'İzmir'in girişimcilik merkezi olması İzmirlilerin elinde'

'İzmir Up!' etkinliği girişimcilik kültürünü yaygınlaştıracak.

Abone ol

KEZBAN KARABOĞA 

İZMİR - Türkiye'de girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla kurulan 'Girişimcilik Vakfı ve Atölye15', İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde 'İzmir Up!' etkinliği düzenledi. Etkinlik, Atölye15 Kurucusu Oğuz Güç ile Markafoni Kurucu Ortağı ve Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra'nın 'İzmir Neden Girişimcilik Merkezi Olmasın?' oturumuyla başladı. İzmir'in Türkiye'deki girişimciliğin yeni merkezi haline gelebilecek potansiyeli olduğunu belirten Afra, "Çok rahat bir potansiyeli var. Fakat bu İzmirlilerin elinde. Bunun için belediye tüm kütüphaneleri start-up merkezlerine çevirebilir, iş adamları melek yatırımcıları ağırlar, üniversiteler daha fazla kuluçka merkezleri kurabilir. Bir sene içinde İzmir'in imajı değişir" dedi. İzmir'in konum olarak insanların oturmayı tercih edebileceği bir yer olduğuna dikkat çeken ve İzmir'i Tel Aviv'e benzeten Afra, "Kültür sanatın el üstünde tutulduğu yerlerde girişimcilik gelişiyor. Burada Türkiye'nin ortalamasından daha özgürlükçü ve liberal bir bakış var. Anadolu'da bir şehir, denizi yok, kışı çetin geçebilir diye daha zor olabilir. Fakat İzmir'in böyle bir de doğa avantajı var. Hem finansman hem de girişimcilik anlamında, eko sistemde İstanbul ilk 7'de yer almıyor. İstanbul kanyon çerçevesinde bulunuyor. İzmir ise daha kompakt bir yer. Tel Aviv'e benziyor" diye konuştu.

Kütüphaneler start-up merkezi olabilir

Asıl sıçrama noktasının kullanılmayan kamu yerlerinin girişimcilik merkezlerine dönüştürülmesi ile olabileceğini aktaran Afra, "Belediye kütüphaneleri girişimcilik merkezlerine dönüştürebilir. Diğer yandan başarı hikayesi gerekli. İzmir'de kurdum, geliştirdim dünyaya açıldım, İzmir'e bunu geri verdim diyecek bir hikaye lazım. İkincisi bu gibi adamları desteleyecek finansman lazım ki bu sadece İzmir'in değil Türkiye'nin sorunu" dedi.

Başarı hikayelerini anlattılar

İzmir Up! etkinliğinde ayrıca Lidyana.com CEO'su Hakan Baş "Seri Girişimcilik", B+B Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Gökhan Uğur Bağcı "E-Ticaret Hukuku", BKM Dijital Pazarlama Müdürü Sami Eyidilli ve Ödeal.com CEO'su Fevzi Güngör "Ödeme Sistemleri" ile ilgili bilgi ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Youngpreneurs oturumunda Silence of the Bees Kurucusu Enis Şengül, "Gelecek Dönerde" oturumunda ise Bay Döner Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yılmaz başarı hikâyelerini üniversite öğrencileri ile paylaştılar. Diğer yandan etkinlikte Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin'in kurum içi girişimciliğin önemini paylaştığı bir konuşma yaptı. Marjinal Porter Novelli Ajans Başkanı Asuman Bayrak ve Hewlett-Packard Enterprise Ortadoğu Afrika Türkiye ve Yunanistan Satış Direktörü Serdar Urçar'ın kurumsal hayattan girişimciliğe uzanan başarı hikâyelerini anlattılar.

Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor