"16 proje Bursa’nın ortak aklıyla 40 makro projeye ulaştı"
BTSO Başkanı Burkay, son 5 yılda yapılan ve yeni dönem projelerini açıkladı.
Abone olGülay SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, göreve geldiklerinde açıkladıkları 16 projenin, Bursa’nın ortak aklıyla, makro düzeydeki 40 projeye ulaştığını söyledi.
Burkay, 2013 yılından bu yana yapılan çalışmaları ve yeni dönem projelerini iş dünyası ve kamuoyu ile paylaştı. Burkay, BTSO’da geniş katılımla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, göreve geldiklerinde açıkladıkları 16 projenin, Bursa’nın ortak aklıyla, makro düzeydeki 40 projeye ulaştığını belirtti. Burkay, “Güçlü bir strateji, ekonomi, vizyon ve nesil temeli üzerine planladığımız bu projeler, iş dünyamıza heyecan, ülkemize dinamizm kattı. Birçok fikir ve proje ete kemiğe büründü. Projelerimizle Türkiye’ye rol model olduk” dedi.
Bursa iş dünyasının, ‘Bursa büyürse Türkiye büyür’ inancını sadece kenti için değil, Türkiye için de çok güçlü bir eyleme dönüştürdüğünün altını çizen Burkay, “Bu değişim ve dönüşüm süreci konvansiyonel sektörlerdeki tecrübemizi, ileri teknoloji gerektiren alanlarda da kentimizi öncü ve söz sahibi bir konuma taşıdı. Artık yüzlerce firmamız, başta savunma ve havacılık gibi özel alanlarda olmak üzere, ülkemizin milli projelerinde aktif rol üstleniyor. Üretimi ve ihracatı daha da değerli hale getiren BUTEKOM’la birlikte Avrupa’nın en iyi merkezleri arasına girecek GUHEM de yine Bursa’mızın ayrıcalıklarından biri oluyor” şeklinde konuştu. Burkay; Küresel Fuar Acentesi’nden Ticari Safari’ye, BTSO Akademi’den MESYEB’e, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nden Payitaht Çarşı’ya tüm projelerin üyelerin beklentileri ve ülkemizin hayalleri doğrultusunda hayata geçtiğini vurguladı.
“Dünya ekonomilerinden üç kat hızlı büyüdü”
Bu dönemde Bursa’nın ekonomi tarihinde devlet teşviklerinden en yüksek düzeyde faydalandığı projeler dönemini yaşadığına işaret eden Burkay, “Bursa, son 5 yılda ortalama yüzde 7,5 gibi yüksek bir performansla büyürken, dünya ekonomilerinden neredeyse üç kat hızlı büyüdü. Bu süreçte kişi başına düşen milli gelirimiz 12 bin dolara kadar çıktı. Güçlü üretim kapasitesiyle Bursa, Türkiye ekonomisi içindeki payını da hızla yükseltmektedir. Katma değerli üretimi, nitelikli ihracatı, sanayi ve ticari alandaki potansiyelini ortaya çıkardığımız Bursa’mızın merkez bütçeye katkısını 5 yılda yüzde 120 artırdık. Son 5 yılda yaklaşık 18 bin yeni şirketin kurulduğu kentimiz, Türkiye’de yeni açılan her 100 şirketten 4’üne ev sahipliği yapıyor” dedi. Burkay, Bursa’nın daha yüksek hedeflere ulaşabilmek adına yaptığı çalışmalarla 23 olan Ar-Ge merkezli firma sayısını 5 yılda 4 kattan fazla artırdığını vurguladı.
İhracatını 14 milyar doların üzerine çıkardı
Bursa’nın, yüzde 45’i aşan sanayi payıyla Türkiye’nin dinamosu olduğunu vurgulayan Burkay, “Sanayimizin ülke sanayisi içindeki payı da yine son yıllardaki artış ivmesiyle yüzde 6’nın üzerine çıktı. Orta ileri teknoloji yoğunluğunda yüzde 52’lik seviyeye ulaşan Bursa önemli bir başarıya ulaştı. Bu rakam Türkiye ortalamasının 2 katı üzerinde bir performansa tekabül ediyor. Ürettiği mal ve hizmetle 198 ülke ve bölgeye ulaşan Bursa, yakaladığı ivmeyle bugün 121 ülkeden daha fazla ihracat yapma başarısı gösteriyor. Dünya pazarlarıyla her geçen yıl daha da bütünleşen Bursa, 14 milyar doların üzerine çıkarak bugüne kadarki en yüksek ihracat miktarını yakaladı” ifadelerini kullandı.
Bursa’nın son 5 yılda 920 yeni ihracatçı kazandığına da değinen Burkay, “Türkiye’nin 2023’te gelmek istediği kilogram başı ortalama birim fiyatına bugünden ulaşan Bursa’mız yakın gelecekte 8 dolarlık kilogram hedefini de yakalayacaktır. 5 milyar dolara yükselen dış ticaret fazlasıyla Türkiye’de ilk sıradaki yerini her geçen yıl daha da sağlamlaştıran Bursa, bu alanda da ülke ekonomisine katkılarını artırarak sürdürmektedir” dedi.
10 farklı ülkede Türk Ticaret Merkezi açılması planlanıyor
Burkay, elde ettikleri başarıları sürdürülebilir kılmak adına mevcut projeleri geliştirmeye ve yeni projelerle Bursa iş dünyasının önünü açmaya devam edeceklerini belirterek, Türkiye’nin yeni sanayi devrimine geçişinde sembol olan TEKNOSAB’da ilk fabrika binalarının inşa çalışmalarına bu yıl başlanacağını söyledi. Burkay, “25 milyar dolarlık yatırımla sadece Bursa’nın değil, Türkiye için de dev bir yatırım olan TEKNOSAB, yüksek teknolojili yatırımlarla kentimize 40 milyar dolarlık ihracat değeri katacak” şeklinde konuştu. Diğer yandan ilkini New York’ta hayata geçirdikleri Türk Ticaret Merkezi’nin üyelere küresel pazarların en önemli oyuncularıyla aynı sahada ve eşit şartlarda mücadele etme fırsatı sunduğunu belirten Burkay, sözlerine şöyle devam etti:
“Başta Rusya, İngiltere, İran ve Balkan ülkeleri olmak üzere toplamda 10 farklı ticaret merkezimizi Bursa iş dünyamızın hizmetine sunmak için de hazırlıklarımız sürüyor. KOBİ OSB projemiz de gerek kentsel dönüşüm sürecine gerekse de firmaların üretim ve ticaret zinciriyle verimlilik artışlarına önemli katkılar sunacaktır. Bursa’nın fuarcılık vizyonuna yeni dönemde farklı bir boyut da kazandıracağız.”