'Zeytinyağı alırken renge değil meyvemsiliğe bakın'

Zeytindostu Derneği Tadım Panel Başkanı ve Tadım Uzmanı Dr. Dilşen Oktay, zeytinyağı satın alırken yağın kalitesinden emin olmak için dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı. Oktay, zeytinyağının renginin bir kalite kriteri olmadığını söyledi

Abone ol

İZMİR (DÜNYA) - Zeytindostu Derneği Tadım Panel Başkanı Dr. Dilşen Oktay, Çeşme’de Küçük Ev Butik otel’de gerçekleştirilen zeytinyağı tadım eğitiminde zeytinyağı satın alırken aranması gereken kriterleri sıraladı. Son dönemden zeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle birlikte artışa geçen sahtecilik olaylarının tüketicilerin tereddüde düşürdüğünü kaydeden Oktay, zeytinyağında yeşil rengin kaliteyi gösterdiği yönünde yanlış bir inanış olduğunu belirtti. 

Tüketicilere yağın rengine bakıp aldanmamalarını söyleyen Oktay, “Zeytinyağının rengi duyusal analizde kalite kriteri değildir. Zeytinyağının rengine bakarak kalitesi hakkında karar vermeniz sağlıklı olmaz. Gelişmiş teknoloji sayesinde zeytinyağının rengi değiştirilebilir bir özelliktir. Çoğu tüketici zeytinyağının renginin yeşil olduğunu görünce doğrudan erken hasat zeytinyağı alıyorum hissine kapılır. Ancak her yeşil zeytinyağı erken hasat olmayabilir” dedi.

“Ambalajı okuyun!”

Üretici ile iletişim kurmaktan çekinilmemesi gerektiğini de kaydeden Oktay, çok kaliteli üretim yapan butik üreticiler olduğuna da değinerek, “Bu üreticiler tasarımlarına, etiketlerine, web sitelerine çok özeniyorlar. Etiketini iyice okuyun. Eğer böyle bir ürün alıyorsanız üretici ile doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Emin olun onlar da sizinle görüşmekten büyük mutluluk duyacaklar” dedi. 

Oktay ayrıca duyusal olarak zeytinyağının kalitesiyle ilgili en önemli kriterin yağın meyvemsiliği olduğunu kaydetti. Hemen her tüketicinin bu küçük testi uygulayabileceğini kaydeden Oktay, “Natürel sızma zeytinyağı satın almadan önce tatma şansınız varsa tadına mutlaka bakın. Eğer kokusunda meyvemsilik olarak adlandırdığımız zeytin meyvesi kokusu var ise doğru yoldasınız demektir. Zeytin meyvesinin kokusunu bilmeyenlere önerim; bir zeytin ağacının yakınına gidip daldaki zeytini koklamaları. Bu kokunun dışında sizi rahatsız eden herhangi bir koku almıyorsanız zeytinyağının kusursuz olması ihtimali vardır. Ayrıca yağı ağzınıza bir miktar alıp dilinizin üzerinde gezdirip ardından yuttuğunuzda dilin üzerinde acı badem, kahve veya kakao çekirdeği acısı varsa ve buna eşlik edecek şekilde bademciklerin üzerinde veya gırtlağınızda biber gibi yakıcılık hissi uyandırıyorsa antioksidan varlığı olan bir zeytinyağı ile karşı karşıya olabilirsiniz” diye konuştu.

Ons ve gram altında yeni rekor Volkswagen'den yeni SUV Tayron: Tiguan'ın yerini alacak Google duyurdu: 720 TL'lik uygulama bedava oldu DSÖ'den M çiçeği virüsüne karşı ilk aşı onayı İBB Meclisi'nden 'cemevi' kararı