Türkiye en hızlı yaşlanan ikinci ülke

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alataş, Türkiye, Güney Kore'nin ardından dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesi olduğunu açıkladı

Abone ol

ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, Türkiye'nin Güney Kore'nin ardından dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesi olduğunu belirterek, "Yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payı bugün 7,7 seviyesinde. Mevcut trend devam ederse 2023'te bu rakam yüzde 10'ların, 2050'de ise yüzde 20'lerin üzerine çıkacak" dedi. 

Alataş yaptığı açıklamada, ekonomik ve sosyal gelişmeler ile sağlık hizmetlerindeki ilerlemenin insan ömrünü uzatan faktörlerin başında geldiğini belirterek, 20-25 yıl önce Türkiye'de 60 yaş civarındaki ortalama yaşam süresinin bugün 70 üstü yaşlara yükseldiğini vurguladı. 

Türkiye'de ortalama yaşam süresinin yükselmesine rağmen doğurganlık oranın düştüğünü bildiren Alataş, şunları kaydetti: 

"Doğurganlık oranı düştüğü için Türkiye, Güney Kore'nin ardından dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesi. Toplam nüfus içerinde yaşlı nüfusun oranı her geçen yıl artıyor. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payı bugün 7,7 seviyesinde. Mevcut trend devam ederse 2023'te bu rakam yüzde 10'ların üzerine, 2050'de ise yüzde 20'lerin üzerine çıkacak. Bu oran bugün birçok Avrupa ülkesinde yüzde 12 civarında." 

"Önümüzdeki 35-40 yıl avantajlı dönem" 

Alataş, yaşlı nüfus oranın artmasının hem tehdit hem de fırsatlar içerdiğine dikkati çekerek, "Üretim yapan genç ve orta yaştaki nüfusun azalması ekonomi yani üretim için bir tehdit olmakla birlikte, sağlık ve eğitim gibi altyapı yatırımlarına daha az bütçe ayrılması adına avantaj. Önümüzdeki 35-40 yıl nüfusun yaş oranı açısından en avantajlı dönem. Üretime katılan olgun iş gücünün en fazla olacağı dönem. Üretime katabilirsek bunun fırsatından yararlanabiliriz" diye konuştu. 

Yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranın Avrupa'daki birçok ülkede olduğu gibi yüzde 12'ler civarından olması halinde Türkiye'nin "yaşlı ülke" kategorisine gireceğini belirten Alataş, "İlerleyen yıllarda genç nüfusun eksikliği sebebiyle karşılaşacağımız sorunları bugünden ortadan kaldırmamız gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da '3 çocuk' açıklamaları da bu yönde. Çünkü Türkiye nüfusu artık kendini yenilememeye başladı" dedi. 

Bahçesaray Belediye Başkanı Hazir'e hapis cezası Genel Sağlık Sigortası prim borçları silinecek Anadolu turizmde büyük potansiyel barındırıyor Keçecilik tarihi ‘yeniden’ yazılacak TCMB ile Umman Merkez Bankası mutabakata vardı