Akaryakıttaki ÖTV’nin sübvanse edilmesini bekliyoruz

Akaryakıttan alınan ÖTV ar­tışına göre benzin, motorin ve otogazda (LPG) maktu ÖTV tutarları altı aylık üretici enflas­yonu kadar zamlandı. Benzin ve motorinde yaklaşık 2'şer TL'lik vergi zammı yapıldı.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Müjde DEMİR

ÖTV kanununda yapılan deği­şiklik hakkında bilgi veren Mer­sin Akaryakıtçılar Derneği (MA­DER) Başkanı Aziz Akgül, “16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşka­nı Kararı ile akaryakıtta maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutar­ları 5'er TL artırılmış ve bu tutar­ların 6 ayda bir üretici fiyat en­deksi (ÜFE) artışı oranında zam­lanması düzenlenmişti. Yapılan zam 4 Temmuz 2024 tarihinde pompaya yansıdı ve yansımaya devam edecek” dedi.

Dünya borsalarında brent pet­rol fiyatlarının artmasıyla do­ların değer kazandığını ancak TL’nin değer kaybettiğini belir­ten Aziz Akgül, “Dolar bu şekilde yükselmeye devam edip TL değer kaybederse petrol fiyatlarında ciddi artışlar görülür. İsteğimiz, akaryakıt fiyatlarının yüksel­mesi durumunda akaryakıttaki ÖTV’nin süspanse edilmesidir” diye konuştu.

Türkiye’nin pet­rol üreten bir ülke olmadığını ve akaryakıtın dolar ile ithal edildi­ğini dile getiren Akgül, “Tüketti­ğimiz yakıtın ve enerjinin yüzde 95’i yurt dışından temin ediliyor. Brent petrolün dünya borsaların­da dalgalanmasının asıl sebebi, Rusya- Ukrayna ve İsrail-Hamas arasında yaşanan savaşlardır. Bu durum akaryakıt fiyatlarında, sık sık zamlarla birlikte indirimi de beraberinde getirdi. Bu yıl da ay­nı sorunlar ile karşılaşacağımızı düşünüyorum” dedi. Asgari ücre­tin artmasıyla beraber maliyet­lerin de artacağına değinen Aziz Akgül, “Bir istasyonda en az 10-15 personel çalıştırıyoruz.

Asgari ücretin ve vergilerin artması girdi maliyetlerini yük­seltiyor ve bu durum sektörü­müzün son yıllarda ki kâr mar­jını düşürüyor” dedi. Bankala­rın uyguladığı faiz oranlarının artmasıyla akaryakıt sektörü­nün olumsuz etkilendiğine de vurgu yapan Akgül, “Bununda da temel sebebi akaryakıt satış­larımızın yüzde 85’i kredi kartı ile yapılıyor ve komisyon ücret­leri çok yüksek. Tüm bu sebep­ler sektörümüzü olumsuz etki­lemeye devam ediyor. Bizlerin beklentisi; Kamu bankaların­dan kredi kartı komisyon uygu­lamasını 1-2 puan aralığında in­dirilmesidir” diye belirtti.

Ulaştırma teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi İngiltere'deki sandık çıkış anketleri belli oldu Torbalı’da istihdam için 10 bin kişi aranıyor Yabancı 13 hafta sonra DİBS’te satışa geçti Akaryakıttaki ÖTV’nin sübvanse edilmesini bekliyoruz