Turna yemişi antibiyotik kullanımını azaltıyor

Sağlık uzmanları idrar yolu enfeksiyonlarının azaltılmasında turna yemişi gibi besinlerden destek alınmasını öneriyor.

Abone ol

Sağlık Bakanlığına göre Türkiye, antibiyotik tüketiminde 40 Avrupa ülkesi arasında ilk sırada yer alıyor. Bu açıklama, Türkiye'nin antibiyotik direnci oranının yüzde 46'ya yükseldiğini belirten Dünya Sağlık Örgütü'nün 2014 yılındaki raporuyla da doğrulanıyor. İdrar yolu enfeksiyonu gibi sık görülen enfeksiyonlar direnci tetikleyebiliyor. Dünyada 150 milyon kişiyi etkileyen idrar yolu enfeksiyonları,  Türkiye genelinde en yaygın görülen üçüncü enfeksiyon. Hastalığın tedavisinde genelde antibiyotik kullanımı öneriliyor. Ancak idrar yolu enfeksiyonu gibi sık görülen hastalıklara yol açan bakteriler antibiyotiğe karşı yüksek direnç gösteriyor.

Amerikalı turna yemişi üreticileri kooperatifi Ocean Spray ve Dünya Gıda Dergisi işbirliğiyle 4 Mayıs tarihinde İstanbul'da düzenlenen “İdrar Yolu Enfeksiyonları, Antibiyotik Direnci ve Olası Çözümler” panelinde, sağlık uzmanları, idrar yolu enfeksiyonu gibi sık görülen enfeksiyonların tedavisinde aşırı antibiyotik tüketimini ve alternatif yöntemleri tartıştı.

Konuşmacılar arasında Cerrahpaşa Üniversitesi Mikrobiyoloji Profesörü Dr. Recep Öztürk, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Üroloji Profesörü ve Türk Üroloji Derneği Kuzey Marmara Bölgesi Şubesi Başkanı Dr. Barış Nuhoğlu ve ABD merkezli turna yemişi kooperatifi Ocean Spray'in Bilim ve Ruhsatlandırma İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Geoffrey Woolford yer aldı. 

Türkiye'nin idrar yolu enfeksiyonu gibi yaygın enfeksiyonlardan kaynaklanan ve artan antibiyotik direnci oranının yanı sıra turna yemişi tüketilmesi gibi bu enfeksiyonları azaltmaya yardımcı olabilecek alternatif besin desteği çözümleri de görüşülen konular arasında yer aldı.

'Büyük bir risk teşkil ediyor'

Prof. Dr. Recep Öztürk, Türkiye'de antibiyotik kullanımının son derece yüksek olduğunu ve halk sağlığı açısından da büyük bir risk teşkil ettiğini söyledi. Öztürk, “Yüzde 20 ila 50 arasında değişen direnç oranları tespit ediyoruz. Bu oranlar, hastaların vücutlarının verilen antibiyotiklere yanıt vermemesi nedeniyle, doktorların idrar yolu enfeksiyonu gibi yaygın enfeksiyonlar yaşayan hastaları etkin bir şekilde tedavi edemediği anlamına geliyor” dedi. 

Yakın zamanda Ocean Spray tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Türkiye'deki kadınların yüzde 50'si son bir yıl içinde idrar yolu enfeksiyonu yaşadı; yüzde 53'ü de enfeksiyonun günlük yaşamları üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu söyledi. 

Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonunun, böbreklerin hasar görmesine yol açan pyelonefrit gibi kronik böbrek hastalıklarına ve hatta sepsis gibi ölümcül kan enfeksiyonlarına yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Barış Nuhoğlu, alternatif tedavi yöntemlerinden umutlu olduklarını belirterek “Bu ülkede, antibiyotik direnci oranlarını yavaşlatmaya yönelik büyük bir fırsat var. Doktorları ve hastaları idrar yolu enfeksiyonu gibi yaygın enfeksiyonlara yönelik alternatif tedavi yöntemleri konusunda eğiterek artan direnç sorunlarını çözebiliriz” diye konuştu.

"Önemli bir besin desteği”

Dr. Geoffrey Woolford ise yaptığı konuşmada günde 240 ml turna yemişi suyu tüketilmesinin idrar yolu enfeksiyonlarını önleyebileceğini ve tedavide kullanılan antibiyotik miktarını da azaltabileceğini söyledi.  Turna yemişinin önemli bir besin desteği olabileceğini belirten  Woolford, "50 yılı aşkın süredir devam eden araştırmalar, turna yemişini anlamaya adandı. Turna yemişinin antibakteriyel özellikleri, belirli bakterilerin yapışarak idrar yolu enfeksiyonlarına neden olmasını engelliyor; vücudu temizlemeye ve arındırmaya yardımcı oluyor. Sonuç olarak araştırmacılar, tekrar eden enfeksiyonlara sahip kadınlarda turna yemişi tüketimi ve idrar yolu enfeksiyonlarının azalması arasında bir korelasyon gördü. Enfeksiyon sayısının azalması, daha az antibiyotik kullanımı ve daha düşük antibiyotik direnci geliştirme riski anlamına geliyor" dedi.

Borsa günü düşüşle tamamladı THY'nin uçağı türbülansa girdi: 6 kişi yaralandı! ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta düştü İstanbul Havalimanı, Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu Fransa'nın yeni başbakanı belli oldu