Taraftar rüzgârıyla borsaya koşuyor

Fenerbahçe taraftarının tutkusunu arkasına alan Fenerium mağazaları, 5 binin üzerinde ürün çeşidiyle sokağı stadyuma çeviriyor. Genel Müdür Mümtaz Karakaya, bu yıl yüzde 15-20 oranında büyüme hedeflediklerini anlattı.

Abone ol

KEZBAN KARABOĞA

Taraftar olmak stadyum dışında biten bir üyelik değil. Birçokları için yaşam biçimi olarak tarif ediliyor. Bu tutku, kulüp yönetimlerini stadyum dışında da taraftara dokunmayı mümkün kılacak çözümlere itiyor. İşte kulüp mağazaları da bu mantıkla doğdu. Türkiye’nin en kalabalık taraftar nüfusuna sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe, yıllardır Fenerium mağazalarıyla yatak odalarından banyolara kadar hayatın her alanına giriyor. Fenerium’un 85 mağazası var. Bu mağazaların dışında iki adet gezici TIR ile de Türkiye’yi dolaşarak Fenerbahçe’nin lisanslı ürünlerini taraftarlara ulaştırıyor. Mağazalarda formadan tişörte; saatten nevresim takımına; çantadan kulaklığa hatta kişisel bakım ürünlerinden kol düğmesine kadar yaklaşık 5 bin 101 çeşit ürün var.

Taraftar genellikle takımın performansıyla ilgilenir ama biz de Fenerium’un nasıl bir sezon geçirdiğini öğrenmek için Genel Müdür Mümtaz Karakaya’nın kapısını çaldık. Karakaya, çok yakın zamanda yeni lisans anlaşmaları yapacaklarını ve çeşitliliği artıracaklarını söylüyor.

“Çıkaracağımız interaktif tişörtlerle güzel bir sürpriz yapacağız” müjdesini de veren Karakaya, “Fenerium olarak 2016’yı 110 milyon liralık ciroyla kapattık. Bu yıl da hedefimiz yüzde 15-20 seviyelerinde bir büyüme yakalamak. Bunu yaparken bizim için en önemli kriter kârlılık” diyor. Toplam perakende cirosunun yüzde 7’sini fenerium. com.tr’den yaptıklarını anlatan Karakaya, şöyle devam ediyor: “Geleceğin sanal dünyada olduğunu biliyoruz. Online ciromuzu artırmak için çalışıyoruz. Bu yıl online satışımızın perakende ciromuz içerisindeki payını yüzde 8-9 seviyelerine çıkarmayı hedefl iyoruz. İlerleyen süreçte hedefimiz bunu yüzde 10’un üzerine taşımak.”

Online'da çağrı merkezi kurduk

Bu hedef için şu sıralar şirkette hummalı bir çalışma var. Süreçle ilgili tüyoları ilk ağızdan alalım: “Dijital pazarlama unsurlarını daha efektif kullanabilmek üzerine çalışıyoruz. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden taraftarlarımızın beğeni ve önerilerini sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Sanal mağaza deneyimini iyileştirebilmek için online mağazamız bünyesinde çağrı merkezi oluşturduk. Bu çağrı merkezi mesai saatleri dahilinde taraftarlarımızın tüm öneri ve şikâyetlerini, ürün takip sorularını yanıtlıyor, mesai saatleri dışında da kayıt sistemi üzerinden talepler alınarak bir gün sonra kendilerine bilgi veriliyor.”

Yerli ürün kullanıyor

Tekstil, yani giyim kategorisinde tüm ürünlerinin üretimini Türkiye’de yaptıklarını vurgulayan Karakaya, aksesuvar üretimini de Türkiye’de yaptıklarını söylüyor. Şirket oyuncak, kırtasiye, ayakkabı gibi diğer kategorilerde yer alan ürünleri ise muhteviyatı ve koşullarına göre lisans verilen firmalar kanalıyla nadiren de olsa yurtdışında ürettiriyor. Genel Müdür Karakaya, "Türkiye ekonomisine katkısı açısından çoğu ürün kategorilerinde Türkiye’de üretimi tercih ediyoruz” diyor.

'Her şeyden önce bir markayız'

Mağazalardaki fiziki koşullardan, verilen hizmetin kalitesine; ürün çeşitliliğinden marka bilincine kadar her konuda rakiplerinden ayrıştıklarını söylüyor Karakaya. “Fenerium her şeyden önce bir marka. Sadece bir mağazalar zinciri değil” diyen genel müdür, taraftara klasik perakendecilik anlayışıyla en iyi, en kaliteli hizmeti verebilmek için çalıştıklarını vurguluyor.

'En çok , t-shirt ve forma satıyoruz'

Fenerium’larda en çok tercih edilen ürünün tişört olduğunu belirten Fenerium Genel Müdürü Mümtaz Karakaya, “Erkek, kadın ve çocuk kategorilerinde sezon başına 200’ün üzerinde çeşitle tişört çalışıyoruz. Tişörtten sonra en çok satılan ürün forma. Formayı sırasıyla sweat-shirt, tek alt, polo, eşofman, ayakkabı, saat, bileklik ve atkı takip ediyor” diyor.

Halka arz süreci

Fenerium’un yakın dönem planlarından biri de halka açılmak. Borsa İstanbul maratonu şimdiden başlamış bile. Halka arzla ilgili bir takım ön çalışmalar yapıldığını söyleyen Mümtaz Karakaya, “Bu konuda henüz net bir tarih veremiyoruz ancak kulübümüz için en doğru sonucu hedefl iyoruz” bilgisini veriyor.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı