Ünlülerin diyetisyeninden size özel 'tüyo'lar

Abone ol

İSTANBUL - 1995 yılından 2012’ye kadar  iş yaşamında edindiği birikim ve tecrübeleriyle, uzun soluklu çalışmaları sağlıklı beslenme ve diyet konusunda güvenilir ve tercih edilir bir beslenme uzmanı olan Nil Şahin Gürhan ünlü bir çok isme sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili danışmanlık yapmıştır. Bu isimler arasında Şebnem Bozoklu, Ali Sunal, Zuhal Olcay, Enis Arıkan, Gökçe Bahadır, Esra Akkaya, Berna Laçin, Metin Özülkü, Zeyno Eracar , Sinem Öztürk, Sinem Kobal, Açelya Akkoyun, Dolunay Soysert ve Sinan Tuzcu yer almaktadır.

Zayıflamak günümüzde en büyük trendlerden birisi, ve ünlüler bu konuda da  her zaman olduğu gibi gene mercek altında. Ancak zayıflama konusunda merceğin çözünürlülüğü daha yüksek. Problemler daha hissedilir düzeyde.  
 
Gülben Ergen kısa zaman içinde arka arkaya iki doğum yaptı ve ikinci doğumu ikiz. 3 tane küçücük çocuk, anne ilgisine muhtaç, birde üzerine iş temposu devam ve ilave olarak eşiyle yaşadığı problemler. Tabi bu durumda Gülben Ergen ‘in selülitleri görecek hali yok. Kendine zaman ayırıp düzenli ve yeterli beslense, spor yapsa, bol su içse, düzenli ve yeterli uyusa zaman içinde selülitleri kendiliğinden yok olur. Tabi alkol ve sigarayı da minimum düzeylere düşürse selülitlere daha kısa sürede elveda diyebilir.
 
Gülşen’ in yapı olarak yüzü küçük ve teni solgun. Dolayısıyla uykusuzluk, yorgunluk onun daha solgun görünmesine sebep olabilir. Yapısal olarak böyle görünüyor diye ona direk anaroksia nevroza teşhisi koymak haksızlık olur. Bu teşhis doktor kontrolünde ve sağlık amnezi alınarak ve bir takım ölçüm ve değerlendirme ile konulabilir.
Gülşen’in aç kalarak form tutmaya çalışması çok büyük hata olur. Kilo vermek için uyguladığı diyet ve beslenme programı yeterli ve dengeli olmalı. Çok yemek yerim korkusundan çok yetersiz beslenmekten korkmalı bence.
 
Gökçe Bahadır, benim çok sevdiğim hayranı olduğum bir oyuncu. Ve son derece profosyonel, son derece mantıklı bir insan. Bana geldiğinde gerçekten çok dikkat ediyordu. Bu uğurda aç kalarak sürekli baskı altında idi. Ne kadar aç kalırsam, ne kadar sabırlı olabilirsen o kadar iyi şeklinde bir beslenme mantığına sahipti. İradeli ve disiplinli ve oldukça ciddi bir diyet programı uyguluyor, ancak buna vücudu izin vermiyor şekeri düşüyor ve istemeden mecburen atıştırmalar yapmak zorunda kalıyordu. Bu düşük kalorili, disiplinli diyet onun durumunu daha da zorlaştırıyor ve gereksiz yere ödem tutmasına da sebep oluyordu. Bana sorarsanız hiç bu kadar ayrıntılı düşünmeyip doğal beslenseniz daha rahat edersiniz dediğimde çok şaşırdı. Ve birlikte onun doğal yapısına uygun alışkanlıkları doğrultusunda beraber diyet programı hazırladık. Sonuç ilk haftaki kontrolde kendini gösterdi. Çok daha enerjik olduğunu söyledi ve artık ödem problemi kalmamıştı. Artık sürekli kendimi şiş hissetmiyorum dedi. Diyeti çok güzel yaptı ve bunun yanında yeteri kadar da su içiyordu.
 
Ali Sunal; çok esprili ve doğal bir insan. Diyetini çok güzel ve dengeli yaptı. Alternatifleri öğrendi doğal beslenme sitili haline getirdi. Bu arada sporu da hakkını vererek gerektiği şekilde yapmayı ihmal etmedi.
 
Şebnem Bozoklu; her cumartesi sabahın erken saatinde görüştük. Beslenme gülüğünü eksiksiz dolduruyordu, ve bu onu da beni de motive etti. Hedefleri büyütüp, daha çok hareket ve daha çok disiplinle olabilecek en hızlı şekilde kilosunu verdi. Hiç alternatif kullanmadı, tam ve eksiksiz yaptı. Ancak Şebnem Hanım’ ın diyetteki ya hep ya hiç davranışı zaman zaman kilo almasına neden oluyor tabi. Kısa süreli diyet programları uyguluyor, veriyor. Sonra bazen tozutup kilo alabiliyor, gene görüşüyoruz. Disipline girince gene çok rahat kilolarını veriyor. Kilo almaları ufak çapta oluyor, ancak hiçbir zaman tamamen bırakmıyor, gene görüşüyoruz.
 
yaz aylarında elimizin altında olması gereken “ kilo aldırmayan 10 sağlıklı abur cubur “ hakkında şunları söyledi:
 
Kilo aldırmayan 10 sağlıklı abur cubur;

Yemek yemek, beslenmek; yaşamak için, bir ihtiyaç, olmazsa olmaz bir zorunluluk. Sağlıklı beslenmekse sağlıklı olmamız ve formumuzu korumamız için gereklilik. Beslenmemizi ne kadar kontrol eder ve sağlıklı beslenme kurallarını sürdürürsek zaman içinde ve zaman geçtikçe o kadar sağlıklı ve formda olabiliriz. 
 
