Bursa 'UNESCO' ile dünya markası olacak
Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Bursa, turizmde dünya markası olmaya odaklandı. İznik’in de listeye girmesi ile kentin turizm gelirlerinin ivme kazanması bekleniyor
Abone olESRA ÖZARFAT
BURSA - Tarih başkenti Bursa’nın değerleri, ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ Dünya Miras Alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar Külliyesi, Yıldırım Külliyesi, Yeşil Külliyesi, Muradiye Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü geçen yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. 2009 yılında ise Bursa Karagöz Oyunu, UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne girmişti. Bursa şimdi UNESCO’daki 2 mirasın avantajını turizm gelirine çevirmeyi hedefliyor. Yıllık 1.1 milyon turist ağırlayan Bursa’da otellerin doluluk oranları yüzde 42, geceleme oranları ise 1,78. Bursa’nın hedefi el birliğiyle bu rakamları üst sıralara yükseltmek. Kentte Hilton, Sheraton, Crowne Plaza, Çelik Palas, Marigold ve Almira gibi 5 yıldızlı 6 büyük otel var.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü’nün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle Bursa’nın uluslararası arenada dikkat çektiğini belirterek, “Bu durum kente önemli kazançlar sağlayacak. Bursa’nın dünya gündemine taşınması, güzelliklerinin tüm dünya tarafından kabul edilmesi çok önemli. Ticaret ve sanayide güçlü olan Bursa turizmde de öne çıkıyor. Osmanlı başkenti Bursa’nın tarih kenti kimliğini ön plana çıkarmak için ise yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. Artık elimizde UNESCO markası var ve bundan sonra bu markayı daha da ileriye taşımalı ve sürekliliğini sağlamalıyız. Bursa 26 dalda örnek oldu. Bursa’daki örnek uygulamaların daha çok tanınması için gerekeni yapacağız. Dünyayı tanıyan insanlar Bursa’ya da gelsin istiyoruz” açıklamasını yaptı.
Kent, UNESCO’ya 998’inci sıradan girdi
Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atila Ege, Türkiye’de 13 yerin Dünya Miras Listesi’nde yer aldığını ifade ederek, “Bugün itibariyle Dünya Miras Listesi toplam sayısı 1007’dir. Bursa 998’inci sırada UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girdi. Ayrıca, Türkiye Dünya Mirası Şeref Listesi’nde 20’inci sıradadır. Dünya Mirası Listesi’ne girebilmek için Türkiye’den 52 adayımız daha var. Bunlardan biri de İznik. Dünya Mirası Listesi’nde yer almak önemli çünkü; insanlar dünya mirası olan yerleri merak ettikleri için görmeye geliyorlar, dolayısıyla turist sayısında ve turizm gelirlerinde ciddi artışlar meydana geliyor. Bu sebeple, Bursa Dünya Mirası Amblemi’ni şehrin önemli noktalarında ve tanıtım materyallerinde mutlaka kullanmalıyız” şeklinde konuştu.
Bursa'nın otel sıkıntısı kalmadı
Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık ile tanınan Bursa’nın bundan sonra turizm değerlerine daha fazla ziyaretçi çekebilmek için uğraş vereceğini belirterek, “Bursa’nın otel konusunda bir sıkıntısı kalmadı. Son yıllarda dünya oteller zinciri markaları Bursa’ya katkı sağladı. Onun dışında arkadaşlarımızın yaptığı yeni oteller, kaliteyi yükseltti. Bununla birlikte yatak kapasitemiz de arttı. Yeni yatırımı başlamış olan 5 tane daha turistik tesisimiz var. Ayrıca Uludağ’da 7 bin yatak kapasitesi ile yaz ayları için yedekte bekliyor” diye konuştu.