'Yıl sonuna kadar TL’yi destekleyecek önlemler alınmak zorunda'

Aralık ayına kadar TL’yi destekleyecek önlemlerin alınmaması halinde ekonominin zor günler yaşayacağını söyleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, istikrarlı bir yönetim ile ekonomideki kötü gidişe hemen müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

Ahmet USMAN

İZMİR - Aralık ayında FED’in faiz artırımının kuvvetli bir ihtimal olduğuna dikkat çeken İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, o zamana kadar TL’yi destekleyecek önlemler alınmasının şart olduğunu dile getirdi. 

İZTO’nun Eylül ayı olağan meclis toplantısına Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım konuk olarak katıldı. Toplantıda son üç ayda teröre 100’ü aşkın şehit verildiğini belirten Demirtaş, “Bunlar içimizi kanatıyor. Ticaret Odası Meclis toplantısında, ana gündem ekonomi olmalı. Ama yaşanan olayların yoğunluğundan bir türlü ekonomi konuşamıyoruz. Tabi ki öncelikle sükunetin, barışın, huzurun sağlanması gerekli. Yine de biraz Türkiye ve dünya ekonomisini konuşmamız lazım” dedi.

FED’in faizlerin sabit tutulması yönünde kararını açıkladığını hatırlatan Demirtaş, “Ancak bu açıklamadan sonra uzun süredir 3 TL üzerinde olan dolar kurunda aşağı yönlü bir hareketlenme oldu. Ama bayramda rekor kırdı. Aralık ayında faiz artırımı çok muhtemel görünüyor. O zamana kadar para birimimizi destekleyecek önlemler almak zorundayız. Aksi takdirde ekonomimizi zor günler bekliyor olacak. Enflasyon ve ithalat giderlerinde ciddi bir yükselme meydana gelecek ve dış ticaret açığımızda ciddi şekilde yükselecek. Bir an evvel istikrarlı bir yönetim ile ekonomideki kötü gidişe müdahale edilmesi şart” diye konuştu.

Çin’den gelen verilerin de olumsuz olduğunu söyleyen Demirtaş, “Yüzde 7’lik büyüme oranı yakalanamayacak gibi görünüyor. Brezilya’nın kredi notu 7 yıl sonra ilk defa düştü. Bu durum bütün gelişmekte olan ülkeler için bir uyarı. Euro Bölgesi’nde ekonomik risk devam ediyor. Ülkemiz ekonomisi, 2015 yılı 2. çeyrekte yüzde  3,8 büyüdü. 2014 yılı 1. çeyrek büyümesinden sonra en yüksek büyüme rakamı yakalandı. Aralıksız büyüme 23 çeyreğe ulaştı. Türkiye 2015 yılının ilk yarısında yüzde 3,1 büyümüş oldu. Siyasi belirsizlik nedeniyle ertelenen yatırım, küresel finansal piyasalarda dalgalanma, terör olaylarına rağmen, Türkiye’nin ekonomik büyümesi beklentimizin üstünde geldi. Bu rakam için manipülasyon diyen de var. İhracattaki düşüşe rağmen; otomotiv, konut ve beyaz eşya gibi bazı temel sektörlerdeki güçlü satış trendi, ekonominin 3. çeyrekte ılımlı da olsa büyümeye devam edeceğini gösteriyor. Türkiye ekonomisinin terörün gölgesinde üstelik beklentilerin ötesinde büyümesi önemli. Aynı zamanda Türk Lirasının hızla değer kaybettiği, ihracatın düştüğü bir dönemden geçiyoruz. Bu büyüme, 2015 yılını da kurtaracaktır. Ancak harcayarak büyüyoruz. Tüketimle büyüme sağlıklı olmaz. Büyüme üretimle kalıcı olur” dedi.

Yıldırım: En önemlisi güven ve istikrar

Toplantıya konuk olarak katılan Binali Yıldırım da bir ülkenin sosyal ve ekonomik olarak kalkınması için iki sihirli kelimeye ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, “Bunlar da güven ve istikrar. Kalkınma ve refah bunlarda gizli. Güven ve istikrarı tekrar tesis etmek zorundayız. 9 ayda paramız yüzde 30 aşındı. İş dünyası için öngörülebilir bir ortam yok. İstikrarın önemini en iyi iş dünyası bilir. İstikrar olursa kararlarınızı daha iyi alırsınız. İstikrar olmazsa istihdam ve ihracat azalır, cari açık artar. Buna bir de terörle mücadeleyi dahil edersek işin rengi daha da değişir. 7 Haziran’dan sonra tekrar sandığa gideceğimizi hanginiz öngördünüz. Demokrasi ve birlikte iş yapma kültürümüzün gelişmesi zaman alacak. Ama bunu bekleyemeyiz”diye konuştu.

Elektrikli Fiat 500’ün üretimine ara veriliyor Çin emeklilik yaşını yükseltiyor Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem 108 milyon kişinin verileri çalındı mı? KVKK'dan açıklama geldi MİT'ten nokta atış! Mahmur sorumlusu Azad Akıncı öldürüldü