“Adana, Türkiye'nin ikinci üretim merkezi olacak”

“Adana Ekonomisinin Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu panelde konuşan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, “Sanayi çeşitliliği en fazla iller arasında yer alan ve yüzyılı aşkın zamandan beri sanayi şehri olan Adana, Marmara’dan sonra Türkiye'nin ikinci üretim merkezi olacaktır” dedi.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Ziya İPEK

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı dolayısıyla Adana Ticaret Odası’nda “Adana ekonomisinin dünü, bugünü ve yarını” konulu panel düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Vali Yavuz Selim Köşker, “Çukurova burada duruyor. Sanayi, endüstri tecrübesi burada duruyor. Adana’yı, inşallah olması gerektiği noktaya hep birlikte taşıyacağız” dedi.

"Adana'nın ihracat potansiyeli artmalı"

Şehrin tarımdan sanayiye evrildiğini, ilk üretimin pamuk ile başladığını ve tekstil ile gelişmeye başladığını kaydeden ADASO Başkanı Zeki Kıvanç ise paneldeki konuşmasında; bugün otomotivden mobilyaya, yemeklik yağdan kimya ürünlerine kadar yüzlerce farklı alandaki üretimle Adana’dan dünyanın 168 ülkesine ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti. İlden son yıllarda Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat yapıldığına değinen Kıvanç, “3 milyar dolar ihracata geldik, durduk.

Biz 3 milyar doları asla beğenmiyoruz. Bu yıl deprem sonrası ilk 9 ayda 2 milyar 58 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracatımız da düşük seyrediyor, bu yılsonunda geçen yılki rakamı çok zor buluruz. Ne olacak bunun sonucu derseniz, inşallah biz 2024 yılında bunları aşarız” diye konuştu. Adana’nın 1927 yılından 1990 yılına kadar tarım ve sanayinin gelişimiyle göç aldığını, 1995 sonrasında ise fazla göç veren bir il olduğunu dile getiren Kıvanç, şehrin vasıflı göç verdiğini, vasıfsız göç aldığını, İstanbul'a, Ankara'ya, İzmir'e gidenlerin geri gelmediğini bunu tersine çevirmek gerektiğini bildirdi.

Yapılan bir çalışmada Adana’nın Türkiye'de gelişme potansiyeli olan ikinci il olarak yer aldığını aktaran Kıvanç, bunun şehrin geleceği açısından son derece önemli olduğunun altını çizdi. Kıvanç, ulaşım, sosyal hayat, çalışan potansiyeli, bilgili, tecrübeli iş adamlarının olmasının şehirdeki rekabetçi gücün iyi bir yerde olduğunun göstergesi olduğunu da sözlerine ekledi.

Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram ise şehir için talepte bulunmaya Ankara’ya ayrı ayrı gitmekle hep birlikte gitmek arasında çok fark olacağını kaydetti. Bayram, sivil toplum örgütleri, odalar, belediye başkanları ve şehrin dinamikleri ile yapılacak birlikteliğin sorunları çözmede büyük katkı sağlayacağına inandığını bildirdi.

Şehrin kalkınması için çaba gösteren herkese teşekkür eden Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü ise, potansiyeli yüksek bir şehrin neden istenilen seviyede olmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi. Sütcü, OSB’nin 25 yıllık planlarını yaptıklarını anımsatarak, 9 ayda 650 milyon lira tutarında altyapıya harcama yaptıklarını bu sayede dünyanın hangi ülkesinden gelirse gelsin yatırımcıları ağırlayacaklarını bildirdi.

Bilgiç: Adana pamukla zenginleşen bir şehir

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Yüreğir Ovası’nın sulanması için maliyeti 30 milyar lira olarak hesaplanan basınçlı sulama sisteminin kademe kademe kademe de olsa hayata geçirilmesi gerektiğini, Ceyhan ve Seyhan nehirlerinin daha verimli kullanılması için bunun şart olduğunu vurguladı. Adana’da 72 dönüme kurulu ticaret borsasının Türkiye ve Avrupa’nın en modernlerinden olduğunu ifade eden Bilgiç, geçen yıl 34 milyar lira tutarındaki işlem hacminin bu yıl 50 milyar liraya çıkmasını beklediklerini dile getirdi.

Adana’nın pamuktan zenginleşen bir şehir olduğunu aktaran Bilgiç, bugün 17 lisanslı depoda 750 bin ton ürünün depolanabildiğini ifade etti. Bilgiç, ülkemizde tarımla ilgili en büyük sorunun girdi maliyetleri olduğunu ve çiftçinin üretimi devam ettirmekte zorlandığını da vurguladı.

Abbas, Türkiye'nin davetine karşılık vermemiş Bozcaada Belediyesi'ne 1,1 milyon liralık çevre cezası Golan Tepeleri'ne füzeli saldırı! CHP tüm belediyelerinde 'Kent Lokantası' açacak Tuğrul Türkeş, Osman Kavala'yı ziyaret edecek