SPORTMEN İranlılar için Tahran'a koştu
2017'yi ‘verimlilik yılı’ ilan eden Sportive, ilk yurtdışı mağazasını Tahran’da açacak.
Abone olKEZBAN KARABOĞA
Sportive, mağaza sayısı bakımından Türkiye’nin en yaygın çok markalı spor perakendecisi. Toptan kanalda da ciddi ağırlığı var. İş Girişim ile 2012'de yatırım ortaklığına giden şirket, Türkiye’de 300’ün üzerinde spor kulübünün ürün tedarikini sağlıyor. Beş aktif spor markasının; Mammut, Head, Everlast, Arena, Nike aksesuar’ın distribütörlüğünü, Nike ve Puma’nın da alt distribütörlüğünü yapıyor. 2017'yi "verimlilik yılı" ilan ettiklerini belirten Sportive Genel Müdürü Zeynep Selgur ile yeni dönem yatırımlarını, spor perakendeciliğindeki gelişmeleri konuştuk.
Pers diyarına yolculuk
Selgur'un bu yılki planlarında yurtdışında bir mağaza açmak var. Genel eğilimin tersine ilk adımı Doğu'dan atma kararı alarak rotayı İran'a kırmışlar. “Peki, neden İran?” diye sordum. Şöyle yanıt verdi: “Çünkü İran’da spor yapan nüfus oldukça kalabalık hatta Türkiye’dekinden çok daha fazla. Burada spor perakendeciliği gelişmiş ülkelerdeki gibi aktif spor ağırlıklı. Performans ürünlerinin pazar payı yüzde 60-65 civarında. Bu nedenlerle İran, fırsat olarak öngördüğümüz bir pazar. Tahran dışındaki lokasyonlara da bakıyoruz.”
Kontrollü büyüyoruz
Türkiye’de 21 şehirde, 35 mağazayla hizmet verdiklerini anlatan Selgur, bu yıl iç pazara yönelik büyüme hedefi koyduklarını ancak bu konuda kontrollü gittiklerini vurguluyor. Yılın ilk yarısında İstanbul’da üç yeni mağaza açacakları bilgisini veren Zeynep Selgur'a göre büyümede verimlilik ön planda olmalı. Bu nedenle verimsiz buldukları iki mağazayı, tüm hesaplamalardan sonra kapatma kararı almışlar. " Sportive her yıl kontrollü büyüyen bir şirket" diyen Selgur, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ciro ve kârlılık bakımından çok zor bir yıl olan 2016'da da büyüdük. Geçen yılı toplam 160 milyon lira ciro ile kapattık. Bu yıl da toplam satışlarda yüzde 11 oranında büyüme hedefi koyduk."
‘Daha hızlı, daha hafif, daha ince’ yarışı…
Spor giyime son yıllarda teknolojik Ar-Ge yatırımları damga vuruyor. Hedef ise en hafif, en ince ama daha dayanıklı ve ergonomik giysiyi tüketiciye sunmak.
Kendi markası için yerli üretimi tercih ediyor
Sportive’in kendi adını taşıyan bir de markası var. Tekstil ürünlerinin üretim ve Ar-Ge çalışmaları Türkiye’de yapılıyor. Aksesuar grubundaki ürünleri içinse Uzakdoğu ile çalışılıyor. Bu iki ana kategoride eşofman, t-shirt, sweatshirt, tayt, bra, yoga matı, atlama ipi, pilates topu gibi geniş ürünportföyü var.
Hâlâ en çok spor ayakkabı satılıyor"
Sektördeki markaların cirosunda en büyük payı spor ayakkabı oluşturuyor. Zeynep Selgur, bu durumun Sportive için de geçerli olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri veriyor: "Cirosal bazda ilk sırada ayakkabı kategorisi (yüzde 48) var. Bunu tekstil (yüzde 31) ve ekipman (yüzde 21) izliyor. Satışlarımızın yüzde 65’i performans kategorisi ürünlerinden, yüzde 35’i ise lifestyle’dan sağlanıyor. Bu oranlar gelişmiş Avrupa ülkeleri ve ABD’deki pazar dinamikleriyle aynı. Türkiye’de ise genel tablo farklı. Performans ürünleri yüzde 35, lifestyle ürünler ise yüzde 65’lik paya sahip. Bu, bize müşteri profilimiz hakkında bilgi veriyor. Farklı dallarda spor ekipmanları arayan kişiler Sportive’i tercih ediyor.”
Dünyadaki en demoktratik alan spor…
Spor perakendeciliğinin gelişmekte olan bir sektör olduğunu belirten Sportive Genel Müdürü Zeynep Selgur, “Büyüme rakamları talebin arttığını ortaya koyuyor. Bence bunun en önemli nedeni, sporun dünyadaki en demokratik alan olması. Hazır giyim sektöründeki halka açık dünya devleri ile en önemli spor markalarının arasındaki ciro farkı bunun kanıtı” ifadesini kullanıyor.