Yurtta 'kalp', gurbette 'yaralanma' öldürüyor

Geçen yıl Türkiye'de meydana gelen ölümlere en çok dolaşım sistemi hastalıkları sebep olurken, yurt dışındaki Türkler'in ölüm nedenleri arasında "yaralanma ve zehirlenmeler" ilk sırada yer aldı

Abone ol

ANKARA - Geçen yıl Türkiye'de meydana gelen ölümlere en çok dolaşım sistemi hastalıkları sebep olurken, yurt dışındaki Türkler'in ölüm nedenleri arasında "yaralanma ve zehirlenmeler" ilk sırada yer aldı. 

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2013 yılında Türkiye'de 357 bin 581 kişi çeşitli nedenlerle hayatını kaybetti. Bu kişilerin yüzde 39,4'ü (142 bin 228 kişi) dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle ölürken, yüzde 21,3'ü (76 bin 223 kişi) iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 9,8'i (35 bin 150 kişi) solunum sistemi hastalıkları, yüzde 5,6'sı (20 bin 30 kişi) endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar, yüzde 5,5'i (19 bin 609 kişi) yaralanma ve zehirlenmeler, yüzde 4,1'i (14 bin 653 kişi) ise sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetti. 

Söz konusu dönemde yurt dışında ikamet eden Türklerin ise 5 bin 113'ü hayatını kaybetti. Yurt dışındaki Türklerin ölüm nedenleri arasında yüzde 34 (1.737 kişi) ile yaralanma ve zehirlenmeler ilk sırada yer aldı. Gurbetçilerin yüzde 23'ü (1.195 kişi) dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 9,5'i (482 kişi) iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 4,6'sı (240 kişi), yüzde 3,2'si (166 kişi), yüzde 2'si (105 kişi) ise  sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları nedeniyle öldü. 

Kırklareli'de iki kişiden biri dolaşım sistemi hastalıklarından öldü 

İller bazında bakıldığında, dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin en sık rastlandığı il olan Kırklareli'de ölümlerin yüzde 50,4'ü bu nedenle gerçekleşirken, bu hastalığın sebep olduğu ölümlerin en düşük olduğu il ise yüzde 32,3 ile Şanlıurfa oldu. 

Türkiye'de yaralanma ve zehirlenme nedeniyle ölüm oranının en yüksek olduğu şehir yüzde 11,7 ile Şırnak olarak dikkati çekerken, en düşük olduğu şehir ise yüzde 2,4 ile Sakarya olarak kayıtlara geçti. 

İyi ve kötü huylu tümör nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranında yüzde 25,6 ile İstanbul öne çıkarken, en düşük olduğu il ise yüzde 10,2 ile Kilis oldu. 

Türkiye'de ve yurt dışında yaşayanlarda en az ölüme sebep olan rahatsızlık, sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları oldu. Sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarından kaynaklanan ölüm oranlarının en yüksek olduğu il yüzde 6 ile Eskişehir, en düşük olduğu il yüzde 1,8 ile Iğdır olarak kaydedildi. 

‘Dünyada yirmi yıl sürecek çatışma dönemine girdik’ Yapı Kredi'den 'sınırları kaldıran' 25 kadına e- ticaret desteği Türkiye’nin dev şirketi Dardanel'den flaş karar! KAP'a bildirildi Rusya'dan Batı'ya yönelik gıda yaptırımlarına devam kararı Türkiye teknik resesyona mı girdi? Cevdet Yılmaz cevapladı