Yemek yemek çok zevkli eğlenceli bir faaliyet. Her kes yemek yemeği sever. Bu onun normal ve sağlıklı bir insan olduğunun garantisidir. Teorik olarak ve pratikte harcadığımızdan fazla enerji alırsak kilo alırız. Bu gayet doğal ve sağlıklı bir durum. Ancak beslenmek öyle güzel öyle keyifli bir faaliyet ki başlayınca bitirememek, frene basamamak, yemek yemekte süreklilik, sonunu getirememek, her zaman bir şeyler atıştırma ihtiyacı duymak… gibi süreçler başımıza gelebiliyor. Ve sonuç birkaç kilo fazlalıkla sonuçlanabiliyor. Çaresi kilo aldırmayacak hatta kilo vermemize destek sağlayacak abur cuburları  keşfetmekten geçiyor.
 
Peki nedir bu kilo aldırmayan abur cuburlar? 
 
1- Kuru üzüm + leblebi karışımı = 1’ er çay bardağı karıştırıp çantamıza koyabileceğimiz bu karışım bir şeyler atıştırmak istediğimizde keyifli ve besin değeri yüksek tatminkâr bir abur cubur olacaktır.

2- Fındık + kuru üzüm karışımı = fındığın kilo vermeye katkısı tartışılmaz, kuru üzüm ile beraber yersek, demir ve flavonoidlerden zengin bir karışım elde ederek metabolizmamızın hızına katkıda bulunmuş oluruz.

3- Ceviz = omega- 3 zengini ceviz, tok tutmasının yanında metabolizmamızı hızlandırıp yağ yakmayı kolaylaştırır. Ve ayrıca zinde, enerjik olmamızı sağlar, algı düzeyimizi arttırır. Aralarda 1 avuç cevizi 1 adet elma veya taze her hangi bir meyve ile beraber tüketmek daha hızlı kilo vermemizi sağlar.

4- Peynir+ ekmek + maydanoz ile sandviç = peynir+ ekmek ikilisi birde yeşillik ve çiğ sebzeyle karıştırılırsa metabolizmamızı hızlandırmak da ve kilo vermemizi kolaylaştırmakta rakip tanımaz. 

5- Yoğurt + maydanoz karışımı = yoğurttaki kalsiyum yağ yakmayı tetiklediği gibi aynı zamanda ödemi azaltıp,  dolaşımımızı açarak kilo vermemizi kolaylaştırır. Gece yatmadan yoğurda maydanoz karıştırarak yersek,  yavaşlayan metabolizmamızı açar kilo vermeye ivme kazandırmış oluruz.  

6- Yoğurt + yulaf ezmesi + ceviz = yulaf ezmesinin içerdiği lifin yapısı farklı olup sindirim sistemini farklı düzeyde çalıştırır. Böylece sindirim sisteminde olan problemleri aşmamızı kolaylaştırır. Ceviz ve yoğurt ile yulaf ezmesi metabolizmamızın maksimum düzeyde çalışması için en iyi anahtardır.

7- Meyveli probiyotik yoğurt  = pratik ve eğlenceli bir abur cubur olan meyveli yoğurtların probiyotik lif içerenlerini tercih etmeliyiz. Böylece bağışıklık sistemimizi de güçlendirmiş oluruz.

8- Ayran= En sağlıklı içecek. Serinletecek soğuk bir içecek içmek istediğimizde gazlı ve şekerli içeceklerle kıyaslanamayacak değerde bir içecek. Soda + ayran olarak tüketmek çok yoğun terlediğiniz çok su kaybettiğiniz dönemlerin tamamlayıcısı. 

9- Süt = sade su gibi içmek yerine imkan olduğunda sıcak içmek daha kalıcı bir tokluk sağlar. Neskafe, Türk kahvesi veya kakaoyla karıştırmak da lezzetini çeşitlendirdiği gibi yapısında bulunan kafeinden dolayı metabolizmamızı bir miktar hızlandırır.

10- Süt + bitter çikolata= Çikolata mutlu eden ve metabolizmamızı hızlandırabilen keyifli bir abur cubur. Sütle birlikte ölçülü miktarda çikolata tüketmek kilo verme hızını oldukça yükseltiyor.
 
Bu sağlıklı abur cuburları kilo almadan yemek için; sabah öğlen akşam ana öğünlerimizi sağlam tüketmeliyiz. Öğünlerimiz; karbonhidrat, protein, yağ açısından dengeli, vitamin ve mineraller yönünden yeterli düzeyde olmalı. Bunu sağlamak için de ana öğünler; 1. Grup et grubu, 2. Grup ekmek grubu, 3. Grup süt yoğurt grubu, 4. Grup sebze- meyve grubu yiyeceklerin hepsini içermeli.


 

İçişleri Bakanlığında Narin Güran için güvenlik toplantısı Ünlü şarkıcı Kıraç, konserine giderken kayboldu Erdoğan'dan Narin Güran mesajı! Çin, sağlık sektörünü yabancı sermayeye açıyor Anketler ne diyor, Harris mi, Trump mı?