine kavuşturmak amacıyla yeşil alan düzenleme çalışmalarına da ağırlık verdiklerinin altını çizen Recep Altepe, “510 bin metrekare alanlı Hüdavendigar Kent Parkı, 525 bin metrekarelik Kurşunlu Kumsaz Bölge parkı, 300 bin metrekarelik Vakıf Bölge Parkı, 200 bin metrekarelik Zafer Parkı ve 42 bin metrekarelik Beşevler Bölge Parkı başta olmak üzere 2 milyon metrekarenin üzerinde yeni yeşil alan Bursa’ya kazandırılıyor. Öte yandan Büyükşehir sınırlarına dahil olan 10 yeni ilçedeki vahşi çöp depolama alanları da rehabilitasyon çalışmalarıyla yeşil alan olarak bulundukları ilçelere yeniden kazandırılıyor. Bütünşehir uygulamasının ardından il genelinde tespit edilen 29 adet düzensiz çöp döküm alanının rehabilitasyonuna yönelik çalışmaları hız kesmeden sürdürüyor” ifadesini kullandı.
Körfez kirlilikten arındırılıyor
Recep Altepe, Bursa’nın aynı zamanda bir sahil kenti olduğunu ortaya koymak için sahil düzenleme çalışmalarına ağırlık verdiklerine dikkati çekerek, Gemlik Körfezi’nin kirlilikten arındırılması için de yatırım hamlesi başlattıklarını vurguladı. Altepe, “Yaklaşık 17 milyon euro’luk Gemlik, Mudanya ve Kurşunlu Atıksu Arıtma Tesisleri ile 15 milyon euro’luk Küçükkumla, Akçalar ve Nilüfer Atıksu Arıtma Tesisleriyle ilgili imalat çalışmaları devam ederken, bu projeler kapsamında Mudanya Terfi Merkezi inşaatı tamamlandı. Güzelyalı Terfi Merkezi’nin ise kaba inşaatı devam ediyor. Yine proje kapsamında yapılacak terfi merkezleriyle ilgili çalışmalar sürüyor” dedi.
Yenilenebilir enerji kaynakları artırılıyor
Atık yağ ve pil toplama, katı atık aktarma istasyonları, okullarda çevre eğitimi gibi çalışmalarıyla çevre konusunu sürekli gündemde tutan Bursa Büyükşehir’in yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda da önemli bir atılım yaptığını söyleyen Altepe, şunları kaydetti:
“Yaklaşık 10 milyon TL’lik yatırımla Hamitler Katı Atık Depolama alanı, adeta enerji deposu haline geldi. Günlük ortalama 2850 ton evsel atığın depolandığı ve doluluk oranın yüzde 52 seviyesinde olduğu Hamitler Katı Atık Depolama Sahası'ndan çıkan metan gazından elektrik üretme projesi kapsamında 2012 yılında faaliyete başlayan tesiste bugün itibariyle saatte 9800 kilowat elektrik enerjisi üretiliyor. 2015 yılında yaklaşık 83 milyon kilowat elektrik enerjisi üretilirken, yaklaşık 47 bin konutu aydınlatacak enerji çöplükten sağlanmış oldu. BUSKİ Genel Müdürlüğü'nün Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi inşaatı da hızla devam ediyor. Yaklaşık 68 milyon liralık tesiste arıtma tesislerinde ortaya çıkan çamurun yakılmasıyla yıllık 2.5 megavatlık elektrik enerjisi üretilecek ve 6.5 milyon TL'lik enerji tasarrufu sağlanacak. Bunun yanında BUSKİ su depolarına yapılan hidroelektrik santraller ve uygun bölgelere konulan güneş panelleri ile elektrik üretimine başlanırken, rüzgar elektrik santrali yapımına ilişkin olarak da Karacabey’in Hayırlar mahallesinde rüzgar ölçüm çalışmaları yapılıyor.”
Kayıp-kaçakta örnek kent
Bursa Büyükşehir’in yatırımlarıyla yüzde 60’lar seviyesinde olan içme suyu hatlarındaki kayıp-kaçak oranını da yüzde 24’e kadar düşürüldüğünün bilgisini veren Altepe, “Türkiye genelinde kayıp kaçak oranının ortalama yüzde 45’ler seviyesinde olduğu gözönüne alındığında, Bursa ve İstanbul yüzde 24’lük kayıp kaçak oranıyla, Türkiye’ye örnek iki kent oldu” dedi.