Antalya'da biber fiyatları düştü

Antalya'da Toptancı Halinde geçen yıl nisan ayında kilogramı 1-2 liradan satılan sivri biberin fiyatı 60 kuruşa, 2,30-3,30 lira arasında satılan dolma biberin fiyatı ise 70 kuruşa kadar geriledi

Abone ol

Türkiye'nin örtü altı biber üretiminde önemli merkezlerinden biri olan Antalya'da biber fiyatları geçen yıla göre oldukça düştü.

Antalya Toptancı Halinde 2015 yılı nisan ayında kilogramı 1- 2 lira arasında satılan sivri biberin fiyatı 60 kuruşa, 1,5-2 lira arasında satılan muhacır biberin fiyatı 40 kuruşa, 2,30-3,30 lira arasında satılan dolma biberin fiyatı ise 70 kuruşa kadar geriledi. 

Geçen yıl nisan ayında kilogramı 5-6 liradan satılan kapya biberde fiyatlar 2,5 liraya kadar inerken, 9-10 liradan satılan dolma renkli biber ise bu yıl, ancak 3 liradan alıcı buluyor.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, ocak, şubat aylarında kilogram fiyatı 10 kuruşa kadar inen domatesin şu anda 1,20-1,60 lira arasında seyrettiğini, bunun da mevsim normallerinde olduğunu söyledi. Alp, üretimin artmasıyla önümüzdeki ay domates fiyatının bir miktar düşebileceğini söyledi.

Biber fiyatlarının ise taban yaptığını, en iyi biberin 3 liradan alıcı bulabildiğini ifade eden Alp, "Biber fiyatları mevsim normallerinin çok altında. Toptancı halde ortalama 60 kuruştan satılıyor. Kabak 80 kuruş, salatalık ve patlıcan ise 50 kuruşa kadar indi. Patlıcanın kilogramı şu anda ortalama 1,50 lira, salatalığın 1,10 lira gibi seyretmesi gerekiyordu. Fiyatların düşmesi nedeniyle çiftçi çok zor durumda kaldı." diye konuştu.

Çiftçi domates yerine karpuz ekti

Geçtiğimiz aylarda domates fiyatlarının düşmesi nedeniyle Antalya bölgesinde birçok çiftçinin örtü altına domates yerine karpuz ektiğini ifade eden Alp, bunun da karpuz fiyatlarının ucuzlamasına neden olduğunu kaydetti.

Alp, "Karpuz piyasaya çıkalı 15 gün ancak oldu. İlk pazara girdiğinde kilogramı 2-2,5 lira arasındaydı. Şu anda 1,60 liradan satılıyor. Bunun nedeni üreticilerin çok fazla karpuz ekmesi." dedi.

"Turizmciye verilen uçak desteği üreticiye de verilmeli"

Alp, Antalya'daki 12 ziraat odası başkanı ve, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar'ın geçen cumartesi günü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Antalya'da bir toplantı yaptığını ve bölge üreticisinin sorunlarını 10 başlık halinde Bakan Çelik'e sunduklarını söyledi.

Oldukça verimli geçen toplantıda, Rusya krizi sonrasında üreticinin yaşadığı zor süreç, sebze fiyatları, çiftçinin birikmiş borçları gibi konuların ele alındığını anlatan Alp, "Rusya pazarından kaynaklanan açığı kapatmak için yeni pazarlara açılmak gerekiyor. İhracatçıların tarımsal ürünü kargo uçaklarıyla yeni pazarlara iletebilmesi için turizmciye verilen uçak desteğinin tarım sektörüne de verilmesi gerektiğini dile getirdik. Sayın Bakan oldukça olumlu karşıladı." diye konuştu.

Alp, ayrıca tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engelleyen yasal düzenlemede belirlenen asgari toprak büyüklüğü miktarlarının Antalya için uygun olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Antalya'da aile işletmelerinde arazi büyüklüğü 1 dönüm ile 10 dönüm arasında değişiyor. Yılda 2-3 kez ürün alındığı için bu araziler çiftçiye yetiyor. Bazen çiftçi borçlarından dolayı 1-2 dönüm arazisini satmak istiyor, fakat kanun buna izin vermiyor. Bu düzenlemenin Antalya için değişmesini talep ettik."

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı