Temizlik eğitimi almayan işyerine para cezası

Çalışanı 5 Temmuz'a kadar hjiyen eğitimi almayan işyerine her bir çalışanı için 250-1000 lira arasında para cezasına çarptırılacak

Abone ol

ANKARA - Gıda üretim ve perakende yeri, masaj, kuaför, güzellik, dövme ve peercing salonu, kaplıca, hamam, otel, motel, pansiyon ve misafirhane çalışanlarına 5 Temmuz'a kadar hjiyen eğitimi alma zorunluluğu getirildi.

Bu kapsama giren işyerleri hijyen eğitimi almayan her bir çalışanı için 250-1000 lira arasında para cezasına çarptırılacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, çalışanları için hijyen eğitimi alma zorunluluğu getirilen gıda üretim ve perakende, ambalajlı su ve mineralli su üretim yeri; kaplıca, hamam, sauna, berber; kuaför, dövme, peercing, masaj ve güzellik salonu; otel, motel, pansiyonun yanı sıra "perakende iş yeri" olarak belirtilen ana dağıtım merkezi, hazır yemek şirketi, işyeri ve kurum yemekhanesi, restoran ve benzeri gıda hizmetinin sunulduğu yer, dükkan, toptan satış yeri, süpermarket dağıtım merkezi dahil son tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması hizmetinin verildiği işyerlerine yönelik genelge yayımladı.

Genelgede, söz konusu yerlerde doğrudan hizmetin içinde olan çalışanlarla kendileri de hizmet veren işyeri sahibi ve işletenlerin 5 Temmuz'a kadar Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı halk eğitim, mesleki eğitim ya da turizm eğitim merkezlerinden ve olgunlaşma enstitülerinden hijyen eğitimi almaları gerektiği bildirildi.

Hijyen eğitimiyle bilgili ve bilinçli bir toplum oluşturulması ve halk sağlığının geliştirilmesinin amaçlandığı, 5 Temmuz sonrası denetimlerde, zorunluluk getirilenlerin belgelerinin bulunup bulunmadığına bakılacağı belirtildi.

Denetimler sonucu, bu eğitimi almamış her bir çalışan için aykırılık ayrı ayrı değerlendirilecek, kişi başına 250-1000 lira arasında para cezası uygulanacak.

İşyeri sahipleri ve işletmeciler isterlerse bu eğitimi verme yetkisine sahip kurumlara veya ilçe/ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvurarak, hijyen eğitimini kendi imkanıyla ilçe/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin denetiminde, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce hazırlanan programlar çerçevesinde verebilecek.

Söz konusu kurumlarca katılımcılara eğitim sonunda "e-yaygın otomasyon sistemi" üzerinde kurs bitirme belgesi verilecek. Belgeler, kişi aynı iş kolunda hizmet verdiği sürece geçerli kabul edilecek.

Genelgede, belirli zamanlarda yaptırılması gereken portör muayeneleri ve tetkiklerinin de kaldırıldığı anımsatıldı.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı