'KOP'la ekonomiye 2.57 milyar dolar katkı sağlanacak'
Konya Ovası Projesi'nin tamamlanmasıyla kuraklık tehlikesinin azalacağına dikkat çeken TZOB Genel Başkanı Bayraktar, projeyle, sulama olarak 2,2 milyar dolar, enerji ve içme suyu olarak 370 milyon dolar ekonomiye katkı sağlanacağını bildirdi
Abone olANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Konya çöl olmamalı, Konya Ovası Projesi (KOP) bir an önce tamamlanmalı" ifadesini kullandı.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, ortalama yeraltı su seviyesinin her yıl ortalama 3 milimetre civarında azaldığını, bu sürecin devam etmesi halinde mevcut sulanan alanların büyük kısmının ileride sulanamama tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirtti.
1.1 milyon hektar alan sulanabilecek
KOP kapsamındaki 14 sulama projesi tamamlandığında 1,1 milyon hektar alanın sulanabileceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Projeye harcanan para çok kısa bir sürede geri dönecek"
"KOP tamamlanırsa, kuraklık tehlikesini azaltacaktır. Bu projenin tamamlanmasıyla, sulama olarak 2,2 milyar dolar, enerji ve içme suyu olarak 370 milyon dolar, toplamda 2,57 milyar dolar ekonomiye katkı sağlanacak. Projeye harcanan para çok kısa bir sürede geri dönecek.
"KOP bölgesinde, Belçika büyüklüğünde tarıma elverişli alan bulunuyor"
Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan KOP bölgesinde Belçika büyüklüğünde, yaklaşık 3 milyon hektar tarıma elverişli alan bulunuyor. Bu alan tarım için en iyi şekilde değerlendirilmeli. Bölge başta tahıl olmak üzere birçok üründe ülkenin en önemli merkezlerinden biri olduğu unutulmamalı. Bu durum riske atılmamalı. Mevcut su kaynakları yetersiz olan, kuraklık çeken bölgede, her damla su önemli."
Bayraktar, geri kalan bölgelerin de sulamaya açılabilmesi için bölgeye dış havzalardan su getirilmesi ve yeni projelerin hazırlanması gerektiğine dikkati çekti.
KOP'un yanı sıra, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) projelerinin de bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, aksi takdirde bu sene olduğu gibi birçok üründe kuraklığa bağlı olarak verim kaybı yaşanmasının kaçınılmaz olacağını belirtti.