Şampuan pazarında ‘yıldız’lar kapış kapış

Saç bakım pazarının 2016'daki toplam büyüklüğü 1.2 milyar lira. Lokomotif ürün şampuanda ise kıyasıya bir rekabet var. Markaların bu yarıştaki en büyük silahı da ünlüler.

Abone ol

Saç bakım ürünleri, Türkiye’de kişisel bakım pazarının lokomotifi durumunda. Ciroda en fazla payı olduğu için rekabetin can alıcı kısmı şampuan üzerinden dönüyor. Global şirketlerin pazardaki varlığı da rekabeti artırıyor. Pazar öyle hareketli, rekabet o kadar yüksek ki neredeyse her markanın ünlü bir reklam yüzü var. Yıldız oyuncular, markalar tarafından adeta kapışılıyor. Henkel Saç Bakım Kategori Müdürü Barış Erdoğan, “Yüksek rekabetin olduğu gelişmekte olan ülkelerde, markaların tüketiciye ünlü yüzler aracılığıyla ulaşması doğal bir durum” diyor.

Erdoğan, “Schwarzkopf ana markamızın altındaki lokomotif saç bakım markamız Gliss, son üç yıldır pazarın en çok büyüyenlerinden. Bu yılki kampanyamızda, marka elçimiz başarılı oyuncu Gökçe Bahadır. Dijital mecralarda yayınladığımız reklam filminde kendisinin oyunculuk yeteneği dışında dans becerilerini de sergiledik. Bu tarz, hedef kitlenin gözünde ayrışan çalışmaların marka bağlılığını artırdığına inanıyorum” şeklinde konuşuyor.

YÜZDE 95 PENETRASYON

Türkiye’deki şampuan penetrasyonu yüzde 95. Saç bakım pazarının 2016'daki toplam büyüklüğünün 1.2 milyar lira olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam ediyor: "Bu pazarın yüzde 21’ini şampuan sonrası bakım ürünleri oluşturuyor. Kişi başı şampuan tüketimi ayda 1.06 seviyesinde. Şampuan sonrası bakım ürünleri, durulanan ve durulanmayan saç kremleri, saç bakım yağları ile maskeler ve serumlardan oluşuyor. Burada da yüzde 77 ile en çok tercih edilen ürün saç kremleri."

KOKUSU VE AMBALAJI ÖNEMLİ

Tüketimde genel olarak bakım odaklı ve belirli ihtiyaçlara yönelik ürünlerin tercih edildiğini belirten Henkel Saç Bakım Kategori Müdürü Barış Erdoğan, sık sık tüketici davranış trendlerini incelediklerinin altını çiziyor. “Yaptığımız tüketici araştırmalarında şampuan alırken koku ve ambalajın da önemli faktörler olduğunu görüyoruz" diyen Erdoğan, son yıllarda trend haline gelen saç bakım yağlarının önümüzdeki yıllarda da kadın ve erkek tüketiciler tarafından ilgi görmeye devam edeceğini vurguluyor.

Erdoğan, bu durumu şöyle açıklıyor: "Saç bakım yağları tüketiciler tarafından çok seviliyor. Hem kullanım açısından pratik oluşu hem de saça yoğun bakım yapması bu tavırda etkili. Ayrıca durulanmaması da büyük bir avantaj yaratıyor. Bütün dünyada bu pratik ürünlerin kullanımı arttığından çeşitliliği da artıyor."

İŞTE TÜRKİYE’DE SAÇLARLA İLGİLİ ÖNE ÇIKAN TERCİHLE

Türkiye’de kadınların yüzde 43’ünün uzun saçlı olduğunu belirten Barış Erdoğan, “Bizim müşterilerimizde bu oran daha yüksek. Aslında kadınların temel ihtiyacı daha bakımlı ve kırılmadan uzayan saçlara sahip olmak. Her ay kırıkları kestirmek, saçlarını uzatmak isteyen kadınlar için bir problem oluşturuyor. Bu nedenle vitamin ve yağlarla zenginleştirilmiş ürünler, yani saç telini güçlendiren ürünler tercih ediliyor” diyor.

SAÇ DÖKÜLMESİ, HALA EN BÜYÜK PROBLEM

Saç dökülmesinin, hâlâ Türkiye’deki en büyük saç problemi olduğunu anlatan Erdoğan, “Google arama trendlerine baktığınızda da en yüksek ihtiyacın bu problemle ilgili olduğunu görüyoruz. Saç dökülmeleri sezonsal, psikolojik veya fiziksel sebeplerden yaşanabiliyor" diyor. Yeni kampanyalarını bu gerçek üzerine kurguladıklarını anlatan Erdoğan, şu bilgileri veriyor: "Hedef kitlemizin gözünde ayrışacak bir kampanyaya başladık. Saç dökülmesi problemi, kadınlar için kozmetik açıdan sıkıntı yaratan bir durum. Kadınlar saçlarıyla da güçlü hissetmek istiyorlar. Syoss markamız için geliştirdiğimiz yeni kampanyamızda da bunu vurguladık. Müşterilerimize “Saçların Güçlü, Sen Güçlü” diyerek marka elçimiz ve uluslararası top model Tülin Şahin aracılığıyla iletişim kuruyoruz. Şu ana kadar elde ettiğimiz ilk sonuçların da başarılı olduğunu söyleyebilirim.”

HER MARKANIN BİR YILDIZI VAR!

• Head&Shoulders -Serenay Sarıkaya
• Gliss - Gökçe Bahadır
• Syoss – Tülin Şahin
• L'Oréal Paris – Hande Erçel
• Garnier – Demet Özdemir
• Pantene - Neslihan Atagül Doğulu
• Elidor - Elçin Sangu
• Clear - Burak Özçivit

Ailelerin okul alışverişi bütçesi 10 bin TL Yeniden yapılandırma 5 sektörde hızlanacak Her şey dahilden vazgeçiş 50 milyar TL’lik israfı önleyecek Doğanlar'dan İzmir’e 300 milyon dolar yatırım Güneşi tercih eden sanayici rekabet avantajı elde edecek