Sigara içen üç astımlıdan biri KOAH hastası

Astımlı hastaların yüzde 15'inde bir başka deyişle her 7-8 astımlı hastadan birinde KOAH geliştiği belirtildi.

Abone ol

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mecit Süerdem, astım hastalığının KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) için bir risk faktörü olabileceğini belirterek, "Sigara içen astımlı hastaların yüzde 40'ında KOAH gelişiyor. Buna göre sigara içen üç astımlıdan biri KOAH'lı” dedi.

Prof. Dr. Mecit Süerdem, astımlı hastalarda KOAH gelişme riskinin bu hastalık bulunmayanlara göre 12 kat daha fazla olduğunu ifade etti.

Astımlı hastaların yüzde 15'inde bir başka deyişle her 7-8 astımlı hastadan birinde KOAH geliştiğini vurgulayan Süerdem, "Eğer astımlı hastalar sigara içiyorlarsa bu hastaların yüzde 40'ında KOAH gelişiyor" diye konuştu.

"Astım, KOAH'a dönerse hastalık şiddetleniyor"

Prof. Dr. Süerdem, astım KOAH'a dönüştükten sonra hastalığın hava yollarında sürekli daralmaya sebep olduğunu dile getirdi.

Bunu doğrulayan epidemiyolojik çalışma verileri olduğunu bildiren Süerdem, "Astımla KOAH bir arada olursa astım KOAH'a dönerse o zaman hastalık çok şiddetli oluyor. Şikayetler çok ağırlaşıyor. Hastalar, çok sık ataklar geçiriyor. Hastanede çok sık yatıyor. İlaçların etkisi az oluyor. Hastalığın ilerlemesi çok hızlı oluyor çünkü iki ciddi hastalık bir arada" ifadelerini kullandı.

"Beslenme, akciğer gelişimini etkiliyor"

Yoksulluk olgusunun KOAH için önemli bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Süerdem, şunları kaydetti:
"Yoksulluk ortamında büyüyen çocukların, beslenme yetersizliği, yaşam koşullarının iyi olmaması nedeniyle akciğer gelişimi sağlıklı olmuyor. Bu çocuklar, buna ek olarak, pasif sigara dumanı maruziyetini yaşarlarsa pasif içici olurlarsa bu sefer yine akciğer gelişimi bebeklikte oldukça geri kalıyor. Bu çocuklarda astım gelişirse KOAH gelişme riski çok yüksek oluyor.”

"İlaçların doğru teknikle kullanılması lazım"

Astım hastalarının akciğer hijyenine dikkat etmesinin önemine dikkati çeken Süerdem, bu hastalarının kesinlikle sigara içmemeleri, tozlu ortamlardan uzak durmaları ve doğru tedavi yöntemi uygulamaları gerektiğini söyledi. 

Süerdem, hastaların, solunum yoluyla kullanılan ilaçları doğru teknikle kullanması gereğine de işaret ederek, "İlaçların doğru kullanım tekniği dışında alınması hastalığın ilerlemesine ve yerleşmesine yol açıyor. Solunum yoluyla kullanılan ilaçları hastaların yarısından fazlası doğru teknikle kullanmıyor. Astımlı bir hasta tedavisini doğru yapmadığı için KOAH gelişme riski de artıyor" diye konuştu.

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Bakan Güler duyurdu: Kuzey Irak'ta kilit kapandı! Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı